懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

風癩日日起,好辛苦

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

v3babies 發表於 17-9-4 11:50
風癩日日起,好辛苦

同你一樣呀! 第三胎,晚晚出風癩
有時痕到訓唔到,試下唔好食牛肉,食致敏嘅食物,我仲有個零星期到預產期,希望生完會正常番

回覆 v3babies 的帖子

Hello v3babies,出風癩比較常見原因係身體對某外來物質或刺激產生過敏反應,譬如食物、比昆蟲咬、化學物、塵蟎、花粉等,亦可能係懷孕期內荷爾蒙改變,削弱左孕婦嘅免疫系統功能引致。媽媽要搵出致敏源並且避開,暫時可盡量減少接觸寵物、花草,保持家居環境清潔,衣服、床單多曬太陽,每日有20-30 分鐘運動例如散步/ 瑜伽對增強免疫力都有幫助架! 加油

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Yanlovesnaz 發表於 17-9-4 22:27
同你一樣呀! 第三胎,晚晚出風癩
有時痕到訓唔到,試下唔好食牛肉,食致敏嘅食物,我仲有個零星期到預產期 ...

加油!我12先預產,仲有排捱呀!
通常沖緊涼就起,試過用coconut oil擦身,但冇效。而家轉用baby oil就快啲唔痕。

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

v3babies 發表於 17-9-6 12:10
加油!我12先預產,仲有排捱呀!
通常沖緊涼就起,試過用coconut oil擦身,但冇效。而家轉用baby oil就快 ...

我上網睇,唔好抓,越抓越痕,越大達同難散,痕就拍打下佢,但我自己忍唔到

首頁

尾頁

跳至