老人家中左肺癌

cathy29
|
mantak 發表於 17-9-8 02:24
醫癌過程中,阿娘病情曾起起伏伏,走到現在,並不容易,但現在她仍行得食得,兩年間見證了兩名孫兒的出生 ...

我朋友都剛確診4期
擴散左去淋巴/尾龍骨
想問標巴藥貴嗎?
佢仲等緊基因報告先知點醫
醫生話係要用標巴藥睇下邊隻

sasa0208
|
支持同鼓勵佢
祝福佢
mantak
|
cathy29 發表於 17-11-4 15:25
我朋友都剛確診4期
擴散左去淋巴/尾龍骨
想問標巴藥貴嗎?

標靶藥很貴,藥费起錶一定每月過萬。若患者屬基因突變,標靶藥可視為癌末仙丹,延長患者生命。用錢換時間,無奈但現實。
BB.wai
|
第幾期?祝福樓主爸爸
youngbeetle
|
一定要醫,唔醫連一絲希望都無,後悔莫及
ttjl7
|
一定要醫
amyamy123
|
一定要醫
amyyungyung
|
一係請工人照顧佢, 一係住老人院...我兩樣都試過, 真係各有各好
amyyungyung
|
我就唔建議醫, 因為醫藥費太貴, 老人家又唔開心, 貼錢買難受
twinsbbmama
|
U3U 發表於 17-9-5 00:41
都已經70幾歲,又唔想放棄治療,但政府唔多想買佢醫,點算好?

請問你有冇繼續問吓其他醫生?其實我爸爸81歲,4年前都確診肺癌四期,初時醫生諗住幫佢做手術切,後尾因為手術前經常要去醫院,感染肺炎,入咗icu半個差d走埋,好感恩大約一個月佢好返,不過醫生話唔會幫佢再做任何手術,佢身體差承受唔到,都唔會再做任何電療或化療,冇嘢可以幫到佢,佢亦多唔可以擺好耐,叫佢係半年後返嚟複診,我們一家人好傷心!後來喺浸大搵咗個中醫睇,睇到依家,佢一路都行得食得走得嘅仲可以煮飯,個中醫生好好人,好專業,你唔好放棄呀!其實佢最需要係家人支持同陪伴!
mantak
|
twinsbbmama 發表於 17-11-16 09:33
請問你有冇繼續問吓其他醫生?其實我爸爸81歲,4年前都確診肺癌四期,初時醫生諗住幫佢做手術切,後尾因為 ...

世伯好厲害,靠中醫也可與癌共存多年。
twinsbbmama
|
mantak 發表於 17-11-16 20:44
世伯好厲害,靠中醫也可與癌共存多年。

真的很感恩!!!但其實我覺得最緊要一家人嘅支持,我哋子孫都好好一有時間就陪住佢,同佢講笑,呢幾年仲帶佢周圍去旅行,當然依家都會間中頭痛腰痛膝頭痛,正常老人家都會,其實睇中醫都係話唔會醫好佢,不過要平衡個身體等佢可以同佢同存,真係好想喺呢度同大家講唔好放棄你屋企任何一個人,或者放棄任何機會治療,加油(emoji)(emoji)
goodgoodman
|
搵下中醫,多啲陪佢
Jessie688
|
我阿爸十幾年前有肺癌, 依家仲係到, 加油!
chingng228
|
早期有得醫,唔好放棄治療
allankwok
|
政府的醫生逗份糧, 大部份都唔想做多, 但不要放棄, 嘗試找其他合適的途徑!
yuenlin2
|

70幾歲唔係好老啫.如果早期好大機會可以完全康复.祝福病者早日康复
janetaa
|

csbaik
|
仙兒 發表於 17-9-6 23:10
我都覺得可以去搵私家攞多個意見,可以去hkioc睇睇,佢地有幾個教授醫生,應該可以俾到專業意見你 ...

我聽過有Dwebsite 係留架,冇比$出,即刻寫衰你。見你有$比,就算有人留言话E生唔好,在website 都會幫佢deleted ,所以都係要靠雙屬朋友口俾
JMWC2
|
屋企人都係第四期,選擇返鄉養老過天年