自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

torotoro 發表於 19-2-17 02:31
請問可否列出你仔哩一年彈左咩書?好快

我仔好似彈哂大概7本琴書左右,因為老師每次都開4-6首歌比佢,我仔係肯練琴既,所以每次都開新歌
佢依家彈緊3級考試同其他琴書,今年可能會考3級或4級,要再同老師傾下
(不過我仔係有小小天分,佢記性好好,通常今日練左新歌,第二日都可以背哂首歌,同埋佢係呢埋眼都聽到係彈緊邊個音)

侯爵府

艾妃 發表於 17-9-8 13:07
對呀,琴行都有好老師,但好睇運氣你遇唔遇到。一d好老師,開始有經驗同有成績多數都跳出黎自己教,所以淨 ...

或者間琴行係佢老公開佢咪喺度坐陣囉

大宅

艾妃 發表於 17-9-8 12:10
成日係呢到見到有媽媽問初學樂器幾錢,大家成日有好多比較。好想解答你地,呢行其實無公價,教樂器本身係專 ...

(emoji)(emoji)

身體記憶,學錯一個姿勢,要執返轉頭岩返,起碼兩年。
唔計手指觸鍵等等運用,淨係講踩pedal,都死咗好多高年級學生。

wcpcelia    發表於 19-2-17 09:24

大宅

回覆樓主:

琴老師上門的,早2天我見老師教我囡某一段先吸啖氣再彈落鍵,我囡7級

大宅

回覆樓主:

我仔學得麻麻,完全唔肯留意細節,唔知点搞

男爵府

sharebuy 發表於 19-2-17 02:06
我覺得有進步就okay
我仔5歲半學琴,學左1年就開始彈3級考試
主要睇小朋友肯唔肯練琴,同興趣大唔大

好快,衣個係正常速度嗎?我仔5歲半,學左3個月,都未開始左右手一齊彈,好難想像一年可以學得咁多咁快

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

講得好啱 學任何嘢都唔應該用平靚正準則比較,否則走冤枉路

珍珠宮

開心吸收勳章

成日係呢到見到有媽媽問初學樂器幾錢,大家成日有好多比較。好想解答你地,呢行其實無公價,教樂器本身係專 ...

我只覺得 藝術是無價的

能教好學生,價錢不是天價就值得了
違規內容

伯爵府

開心吸收勳章

請教如果想小朋友去試下學,最早可以幾多歲學?

琥珀宮

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

我女學緊一級,唔會考 external試,會考 internal. 試,而家學緊一級考試歌。平時有教睇譜。但老師要家要求我女一級d考試歌要背咗佢,請問咁好唔好呢?有咩好處呢

男爵府

chrisdina 發表於 19-2-17 08:31
好快,衣個係正常速度嗎?我仔5歲半,學左3個月,都未開始左右手一齊彈,好難想像一年可以學得咁多咁快
...

其實每個小朋友吸收都有快慢,當然老師教咩都好重要,另外就係每日擺幾多時間去練琴,我仔學左3個月老師已經開始彈一級考試歌,最主要係因為佢練琴好密集,所以上得好快。
同埋小朋友鍾意彈琴都好影響進度,我好記得第一堂我仔入琴室前佢係同我講:媽咪走啦,我都係唔學啦
佢學完第一堂離開琴室,係好開心咁話:我好鍾意學琴呀,好好玩呀。
練琴係學琴一個障礙,因為要用長時間坐定定,好多小朋友都覺得好辛苦,其實我個仔都係,我不斷鼓勵佢、陪佢練琴,佢坐幾耐,我陪佢坐幾耐。

男爵府

睛靈勳章

sharebuy 發表於 19-2-17 02:56
我仔好似彈哂大概7本琴書左右,因為老師每次都開4-6首歌比佢,我仔係肯練琴既,所以每次都開新歌
佢依家彈 ...

你仔可能有perfect pitch

公爵府

看完以上, 有感而發:
有些家長好似好計較自己仔女, 學左幾耐, 每次學左幾多首歌, 考到幾多級.
當家長自己不懂的時侯, 是否應該相信老師會好一點?
小朋友學到幾多, 老師就教幾多. 困材施教的道理, 相信大家都懂的.
而老師教左, 小朋友學到幾多, 就各人都唔同了.
作為家長的, 是否不應該同別人比較?
伸利: 曾教琴十多年. 有些小朋友真係天材來的, 你一教, 他就懂, 可以完美彈番俾你聽, 可以教佢第一年, 就考5級無難度. 而有些小朋友, 真係學極都唔識, 學左2-3年都係PREGRADE的. 回想我曾教過有一個天材兒童, 只得幾歲, 由我接手教佢第一年, 就可以考5級. 因為太細, 連英文都唔多懂, 都可以考到5級樂理. 最後係因為屋企無錢, 唔俾佢學琴. 真可惜! 連我話免費教佢, 佢媽媽都唔肯比, 媽媽話要留番D資源比哥哥.(重男輕女). 係好可惜~ 但現在再睇番, 天材就是天材, 樣樣都叻的. 唔可以學琴, 都可以在其他方面發輝所長的.

禁止訪問

男爵府

sharebuy 發表於 19-2-17 14:06
其實每個小朋友吸收都有快慢,當然老師教咩都好重要,另外就係每日擺幾多時間去練琴,我仔學左3個月老師已 ...

你仔仔係學一個鐘定半個鐘?

我地唔係香港,d外國老師唔知係咪教得慢d?,一堂半個鐘,通常教十五分鐘歌(一至兩首),再加十五分鐘theory 咁上

我個仔都好鐘意彈琴,但d歌仔,又小又短,彈10次8次都好快彈完

我未學過琴,唔識分個老師好唔好

男爵府

chrisdina 發表於 19-2-19 01:03

我地唔係香港,d外國老師唔知係咪教得慢d?,一堂半個鐘,通常教十五分鐘歌 ...

我唔知係咪同游水一樣,衣面分level, 學成2年,都未教正正式式既泳式

男爵府

chrisdina 發表於 19-2-19 01:03

我地唔係香港,d外國老師唔知係咪教得慢d?,一堂半個鐘,通常教十五分鐘歌 ...

我仔學45分鐘,依家有5本琴書+1首校際,每首歌內會同時講解theory。

游水我仔上年8月開始學,依家都keep住一星期一堂,自由式、背泳都游到50米,依家學緊蛙式。

大宅

回覆 tszchungmama 的帖子

有好多因素,好難就咁答你幾時可以由四級去五級最好問返老師會清楚d

複式洋房

我想請教下,如果成人想學琴可以點開始呢?但我對音樂係一啲基礎概念都無。真係完全由零開始。
(唔好意思可能有啲離左題(emoji)(emoji))

首頁
23456...9

尾頁

跳至