懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

黃小俙 發表於 17-9-4 03:19
我係單親媽媽,原本好有決心一個人坐月,已經訂好月子餐亦巳炒好茶米茶同凖備好薑沖涼,薑醋會到時差不多12 ...

信則有,不信則無。有事都有第二啲解釋方法。癱咗有好多原因,點解咁肯定係關坐月事,而唔係其他生活習慣/身體問題/唔好彩?我都識人生完中風癱咗,係因為生產嘅併發症。人人都食飯,人人都會死,咁兩者是否有因果關係?

我唔信,我媽唔信。佢已過六十。我地都係坐月照濕水洗頭沖涼,並唔覺有問題,並相信有咁嘅傳統係因為以前社會衛生、居住環境同醫療欠佳。

咁當然唔係叫你濕住水吹風扇啦,正常人都唔好。

水晶宮

黃小俙 發表於 17-9-5 18:52

其實開熱水爐D熱水,算唔算熟水呢?因為都好熱吓架喎~
我係用水喉暖水,喺醫院時已經係,冇用過薑水或手套。

水晶宮

黃小俙 發表於 17-9-5 23:06
嗯嗯~~~其實我連手套都準備好,應該冇問題架喇,反而坐月應該係擔心到時唔夠訓啫
...
咁唔夠瞓就一定。不過我覺得可能受荷爾蒙影響,生完瞓得少都唔覺好攰。一到朝早,見到太陽,我就好精神。

水晶宮

NoSan 發表於 17-9-7 11:30
我都係,老公叫我日頭瞓返夠,但係我又唔係好瞓到
係呀我日頭好少瞓。落街行下之後仲精神。
反而我先生。。。已經係我全埋身唔使佢起身餵夜奶,但佢攰到呢。。。可能壓力大啩。

水晶宮

pigpiglamlam 發表於 17-10-14 12:42
咁嚴重?我坐月都有掂生水,冇用過薑水,其實係咪同體質有關呢?我媽以前都係咁,依家年過60身體健壯,風濕都 ...
我媽同你媽差唔多。佢唔多 buy 傳統嘢。佢話除咗早餐食飯同後來食薑醋,當年都冇做過其他坐月嘢或跟隨嗰啲坐月禁忌(而我連呢兩樣都冇做。佢話唔鍾意就唔使,食得夠飽就得)。所以我覺得一來係體質,二來係本人信唔信。

水晶宮

Carmen8080 發表於 18-11-7 11:45
其實呢如果開刀割盲腸呀 朱古加肌瘤 係咪都要坐月呢 個傷口差唔多啫

呢啲生唔生水都係見人見智 各人各體 ...

咩生仔,咩毛孔擴張晒,所以唔可以入風 blah blah blah。。。

其實跑完馬拉松咪一樣毛孔擴張晒?業餘人士跑對身體損耗/痛苦分分鐘大過生仔,時間亦可能長過生產,咁係唔係跑完馬拉松唔可以開花灑沖涼洗頭?諗下都唔多合理。(對我嚟講生仔唔太痛苦,順產生完冇事人一個,跑馬拉松甚至毅行者應該辛苦啲。)

首頁

尾頁

跳至