婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

係呀, 有mak野可以大到連年都唔同6299拜, 咁我現在話比你聽。佢攪到我有產前抑鬱, 要睇精神科, 見心理醫生, 要自殺。係因為我家人和老公對我的愛和支持, 我才能起番身, 及念著小朋友的關係, 我才原諒佢。不然, 我好肯定當時我己打算因為佢阿媽同老公離婚。不過, 佢都好識做, 佢驚我唔比個孫佢見, 佢行出一步, 我米當一切無事發生, 見好就收law。

婆媳關係我都明一定有, 但我都明有時有些位, 是你就我, 我就你的。但我想講, 家家有本難諗的經, 你的情況同我並不相同。我是中國人, 我同你一樣好清楚婆媳關係的重要, 及如何要尊重老人家。但如果作為bb的媽媽, 佢攪到我有抑鬱, 我剛剛才好番, 佢都知。如果我堅持因為中國的傳統去出席見佢, 而我見完後抑鬱症發作, 邊個人會可憐我, 會可憐我bb呀, 你呀?!

當有一些事, 你唔清楚時, 你可以好口響講任何野, 但我想講, 我一定會比你更清楚應該點同99相處。我唔出席, 都預左將來會點, 但慘得過就是, 我做到咁絶, 反而佢驚左我, 仲退後一步。講真, 佢都退後了一步, 我做後輩的, 實會比面佢, 米當無野發生, 好黎好去law。佢都好清楚, 等到bb出世那一天, 我會再見佢 (這個大家己協議左)。

隨便你話我是惡新抱又好, 什麼又好, 慘得過我老公又站在我這邊, 姑奶又站在這邊, 佢阿媽又對我屈服。

原帖由 JBlam 於 11-2-2009 10:43 發表
有咩原因大可到可以過年唔同6299拜年...真係諗唔明...
如果你c6又唔同你父母拜年..可以嗎?

無錯有時係人夾人...人對你好,你對人好...唔夾就小見d..不過中國人傳統..過年都唔同6299拜年..其實一d都唔尊重.

點都唔會 ...

洋房

忘記講一樣, 如果我父母令到我老公痛不欲生的, 佢可以唔同我父母去拜年。問題和關鍵是, 有否有令你 "痛不欲生", 你試過未?

原帖由 JBlam 於 11-2-2009 10:43 發表
有咩原因大可到可以過年唔同6299拜年...真係諗唔明...
如果你c6又唔同你父母拜年..可以嗎?

無錯有時係人夾人...人對你好,你對人好...唔夾就小見d..不過中國人傳統..過年都唔同6299拜年..其實一d都唔尊重.

點都唔會 ...

禁止訪問

禁止訪問

洋房

我想你誤會了, 我不是樓主, 但我同樓主的case好相似, 都是新年沒有去99家拜年, 我從來無講過佢比幾多錢利是錢我, 而我會mind。相反, 我無出席, 佢都比我利是, 我好感激。我都有寫張咭多謝佢, 而佢又致電我, 話收到張咭, 我們還談笑風生呢。

原帖由 f.u 於 11-2-2009 14:09 發表

既然咁嚴重,妳99封幾錢利是比妳,對妳黎講,重要嗎

禁止訪問

大宅

點痛不欲生?佢又唔係你老公阿媽老豆,佢做D咩根本可以唔駛理喎,可能係你大左肚諗野偏激左D至有產前抑鬱姐,我奶奶都好黑人憎,不過佢講咩我都當佢唱歌,睇你都唔係同佢一齊住,咁得閒至見佢做D咩都費事理佢啦,你都話你老公撐你,咁一個"街外人"你又駛咩理,駛咩將佢做/講D野放响心?我老公都係撐我個隻,所以奶奶點對我我冇所謂,因為佢都唔係我親人.,你咩都放响至會要睇心理醫生,我唔會介意街外人點對我,只要老公對我好就得,樣樣野都要放响心,要介意的話成世人流流長我米成日生活响唔開心中.

大宅

原帖由 America_Canada 於 09-2-11 14:03 發表
忘記講一樣, 如果我父母令到我老公痛不欲生的, 佢可以唔同我父母去拜年。問題和關鍵是, 有否有令你 "痛不欲生", 你試過未?

當然...每個人都有自己既理由..
有d人就因為人地一句說話就會痛不欲生
有d人就明明係好難頂,但你見佢都頂得到....
所以好難按個別情況而講應該點...反而係大原則上應該點溝通...點同對方父母相處

1/ 如果你個唔見你6299既理由...你老公都認同就更係無問題la.
2/ 如果在你老公覺得無必要去改變或改善...無論係邊個著邊個唔著都好...如果係我...無論係改變老婆..改媽媽..改變自己都唔會比大家連過年都唔見...(過年唔見,意思即全年都一家唔洗見,係嗎?)
老公又難做/..大家既成見就會越來越深...

洋房

我諗你知d唔知d, 我是有了bb前己有俾佢攪到我有depression, 後來才發現有bb。所以並不是你所講: "可能你大左肚諗野偏激左d至有產前抑鬱姐。"

如果99可以令一個從來精神健康的人, 攪到佢有depression, 攪到佢的仔和女都唔幫自己呀媽, 而幫我, 咁你米諗下佢做過d mak law。咁更係唔係講咁簡單la, 一定是有d野發生la。當然我知道佢唔係我阿媽, 佢無必要對我好。

不過我好配服你, 因你好看得開!

原帖由 BBR 於 11-2-2009 14:36 發表
點痛不欲生?佢又唔係你老公阿媽老豆,佢做D咩根本可以唔駛理喎,可能係你大左肚諗野偏激左D至有產前抑鬱姐,我奶奶都好黑人憎,不過佢講咩我都當佢唱歌,睇你都唔係同佢一齊住,咁得閒至見佢做D咩都費事理佢啦,你都話你老 ...

大宅

我既意思係...後生既我地,起碼要做左基本既尊重...相處得到..就當然可以多d見...相處唔到.咪小d見..小d見時咪小d講野lor...攪到咁..1/老公左右為難就梗ga la..佢為你唔理媽媽..咁既男人咪鬼要la.
, 佢為媽媽又會比人話佢愚孝je...
2/ 面左左人地又點睇你同你c6...你唔介意人地點睇...咁你仔女問你呢? 你會話你麻麻唔係好人來ga..第時佢都會有一套批評你的標準..
當然你可以話我唔係你..唔會明你既難受..但你亦唔係你老公...你明佢既難受嗎??

洋房

我好肯定我並不是你所講: "因為人地一句說話會痛不欲生law。" 如果唔係, 點會連個老公及姑奶都撐我呢。及唔見我99, 個理由是男家全部人都贊成, 都協議。 鬼唔知過年唔去, 就成年唔洗見咩。講真, 如果樓主唔新年去99家拜年, 我想佢都預左 "大家以後都唔見la。"

原帖由 JBlam 於 11-2-2009 14:55 發表

當然...每個人都有自己既理由..
有d人就因為人地一句說話就會痛不欲生
有d人就明明係好難頂,但你見佢都頂得到....
所以好難按個別情況而講應該點...反而係大原則上應該點溝通...點同對方父母相處

1/ 如果你個唔見 ...

洋房

謝謝你的道理, 我己經講得好清楚, 你講ge野我一直都知, 一直都有做。我的case你並也不清楚, 也不想再回應下去, 因為這個post是樓主的, 想講下去, 對樓主和各會員也不公平。

原帖由 JBlam 於 11-2-2009 15:03 發表
我既意思係...後生既我地,起碼要做左基本既尊重...相處得到..就當然可以多d見...相處唔到.咪小d見..小d見時咪小d講野lor...攪到咁..1/老公左右為難就梗ga la..佢為你唔理媽媽..咁既男人咪鬼要la.
, 佢為媽媽又會比人 ...

大宅

原帖由 America_Canada 於 09-2-11 15:09 發表
我好肯定我並不是你所講: "因為人地一句說話會痛不欲生law。" 如果唔係, 點會連個老公及姑奶都撐我呢。及唔見我99, 個理由是男家全部人都贊成, 都協議。 鬼唔知過年唔去, 就成年唔洗見咩。講真, 如果樓主唔 ...

haha.. 只係例子...即係話每個人接受程度唔同.

1/ 如果你個唔見你6299既理由...你老公都認同就更係無問題la. <==我咪講左lor..你老公都認同咪ok lor...
咁敏感!!!!冉

大宅

係,我真係好看得開,因為我唔係好受身邊人影響(除老公仔女),如果你話一齊住就真係難頂D,因為一齊生活好多野要亙相協調,但如果唔係同奶奶一齊生活我會覺得忍得就忍,基本上我真係當佢唱歌,佢成日話我唔出聲,單打我話我啞,冇家教......,不過我冇理佢,佢上次直情問我點解成日唔出聲,我答係呀,我好累,同埋我响單親家庭長大唔識同長輩溝通費事得罪人,咁佢之後冇出聲,講真佢重有好多黑人憎野,不過正如你講老公撐自己咁點解要唔開心?點解要比奶奶影響自己?我通常重會之後同老公講返佢阿媽頭先咁,好攪笑. 我奶奶一日到黑發脾氣,我冇理,坐一陣米走,我上到去直情坐响梳化瞓覺tim .只要唔係一齊住,佢做咩都唔會影響到我,我唔會理佢. 你樣樣野都要介意的話辛苦的只係你自己,比奶奶知道因為佢而令自己要睇醫生或唔開心佢米重得寸進尺,沾沾自喜,我真係冇咁蠢:;pppp: ,得閒入去激下佢不知幾攪笑. 你比佢攪到要睇醫生係因為你重未識看開,你太care佢做D野.

原帖由 America_Canada 於 09-2-11 15:01 發表
我諗你知d唔知d, 我是有了bb前己有俾佢攪到我有depression, 後來才發現有bb。所以並不是你所講: "可能你大左肚諗野偏激左d至有產前抑鬱姐。"

如果99可以令一個從來精神健康的人, 攪到佢有depression, 攪到佢的仔和 ...

洋房

同意, 有道理!

原帖由 BBR 於 11-2-2009 15:23 發表
係,我真係好看得開,因為我唔係好受身邊人影響(除老公仔女),如果你話一齊住就真係難頂D,因為一齊生活好多野要亙相協調,但如果唔係同奶奶一齊生活我會覺得忍得就忍,基本上我真係當佢唱歌,佢成日話我唔出聲,單打我話我 ...

珊瑚宮

畀面勳章

原帖由 f.u 於 09-2-11 09:55 發表

咁妳迷要反醒吓囉

我有檢討同反省 ga .... 我仲問埋我C6 tim ..我究竟有乜不當不妨直講呀, 跟著佢就話算吧啦,佢都唔知道點解, 最後佢將D錢比我買個LV, 後來我帶埋個LV去佢屋企食飯, 跟著多謝我99, 話如果唔係佢封咁大封利是比我C6, 我都唔冇咁快買到個袋呀...
當時佢個樣都不知幾好睇 ..
我唔係在乎銀碼之多少, 只係唔明點解D老人家做埋呢D小動作同心態問題 jie .. 平時佢就算有冇比錢或比幾多我C6, 我唔知亦唔打算過問, 因為呢D係佢兩個嘅事/私隱, 但係點解專登係個明刀明槍機會下比我知, 又何苦呢 !?

複式洋房

haha....

我奶奶年年派利時都個個一樣,but今年特別在派利時的次序,我c6最大有兩個妹,第一c6....第二妹夫.....第三末結婚的妹個男朋友,and 我....二妹.....三妹........,因為我地有過節所以今年派利時才分出來,haha.....我又唔會少左D肉。

男爵府

原帖由 f.u 於 09-2-11 01:26 AM 發表

咁錫伍錫又唔可以用封幾多錢利是黎衡量既

我冇用封幾多錢來衡量鍚唔鍚呀!

只係我一向都唔覺得6299鍚我,所以基本上我一早預咗佢地封比我會少過老公、大伯 + 姑仔~ 而且佢地封一樣,我仍然覺得佢地唔係鍚我! 不過佢地待我公平 + 唔錯囉!

伯爵府

Because d 99 did this deliberately to make us unhappy. My 99 is the same. Everyone (incl. c6, his brother & another 新抱) all have the same amount except me --- I only have a small one.

My 99 always does a lot of unfair treatment to me to make me unhappy. But now I won't be unhappy because I am learning not to be adversely affected by her action. She has no right to take away my happiness.

原帖由 hugomum 於 09-2-10 10:55 發表
其實我真係唔係好明,既然要比,點解唔可以一樣呢??點解d99要咁樣做,其實真係令人唔開心,唔係要比好多利是$,我只係覺得一視同仁已經好足夠~

今個星期問下我亞媽比d新抱會唔會唔同我地一樣先? ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至