少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

MonkeyGirl 發表於 18-1-31 11:02
回覆 tha 的帖子

我好明白你心情呀, 我case 同你一樣..

講得好好呀你,我都想同樓主講聲加油o

mmm321    發表於 18-5-22 17:41

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

樓主可唔可以出返黎做野,小朋友請工人或保姆姨姨湊,明白全職媽媽壓力大,永無休息,無自己社交,你需要抖抖氣,唔生都生左,而家要諗方法解決困難,你唔理仔女邊個理佢地!加油呀!無人一出世識做媽媽,都係邊做邊學!

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

佢哋三四歲有自己想法,又未夠成熟係會好勞氣。
我大仔乖,我一直係一個lady。
細女三歲前都好乖,又有禮貌又斯文又獨立又sweet,三四歲開始我懷疑佢鬼上身,成日攪攪震,又唔聽話又乜都有自己一套,著乜衫,食乜要話事。
我就變成一個癲婆,大仔都嚇親,媽媽會噴火。
我勁勞氣,氹,教,罰都一時時work ,後來我又要轉方法至同佢傾到。
我曾經好怕佢,問老師就話佢好聰明好有leadership ,我放手就得,話佢其實好乖,可能對住我特別得戚其他人都話佢乖,係我有問題
我要好好轉自己對佢要求,無可能佢好似大仔咁乖!咁爸爸就照顧佢多左,我就無咁勞氣。
你要試下俾自己休息下,出街,大家有個break 再努力過

複式洋房

岩岩睇到呢個TOPIC即刻禁入來睇生左之后到而家巳經就來2年, 但我情緒都好差
我仔食親野都吐到成身成地都係..我試過係咁閙佢閙到佢喊得好緊要.唔要我推開我
昨晚佢又唔訓晏覺, 夜晚又成條龍咁好精神
我同佢一齊訓係到..佢就成日起身LIU我玩..頭30-60分鐘我都冇閙佢
之後WHATSAPP 我老公話攪唔店個仔..佢又唔回我, 我開始情緒失控
我就搵個仔出氣, 放佢落網床,亞仔都有掙扎同喊晒
最後我冇理個仔, 老公暗佢訓, 個仔都有發悪夢因我咁對佢
其實我都好唔開心,我唔想咁對個仔..我成晚都訓得唔好

其實我真係唔適合做人亞媽, 冇耐性冇愛心..
我都好驚影響到亞仔

民房

明白你嘅心情,個人認為一出世嘅BB係真係有啲難教,可能你會覺得好燥好煩,但可以去聽下有關照顧子女嘅講座之類 慢慢黎 加油

mmm321    發表於 18-5-22 17:42

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

未諗清楚就生,無人迫到你架

伯爵府

樓主,你而家就甘,青春期點算,到時你會發覺佢地更不可愛,駁嘴駁到你暈,真係想踢佢出街。教細路有苦有樂啦,個個做媽咪郁係甘,有幾可生個百分百聽哂你話嘅仔女,萬中無一吧。開開心心湊佢地把啦

大宅

回覆樓主:

我都試過湊到喊or唔想理佢,嬲完就算。壓力太大要搵人幫手!千其唔好死忍,會爆煲。

伯爵府

回覆樓主

真心覺得d細路好煩。 一星期七日-24小時對住佢地, 人都顛。 想出街唞吓氣, 就永遠有麻煩野搞到你出唔到門口。

勁煩。

別墅

回覆樓主:

我同你有一模一樣諗法!真係覺得好煩!
我冇家人工人幫手,所有家務煮飯買送都係我做。我成日會諗 生佢地出黎係搵我自己麻煩,冇小朋友果陣番工放工行街周圍食野去旅行自由自在想做咩就做咩
而家因為小朋友 去行街去食野做咩都唔盡興 身體差過未生果陣 到底為乜。
而家只可以希望佢地快點長大,雖然我唔係個充滿愛心好鐘意小朋友既人,但生得出黎我就有責任照顧好佢地。只能同自己講下世唔好再做女人

大宅

MonkeyGirl 發表於 18-1-31 11:02
回覆 tha 的帖子

我好明白你心情呀, 我case 同你一樣..

好正呀你嘅分享

洋房

cakii 發表於 17-9-13 22:18
首先,我明白你好無助,好唔開心,好似好無方向同出路,但你唔可以咁任性講埋呢啲傷害小朋友嘅說話。湊小朋 ...

男爵府

回覆樓主

湊小朋友湊到好抑鬱
好灰
亦都好怕自己頂吾順

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

1998Ruby1998 發表於 18-3-11 03:56
明白你辛苦,但係 BK 講完就算,唔好係細佬面前講,更加唔好成日覺得小朋友係浪費你時間精神。咁樣對你一家 ...

大宅

會唔會樓主其實並唔係唔喜歡佢地,只係壓力大?想出黎做野有自己生活多?有時全職日日對住小朋友無自己朋友可能抒發唔到壓力,不如同老公多啲傾下。

伯爵府

tha 發表於 17-9-9 20:03
小一,一歲

嘩,呢個歲數對我來說已經係honey moon. 如果咁早已有咁的感覺咁你真係有排捱。

我到小朋友9歲時才開始有你呢個感覺。好難頂,11歲時真頭想塞返佢入肚當冇生過咁。

我現在對未生的朋友講你想清楚先好生。真係唔係人人都鍾意小朋友。因現今湊仔真係唔係咁易。

首頁

尾頁

跳至