懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

kittybaby2012 發表於 17-9-28 00:37
第一胎我坐月時都成日洗野,結果真係對手啲關節痛同痺,到第二胎我就用即棄手套盡量唔駛成曰洗手,又真係無 ...

請問嗰陣你點解決手指關節痛呀

大宅

親子王國15週年勳章

BBIP830 發表於 18-2-25 00:42

當時我用薑水浸手,陪月用油同我按摩,同唔再用生水,好好多

別墅

我自己陀緊第二胎, 我第一胎有工人有亞媽幫手, 可以話我咩都唔識, 又覺得煩,

我生完係醫院去完廁所成日洗手, 唔知唔可以濕水, 出院沖完涼吹立刻吹返乾個

頭, 我9月尾生, 之後所有BB沖涼自己做,係唔會蹲底同拎重野, 咩抱BB, 都有做,

亞媽有煲野我食, 自己有食綜合維他命, 無脫髮, 無地方會痛, 一個月就周圍去,

我覺得坐得好好, 都好睇個人體質, 如果你陀仔身體已經好差, 咁生完都只會更差,

我而家第二胎, 一樣無嘔, 無咩問題, 最緊要唔好比自己病,同食D綜合維他命,

鬼佬補品, 方便有效,同埋自己心態都好重要, 我係陀緊既時間, 已經操FIT 自己, 準

備坐完湊仔, 坐完,100日後就去做運動, 心態都好重要

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

黃小俙 發表於 17-9-4 03:19
我係單親媽媽,原本好有決心一個人坐月,已經訂好月子餐亦巳炒好茶米茶同凖備好薑沖涼,薑醋會到時差不多12 ...

吓,癱咗咁嚴重

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kittybaby2012 發表於 18-2-25 01:25
當時我用薑水浸手,陪月用油同我按摩,同唔再用生水,好好多

多謝分享

別墅

NoSan 發表於 17-9-5 18:39
我都係自己坐月,無理喎,我幫bb沖涼洗衫洗奶樽……自己湊住個b,仲要樣樣搵熟水?我寧願啲時間攞嚟瞓下休 ...

我都係咁話,休息係最重要。生水我其實照用花酒沖好熱的熱水涼。沖完用薑水淋身驅風。都ok又放便。
洗水洗奶樽幫個女沖涼我有掂生水,係有少少痺但好快冇。咁多嘢做我寧願快手做好啲嘢。多啲時間休息好過

大宅

我兩年幾前大肚,我媽又係講呢樣唔得個樣唔得,我又唔乖.洗手個D用生水,同偷雞,就咁用花灑洗頭(我媽幾日先俾我洗一次我忍唔到)但我媽一直幫我主力睇女洗奶樽,有足夠湯水,我到30日真係手指到手臂都好痺痛,就浸左7-10先無再痺痛,到早一個月我手痛,睇中醫,中醫話有風,我再浸左兩日薑水先唔痛

別墅

我係單親媽媽,原本好有決心一個人坐月,已經訂好月子餐亦巳炒好茶米茶同凖備好薑沖涼,薑醋會到時差不多12 ...

其實外國人(包括日本及韓國)都沒有坐月 更加唔好講話唔掂得生水
如果真係咁嚴重 咁人地整個民族都50歲生個既女人都癱哂啦?
我相信中國人既傳統智慧 但真係無咁誇張咯
我到時坐月都會盡量唔好掂生水 但掂到都唔駛咁驚

「真的不要害怕 世界對女生有很多恐嚇」

已刪除用户

已刪除用户

水晶宮

Carmen8080 發表於 18-11-7 11:45
其實呢如果開刀割盲腸呀 朱古加肌瘤 係咪都要坐月呢 個傷口差唔多啫

呢啲生唔生水都係見人見智 各人各體 ...

咩生仔,咩毛孔擴張晒,所以唔可以入風 blah blah blah。。。

其實跑完馬拉松咪一樣毛孔擴張晒?業餘人士跑對身體損耗/痛苦分分鐘大過生仔,時間亦可能長過生產,咁係唔係跑完馬拉松唔可以開花灑沖涼洗頭?諗下都唔多合理。(對我嚟講生仔唔太痛苦,順產生完冇事人一個,跑馬拉松甚至毅行者應該辛苦啲。)

子爵府

EstrellaDamm 發表於 17-9-5 23:37
咁唔夠瞓就一定。不過我覺得可能受荷爾蒙影響,生完瞓得少都唔覺好攰。一到朝早,見到太陽,我就好精神。 ...

我都覺!坐月果陣一日夾埋訓得4、5個鐘又唔覺攰,我係平時要訓好多既人!

民房

babynetnet 發表於 17-9-5 04:52
我一直三十幾年都甚少少少頭痛既,我生完四日先返得屋企,第一件事沖涼洗頭,之後坐月期間頭痛幾次,陪月煲 ...

你说的很对,非常赞同你的话!

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

其實咁生完bb頭一兩個月,隻手脹痛係因為體內激素下降造成架,我有陪月坐月咩都唔使我搞,用熟水洗一樣手痛,有d JM唔痛,有d JM痛,其實係個人體質問題啦~ 食好d就真!生完勁需要調理補身體吖

大宅

BBIP830 發表於 18-2-25 00:42
我嗰時都係生完掂過生水手指關節間唔中就痛有時手指都伸唔直,聽人講去街市賣山草藥嘅鋪頭,同佢地講,佢地會識執d山草藥教你點煲嚟浸手,我嗰時連續執左3日份量去浸,真係舒緩到好好多。當然呢d嘢信則有不信則無,但我嗰時痛到做唔到嘢,焗住咩辦法都會試下。

大宅

我生第一胎嗰陣係冬天,屋企有工人姐姐,無陪月,

我用薑嘅沐浴露沖涼,沖完之後立即用風筒吹乾曬頭髮, 屋企長開暖氣。

洗手都係用普通生水,我每日都落手幫bb沖涼。

So far bb 2歲,我又無話頭痛或者身體唔好嗰啲wor.

不過我覺得坐月期間唔好吹風,避免著涼係重要的

大宅

如果你本身底子唔好,就好似我同事咁,用生水洗手隻手就脾左

首頁

尾頁

跳至