搵工Agent

cbeyond
|
想問現在仲要做interview 及computer test 嗎?
收到電話有d
good_pig
|
cbeyond 發表於 17-9-7 09:23
想問現在仲要做interview 及computer test 嗎?
收到電話有d

有wo
cbeyond
|
good_pig 發表於 17-9-7 09:35
有wo

唔係junior post都要做test?
我淨係剛出來做野時先過test
good_pig
|
cbeyond 發表於 17-9-7 09:40
唔係junior post都要做test?
我淨係剛出來做野時先過test

有d agent全部人都test
cbeyond
|
good_pig 發表於 17-9-7 09:42

I see, 仲以為現在都係電話講, 唔需要interview, 何況要做test。
要諗諗去唔去。
thx
Pman1022
|
多數會做test, 因為要比埋僱主知
wcpcelia    發表於 17-9-7 09:57
cbeyond
|
Pman1022 發表於 17-9-7 09:46
多數會做test, 因為要比埋僱主知

我之前經agent搵工, 大間的, 一聽名已知, 都係打電話問完, 啱, 就去僱主度interview。
無諗過d細agent反對現在仲要interview + test, 搵工機會會大d嗎?
Pman1022
|
大agent, 大把人大把客, 衰一個半個唔志在
細agent, 一個半個都著緊, 唔見過唔test過, 點知你係乜人, 介紹衰左無生意好大鑊

自己覺得揾工, 細agent會跟得緊D
anita_yps
|
從未試過,只係上過去面談
龍蝦
|

即係未轉介你見工之前要先去agent度做test先?

未試過咁喎,一向都係agent 電話問我嘢,然後再等電話叫我去某公司interview ,喺請人嘅公司度做written test。

唯獨一次有間agent (第一次搵佢),約我上佢公司見面&問資料,都無test。

cbeyond
|
龍蝦 發表於 17-9-7 12:47
即係未轉介你見工之前要先去agent度做test先?

未試過咁喎,一向都係agent 電話問我嘢,然後再等電話叫我 ...

我都未試過, 所以先問。
good_pig
|
cbeyond 發表於 17-9-7 09:45
I see, 仲以為現在都係電話講, 唔需要interview, 何況要做test。
要諗諗去唔去。
thx

好多都要見一見
占妹
|
good_pig 發表於 17-9-7 13:29
好多都要見一見

請問各jm可pm用開的agents比我嗎?成7年冇搵過工想了解下行情。謝謝
ceylonfung
|

我朋友想搵工agent幫手,方唔方便pm個agent電話我呀!有無都多謝你先
cheung2000
|
我未試過見agent要做test, 多數只係傾下計,考我英文、國語,btw, 我未試過經agent成功搵到工
twotigers
|
cbeyond 發表於 17-9-7 09:23
收到電話有d

好多唔需要
twotigers
|
cheung2000 發表於 18-8-10 23:19
我未試過見agent要做test, 多數只係傾下計,考我英文、國語,btw, 我未試過經agent成功搵到工
...

我試過唔少係agent介紹,但好多係勁衰,好難頂嘅工,唔係同事難頂就係上司難頂
twotigers
|
ceylonfung 發表於 18-8-10 23:15
我朋友想搵工agent幫手,方唔方便pm個agent電話我呀!有無都多謝你先

Job低B唔少agent出ad, 你可以去job低B睇下
twotigers
|

而家我覺得要人做test真係好多餘,而家呢個年代有幾多個唔識打字㗎
水君
|
去間公司interview前,約左出黎見一見同俾間公司份application form我拎返去填
簡單講左d interview技巧/佢地有可能問的問題