婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

等我再問多幾個律師先

洋房

原帖由 心抱 於 09-2-13 21:47 發表
等我再問多幾個律師先

你係咪住元朗呀

子爵府

係呀

洋房

你問下呢2個律師, 陳鑑清律師樓,黃許律師樓, 呢2個我c6都搵過攪村屋野架,你要地址電話pm,希望幫到你啦, 

洋房

你問下呢2個律師, 陳鑑清律師樓,黃許律師樓, 呢2個我c6都搵過佢地攪村屋d野架,你要地址電話pm,希望幫到你啦, 

子爵府

原帖由 waiwai88 於 09-2-13 22:34 發表
你問下呢2個律師, 陳鑑清律師樓,黃許律師樓, 呢2個我c6都搵過佢地攪村屋d野架,你要地址電話pm,希望幫到你啦, 

好呀,pm我,thanks

不過都吾會咁快搞住,事關過埋個年,已經無乜錢剩,慘慘慘

洋房

原帖由 心抱 於 09-2-13 22:36 發表

好呀,pm我,thanks

不過都吾會咁快搞住,事關過埋個年,已經無乜錢剩,慘慘慘

陳鑑清地址: 元朗青山道95-97號海外信託銀行大廈8樓
tel : 24700811
黃許地址: 元朗青山道102-108號廣東省銀行12樓1201室
tel : 24768134

大宅

借問聲130萬 有齊一棟3層, 係邊區咁抵?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 心抱 於 09-2-10 12:09 發表

你講中我心聲,我都知我好好彩,嫁到個丁,但係我娘家吾係無付出,佢地男家d人咁講野好吾岩囉.

無錢,有地有丁都無用,最多咪賣左個丁賣埋地袋十零廿個(吾知有無咁多),但係我娘家而家幫一幫,又可以keep丁keep地仲有屋, ...

個丁地梗係唔止10廿個啦...
我奶奶5年前幫佢個姪買左,仲要係用返我老爺個丁,都比左一層700sq ft黎換呀...果層700sq ft如果補左地價,而家值3m...當佢補地價要1m..都比左2m出黎呀....(間舊屋全楝都係奶奶拎錢出黎起,但因為我奶奶唔係男丁,所以只比返一層佢!!)

不過真係要多謝你媽咪既...因為男家拎唔出錢,就算政府比到地你,你無錢起..政府一樣會收返....

如果5年後加你名唔知洗唔洗比stamp duty...因為我老爺果間要比15萬...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 waiwai88 於 09-2-11 12:56 發表

個丁權係唔係你c6,係架話, 我c6話加名係唔洗補地價架, 即時買賣架話就需要但5年就唔洗補.

我c6係原居民同會幫人攪起丁屋d野,希望幫到你解決到問題啦, ...

等5年唔洗補地價果d係私人地...

我老爺果間係政府地...所以而家5年過左,老爺等緊轉名,但要用返自己個丁去'買',先唔洗補地價...不過一樣要比stamp duty...

不過我有個問題...唔知你老公知唔知呢?
而家我老爺奶奶係一條村買左塊地(唔係我老公原居民果條村)..但塊地得400sq ft,咁d人話我老公可以用黎申請,跟住唔夠既地政府會搭夠比我地....但我老公唔係果條村既人,乜都可以咁樣起架咩?

子爵府

==

瑪瑙宮

原帖由 心抱 於 09-11-22 09:58 發表

呢個問題真係未聽過喎,我只係聽過,間屋起過界,政府係吾會批滿意紙咋喎,乜會補地ga咩?
當初我地都驚間屋會起過界,出吾到滿意紙,我地仲四邊每邊起少1尺tim ...

我意思係,係未起之前同政府申請....

不過呢個係個好煩既問題....問左律師,律師都唔識答...

首頁

尾頁

跳至