少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我真係唔識湊細路。原來我好憎細路。佢地好煩。一點都唔可愛。日日對住佢地,一個完全唔聽話,一個完全唔食飯。我唔想再對住佢地。
搵人湊佢地咪得囉,做乜要個老母日日在屋企困獸鬥。做阿媽既唔一定會教得好佢地。點解要咁樣浪費我既人生!

大宅

回覆樓主:

甘你又生?吾想生無人迫你

複式洋房

tha 發表於 17-9-9 13:25
其實我真係唔識湊細路。原來我好憎細路。佢地好煩。一點都唔可愛。日日對住佢地,一個完全唔聽話,一個完全 ...

小朋友几大啦,慢慢黎啦

大宅

siusiu1122 發表於 17-9-9 16:13
甘你又生?吾想生無人迫你

生左先知唔識做

大宅

林lin 發表於 17-9-9 17:41
小朋友几大啦,慢慢黎啦

小一,一歲

複式洋房

唔識做又生第二個?

大宅

以前佢好可愛架

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

人有情緒明白既,但你咁講好似有點不負責任。
做人丫媽係難架,無人天生識做同做得好,小孩吾同階段有吾同發展,吾會永遠好似公仔咁可愛,吾駁咀,做父母要不斷調整同增值自己(教兒方面),個個都見招拆招,加油啦你。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

其實我真係唔識湊細路。原來我好憎細路。佢地好煩。一點都唔可愛。日日對住佢地,一個完全唔聽話,一個完全 ...

我曾幾何時都係你咁, 一模一樣之餘, 仲有更多野不滿.

如果覺得浪費人生, 咁要去衝破關口去搵新生活. 唔想湊或者湊唔掂咪搵人湊, 自己去返工. 返唔到工就要搵d 細藝去做. 仲有日日湊仔都要預留時間俾自己休息.

另外自己要睇開d, 你已經係兩子之母, 可能開始明白小朋友成長過程係個loop 黎, 即係大b 1歲時做過d 乜, 而家細b 都會做同一樣野. 佢地唔食飯咪算, 檢討過唔係你既問題的話, 夠鐘咪收枱, 唔駛勞氣, 我大仔到5歲至開始食多d, 二仔7歲至開始.

小朋友總有唔聽話時侯, 我都有脾氣失控時, 頭先至鬧完大仔, 唯有慢慢教.

複式洋房

tha 發表於 17-9-9 20:03
小一,一歲

兩個(emoji)不過有情緒係正常,都要做,生氣的時候入房冷靜下,雖然我自己都做得唔好,但是都要做落去,換個方式試下,睇下書,圖書館借本港童失控,都有班助,加油

珍珠宮

回覆樓主:

首先,我明白你好無助,好唔開心,好似好無方向同出路,但你唔可以咁任性講埋呢啲傷害小朋友嘅說話。湊小朋友係好多學問,媽媽嘅偉大係來自佢本身乜都唔識,但佢會放下自己情緒頂硬上不斷去學做好媽媽。我做咗咁多年媽媽,明白到真係乜都唔識,但我努力去學。可以去圖書館睇多啲教子有方嘅書呀,好有幫助。你生得佢出,証明你係有能力及有責任教好佢,錯並唔係佢哋身上,而係你有無用啱嘅方法。

男爵府

回覆樓主:

加油呀!

珍珠宮

辛苦你,有能力就請工人,自己返工,寧願要優質的親子時間,好過差的親子時間

大宅

回覆 tha 的帖子

對仔女要多D耐心,每個媽媽都系要重新學習點樣照顧子女,捻翻自己咁細個啊陣,都系媽咪帶大我地,都冇怨冇恨。既然生咗出來,就係生命的延續,一代一代,俾多D心思落去,加油!

禁止訪問

子爵府

找個人幫忙,自己有時要抖抖氣,找找娛樂,對大人小朋友都有好處。
長期困獸鬥不能解決情緒問題。

加油!

大宅

回覆樓主

明白妳嘅感受,加油呀!也許大啲就會好些。
我2個小朋友都喺咁,一個5歲,一個2歲,
日日夜晚食飯,勞心勞氣,簡直要嘔血果種,食2-3個鐘。
有好多夜晚關門自己無助痛喊⋯⋯
心態,心態,心態,一個人的心態非常重要!

大宅

回覆 tha 的帖子

我好明白你心情呀, 我case 同你一樣..

我想同你講呢.. 小一, 同Under 一歲, 係揍小朋友最辛苦既一關.. 過咗你就會好d 架啦..信我..

我都好似你架.. 生咗小朋友, 先知原來自己唔太鍾意小朋友.. 但都生咗, 都要頂硬上...我都信,我地細個時, 我亞爸亞媽都是一樣的感受...

小一最難頂係頭3個月....真的..我每晚人都癲..我要返工, 放工返黎, 睇功課, 溫書..日日如是...好灰. 但到考試最後一日,心情無比的輕鬆....當然.. weekend 一定要出外走走... ( 我無工人. 只有奶奶幫忙煮晚飯 ) , 所以洗衫, 洗碗, 就是我地大人自己做..

有時放工返黎, 倦到屎.. 間屋好嘈..因為我2個小朋友互相駁嘴....他們不是相親相愛的個種...但又未到打架的..只是很嘈... 每晚, 我最期待就是他們訓咗..靜曬....

有時, 我都有諗, 無小朋友我地會多自在.....可以一年去幾次旅行..食野唔使睇價錢..但如甘既生活耐咗..日日如是.. 日日食鮑魚. 都會悶吧 ..!!! 我地女人年齡大咗..想生都唔係容易.. 揍佢地..都可能容易倦.....

講真.. 教佢地功課, 讀書..頂到高小就可放手. .者係到佢地10/11歲.....之後, 你就會多咗自己時間了..你唔好諗話10年後..好似好耐, 但其實又好快...我大既到中學loo ..而家都可以同佢玩過山車...
細既就一年班, 我初時由頭Pick up 過, 仲辛苦.. 但過了頭3個月, 大家識應咗..而家睇住仔既時間表做人.. 日日同時間夠快.. 好快又一星期.. 好快又考試..跟住好輕鬆甘玩..無限loop . 跟住又一年, 又放summer break .. .無限Loop 甘, 又到中學...

呢d 辛苦回憶, 就係你架啦.. 到你過呢關..你諗返..可能好好笑....又或者..沒有什麼大不了!!

你唔好要求甘高..又或者聽人地家長講考成點, 測成點...你自然壓力又少d

加油呀..媽媽....

大宅

回覆 tha 的帖子

竟然覺得照顧/ 教育自己小朋友係浪費你時間............呢種說話真係徹底的自私兼不負責任....

大宅

回覆樓主:

明白的,總有氣餒的時候
但時間很快,到佢地不需要我們時,可能就會有好多遺憾,所以要盡力

首頁

尾頁

跳至