自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

昨日超聲波報告話我有甲狀腺結節,有幾粒,每粒大約0.6-0.8cm。醫生話現在唔使理佢住,半年後再照。我上網睇話其實也幾普遍,女姓患者居多。但我都好擔心

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

baby_lover 發表於 17-9-2 00:52
昨日超聲波報告話我有甲狀腺結節,有幾粒,每粒大約0.6-0.8cm。醫生話現在唔使理佢住,半年後再照。我上網 ...

小儀早前都是這個而做了手術割除

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

唔駛担心, 定時覆診等醫生跟進, 真係好多女性都有, 我早幾年都有幾粒, 發覺時都超過1cm, 醫生話大多都係良性, 所以又叫無毒性大頸泡, 不過因為年幾後覆診我幾粒都大得好快, 所以最後做咗部份切除手術, 但其實都有機會翻發架 !

wcpcelia    發表於 17-9-2 18:55

珍珠宮

回覆樓主:

結節係咪即係“良性腫瘤” 嘅意思?

大宅

回覆樓主:

真的好普通,醫生話99.9%都是良性,不影響聲帶,呼吸系統就不用做手術,只是年年檢查就可以,我都幾十粒啦,有粒好大的

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

garfield_pooh 發表於 17-9-2 01:12
唔駛担心, 定時覆診等醫生跟進, 真係好多女性都有, 我早幾年都有幾粒, 發覺時都超過1cm, 醫生話大多都係良 ...

多謝回覆!係咪要抽組織化驗去知道良性/惡性?

子爵府

2024年龍年勳章

我之前都有甲狀線結節,但因我吞口水時覺得有舊嘢成曰係喉嚨,好唔舒服,所以全割了

子爵府

2024年龍年勳章

我之前都有甲狀線結節,但因我吞口水時覺得有舊嘢成曰係喉嚨,好唔舒服,所以全割了

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chichingmama 發表於 17-9-2 08:28
真的好普通,醫生話99.9%都是良性,不影響聲帶,呼吸系統就不用做手術,只是年年檢查就可以,我都幾十粒啦 ...

我都有好多粒粒,醫生又係話觀察,其實除左割,有冇其他方法令佢縮小或消滅佢?

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

bonbon123 發表於 17-9-2 09:08
我都有好多粒粒,醫生又係話觀察,其實除左割,有冇其他方法令佢縮小或消滅佢?
...
你可以試吓睇內分秘專科, 我有個舊同事, 佢好抗拒做手術, 佢話睇內分秘科, 但我無睇過

子爵府

garfield_pooh 發表於 17-9-2 14:31
你可以試吓睇內分秘專科, 我有個舊同事, 佢好抗拒做手術, 佢話睇內分秘科, 但我無睇過 ...

謝謝回覆。其實到底睇內分泌科定外科都係我既疑惑,係咪如果唔想做手術就睇內分泌科?之前私家醫生轉介我去政府外科排期,如果想轉睇內分泌科可以嗎?

子爵府

bonbon123 發表於 17-9-2 14:36
謝謝回覆。其實到底睇內分泌科定外科都係我既疑惑,係咪如果唔想做手術就睇內分泌科?之前私家醫生轉介我 ...

如有需要內分泌醫生會轉介你去外科做手術

男爵府

我都有重有4cm,有d話要割,因液体多,暫時抽咗d血水出黎,細0左7成,再睇半年后可吾可以再抽

子爵府

chichingmama 發表於 17-9-2 08:28
真的好普通,醫生話99.9%都是良性,不影響聲帶,呼吸系統就不用做手術,只是年年檢查就可以,我都幾十粒啦 ...

請問生係咩位置架?頸前?後?側?

子爵府

回覆樓主:

我睇緊中醫

子爵府

whywhywhywhy 發表於 17-9-2 17:37
我睇緊中醫

中醫有效嗎?可以分享下嗎?

象牙宮

bonbon123 發表於 17-9-2 17:53
中醫有效嗎?可以分享下嗎?
朋友幾個朋友睇旺角某出名中醫, 細粒左唔洗做手術, 原本要做但佢地唔想做, 都睇左好耐架.

象牙宮

昨日超聲波報告話我有甲狀腺結節,有幾粒,每粒大約0.6-0.8cm。醫生話現在唔使理佢住,半年後再照。我上網 ...
唔洗太擔心,好多女性都有的,都好細粒,留意住都得.

朋友就因為有好多粒決定去割一邊,
點知割時發現照到既無事,睇唔到既一點係唔好野, 跟住做理全割,
現已康復 .

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問你係點樣發現?唔該

侯爵府

係咪即係水泡啊?

首頁
12345...10

尾頁

跳至