自由報料

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

chanhiushan 發表於 17-9-9 17:04
頂!最嬲係,AIA 公司話,佢地係按公司的合理賠償喎!即係佢鐘意點賠就 點賠,佢玩哂啦!我的保單寫住照胃 ...

因為佢早前出過信俾全港客人。尤其針對腸胃鏡入院檢查,如醫生解釋不够一定要入院先得,佢地會按照日間手術費去賠償的。所以以架唔做都做左唯有叫醫生寫番好啲解釋點解今次一定要入院而不在門診,是可以反番,但久啲。萬一下次有這些需要您用佢地專科網絡指定一些專科醫生,在問診做手術檢查化驗等也不用付費全由aia賠.如醫生話入院先得咁也會先向佢地申請2日左右已知批左幾多額,自付幾多。

男爵府

anlywan 發表於 17-9-11 16:39
因為佢早前出過信俾全港客人。尤其針對腸胃鏡入院檢查,如醫生解釋不够一定要入院先得,佢地會按照日間手 ...

就是按這個價賠償$8670給我!

侯爵府

畀面勳章

kylieyee 發表於 17-9-10 14:50
回覆 u957ble 的帖子

你好,我想問一下,咁您照嘅時候係全身麻醉定局部麻醉呢? 知唔知照大腸有冇全身麻醉 ...

佢係靜脈注射鎮靜劑之後再係喉嚨噴局部麻醉藥, 我好快就冇知覺喇, 連切左瘜肉都完全唔知, 過左成個鐘先至醒番...
我諗照大腸應該差不多啩, 因為我冇照過...唔好意思, 但一定唔痛囉...
其實我都有成五份單, 唉, 都冇計...

象牙宮

123BBQ 發表於 17-9-11 14:03
回覆 kylieyee 的帖子

我供了15年都忍痛cut左去啦,而且醫療部份好似無的供斷,唔知有無比錯訊息你. ...
你係醫療加人壽一齊買 ? 只 cut 醫療唔得?

象牙宮

chanhiushan 發表於 17-9-11 18:54
就是按這個價賠償$8670給我!
你份單如照胃鏡當咩手術賠 ?

禁止訪問

大宅

mercurycc 發表於 17-9-12 13:07
你份單如照胃鏡當咩手術賠 ?
胃鏡係小型手術, 我覺得可以cross check下其他醫院既package, 如果港怡係屬於平的就可以challenge AiX.
其實好多保險公司無好似樓主果間咁講明, 但係腸/胃鏡呢D如果住院都未必批架

男爵府

mercurycc 發表於 17-9-12 13:04
你係醫療加人壽一齊買 ? 只 cut 醫療唔得?

是呀一齊的,要供到瓜柴才可取人壽果筆,仲要只保到60歲,我24歲買,40歲cut左去,我老公也是24歲買另一間保險公司買,只供了15年已不用供,都有成16萬幾儲蓄係入面,保到100歲,佢依家只係續供醫療果part!-

男爵府

樓主,你可以睇吓張 claim form,有一項係問醫生是否需要入院,如醫生填左不是,你就要醫生改,另外你可以去"保監會"投訴,因為你係經醫生診斷而需要入院,保險公司不能凌駕醫生既專業判斷,而且你份單係買既時候冇網絡醫院限制,保障公司唔應該以港怡醫院做賠償標準.

象牙宮

sugarbun 發表於 17-9-12 13:26
胃鏡係小型手術, 我覺得可以cross check下其他醫院既package, 如果港怡係屬於平的就可以challenge AiX.
其 ...

而家某幾間保證公司都要求照腸胃鏡,
最好去佢地指定醫院或醫療中心,最好要照前問清楚要點做才可以claim 到.

象牙宮

123BBQ 發表於 17-9-12 14:05
是呀一齊的,要供到瓜柴才可取人壽果筆,仲要只保到60歲,我24歲買,40歲cut左去,我老公也是24歲買另一間 ...

你買左咁耐, 之前佢上市好似有股票比客戶,62 都係買呢款,好似有幾萬攞到, cut 都無咁傷.

男爵府

回覆 mercurycc 的帖子

AIA上市有得派股咩,我無收到喎,因為我仔都有一份供緊嫁,已供了18年啦,但無收過通知喎!,但我姑奶買宏利保險,當宏利上市佢就派了股票比佢,無啦啦賺了一大筆.同人唔同命

象牙宮

123BBQ 發表於 17-9-12 15:56
回覆 mercurycc 的帖子

AIA上市有得派股咩,我無收到喎,因為我仔都有一份供緊嫁,已供了18年啦,但無收過通知 ...
唔好意思! 62 份係宏利先有派股.我媽份才是 AIA ,攪亂了.

男爵府

蔚晴 發表於 17-9-12 15:20
樓主,你可以睇吓張 claim form,有一項係問醫生是否需要入院,如醫生填左不是,你就要醫生改,另外你可以去"保 ...

我睇過,醫生是寫 需要入院的!我頭先致電給 保險索償投訴局,叫我寫清楚資料以電郵或傳真給他們,但對方話,無咁快可以回覆,叫我耐心等下。
你所講的保監處係咪會快d跟進?係咪會幫我地架?

男爵府

回覆 chanhiushan 的帖子

其實都係同一機構,不過以前叫"保監會",我曾經向"保監會"投訴過不合理既賠償,當時"保監會"既職員話會先了解詳情,跟住就會向保險公司提出質疑,如果有証明顯示係保險公司既不合理,只可以出信俾保險公司,而呢封信就無法律效用,但你可以攞呢封信去消委會投訴,我個次好彩經"保監會"幫我出信之後,保險公司主動賠償返個差額,所以唔駛去消委會.而且你可以搵保障公司既claim dept., 要佢地白紙黑字清楚寫明拒賠原因和要列明保單第幾條既條款,不過我要提一提你,唔好靠agent幫你追,因為agent未必會為你同公司攪到咁僵,而且保障公司好奸,明年有可能會唔續保,而且過程有好幾個月,呢個係我既經驗,希望可以幫到你.

男爵府

蔚晴 發表於 17-9-14 14:09

其實都係同一機構,不過以前叫"保監會",我曾經向"保監會"投訴過不合理既賠償,當時 ...

請問你向 保監會 申訴時,需要付上其他文件嗎? 例如:醫院收費單,保險公司claim form,保險公司賠償單嗎?

男爵府

要,所以你最好叫保障公司claims dept.俾齊文件,例如:收據,賠償文件,拒賠原因和根據邊條既條款.

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:11
我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...

呢間野而家要去指定先cliam到。

男爵府

蔚晴 發表於 17-9-14 17:51

要,所以你最好叫保障公司claims dept.俾齊文件,例如:收據,賠償文件,拒賠原因和根 ...

我會盡量集齊所有文件,然後email 去啦!

大宅

angelhappy0306 發表於 17-9-10 13:53

我都係一家人都買開aia的,我自己已經供左15年了, ...

我份AIA保单都買左廿年以上,一次都未claim過,最近幾年因通賬年年加,今年仲離譜加左三千,我年纪又吾細,如果cut單再買過另一份有冇影响,因我見你話cut晒單

首頁
34567...11

尾頁

跳至