自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

全身除左面同頸之外,冇忽好肉,濕疹已經20年了。反覆R損晒,揸過各種cream,st.ives ,QV, 愛妥麗,etc....睇過西醫類固醇,中醫沖劑,都係咁鬼痕。。有咩藥膏揸得好啲 晚晚都要食黃色丸仔先唔會痕醒,但食耐左而家冇咩用。。

大宅

回覆樓主:

我明妳感受,因為我情況比妳嚴重好多(見圖),我成個腳背抓損哂出血,仲勁多乾皮,兩隻腳都咁嚴重。

建議妳做致敏原測試睇吓有無得避。我嚴重塵蟎敏感,食物無敏感,唯有努力做清潔功夫,宜家明顯有好轉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Purple_0322 發表於 17-9-7 03:38
全身除左面同頸之外,冇忽好肉,濕疹已經20年了。反覆R損晒,揸過各種cream,st.ives ,QV, 愛妥麗,etc... ...

有冇試過紫草膏?賣手工皂既店有,仲有紫草皂都係話岩濕疹皮膚用,我冇呢方面經驗,只係買野果時見到有呢樣天然產品

珍珠宮

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

大宅

全身除左面同頸之外,冇忽好肉,濕疹已經20年了。反覆R損晒,揸過各種cream,st.ives ,QV, 愛妥麗,etc... ...

試下用純手工的護膚品,應該可以幫到你。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝早日康復應該好唔舒服的

大宅

嘗試下月見草油呀

男爵府

回覆樓主:

唔好用任何有香味嘅野, 包括洗衣粉, 柔順劑.

子爵府

我同亞女都有, 我致命傷係出汗, 直頭頸生瘡, 亞女就衰唔忍手, 痕就抓,

我睇之前有JM飲羅漢果水, 之後我同我女每日飲一杯, 我好左一半, 痕都會, 但無再出瘡, 無出一粒粒,條頸無再發滖,
我個女就效用不大,但無以前咁滾 佢依家有食益生菌同中大嘅濕敏清, 未知成效

題外話, 好怕D無濕疹嘅人成日問點解唔試下咁咁咁, 點解唔睇西E, 點解唔睇中E, 好似我地專登唔去理咁, 你估傷風咳呀, 咁易好, 我用我好嘅方法, 用響個女身上都唔得啦, 我地氣餒過幾多次佢地又知唔知.

侯爵府

回覆樓主

我好明白你,因為我有免疫系統問題,所以都有濕疹困擾,我晚晚都要食粒黃藥丸,但其實都無作用,最慘我生到上眼皮,而家一對眼好似俾人打完咁,因為好痕,真係日日都無心機。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我最近都濕疹發作, 很明白你..
冇計, 我都係一路睇中醫一路用住類固醇止痕

伯爵府

環保接龍勳章

我都好嚴重
戒左西藥仲大爆發左兩次
全個人出水
眼都開唔到

一直忍住睇中醫
睇左三四年
叫做控制到唔大爆
但都係好差
不過起碼唔影響日常生活

我發現最重要唔係離開咩野令你敏感
反而係真係要早睡早起
冇壓力

真係差好遠

大宅

回覆樓主:

有無睇過中環楊x強呀?我仔又試過r到出水(手指,腳眼附近),之前一拎手出黎會嚇親人,因為手指會有傷口難好!細個時試過行街我仔想拎樣野上手睇,有個媽媽好大反應拖開佢小朋友重話,嘩!都唔知會唔會傳染…
到上中學我地都笑住話佢,邊有女仔肯比手你拖呀,跟住有朋友介紹睇楊醫生,佢無比藥我仔食都控制到,主要浸洗,有傷口就消毒,用保濕,而家對手正常晒喇,久唔久先發作。你試下買其中一支黎浸,用個盆仔一蓋加大約500ml水,浸十分鐘度,醫生話要浸軟左皮膚,再擦藥膏先可以滲透入去。嚴重初期晚晚浸,跟住可以隔日/幾日先浸,希望幫到你

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主:

我啱啱濕疹好返
無用偏方
睇西醫
初起係一小達,查類固醇,但忍唔到手R,R到又瘀又損又乾,仲越來越大達,範圍成四五個手掌咁大
唯有睇醫生,佢話我R損令真菌感染,查咗兩個禮拜藥膏,好返呀好開心
類固醇: dermovate ointment
抗真菌: travogen cream
就咁去藥房買唔到,要醫生處方

公爵府

盧卡蜂蜜開水後,入噴樽,直接噴灑患處,可止痕

子爵府

我幫媽咪買「阿勒坡古皂30%月桂油」,佢用咗一排已經好返九成,你買嚟試吓!

大宅

講起大爆發
個陣我都大爆發過
之後聽過 外國有人會由佢爆
爆完會機能好返

所以其實食中藥都可以 爆過左 就會好
但中間過程係地獄般

侯爵府

有無試過manuka honey , 上iherb 訂, 吾貴
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁
12345...7

尾頁

跳至