自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

我親戚搭地鐵成日比人捉住查長者咭, 因為佢係凍齡魔女, 真心外表睇只有5x, 其實係有人抽查, 只不過樓主未見過。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

chanseenine 發表於 17-9-10 10:42
可能個司機以為你個女仲用緊兒童八達通,其實如果你女張八達通有樣有紀錄,應該主動出示,咁可以免卻不必 ...

個司機知唔係兒童8達通,佢張8達講卡係有樣顯示到,但相信好多用緊傷殘8達通嘅人唔會特登去show比人睇,包括我女,我女都話過如果司機話要睇佢會比佢睇,但唔會主動比人睇囉,唔通吓吓話比人知我係傷殘咩?佢地都有自尊

珍珠宮

luvkaka 發表於 17-9-10 12:59
唔好話精神病人,我自己都好大壓力

所以大家要多點包容有需要幫助的香港人。

水晶宮

Jalameno 發表於 17-9-10 01:37
我覺得樓主話要政府正視無問題呀,記得我讀書年代,搭地鐵會有職員抽查攞學生証,咁如果公共交通機構願意合 ...

agree, 多d抽查無問題呀,巴士公司,mtr, 火車頭等卡,而家好似少見左抽查. 小巴就可能無人查

水晶宮

Alex123 發表於 17-9-10 13:51
所以大家要多點包容有需要幫助的香港人。

係! 最心傷樓主果句心理傷殘香港人,你估有得選擇,我會選擇囉咩? 唔通我打開肚皮比你睇? 希望樓主明白唔係一定冇手冇腳先叫傷殘

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

yanyan25h 發表於 17-9-10 00:43
宜家手持長者八達通可以有2蚊乘車優惠,但眼見好多人都濫用,以我所見,放工坐小巴,十六坐位中平均有二個 ...

$2 - 唔淨係長者架!殘疾人士都得!表面睇唔出架!當然會有人濫用,但一般.... 揸車果個怕俾人投訴又怕俾人話佢歧視,都唔會點 check!
你知啦,好多人都好識帶動群眾情緒,揸車果個怕麻煩,同埋D人投訴又會加鹽加醋誇大,公司又唔會撐司機,所以司機都廢事 check!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

yanyan25h 發表於 17-9-10 00:51
可能係心理傷殘,我表面就真係睇唔到有咩問題⋯⋯早兩日係巴士度聽到兩個中年男子既對話,其中一個仲敎另 ...

我聽得最多係家長唔俾中學生上巴士嘟八達通,叫個中學生仔女入半票錢,司機捉就話自己11歲!

珍珠宮

yanyan25h 發表於 17-9-10 00:55
我只係覺得要正視,不是說有傷殘人士既後生不能用,我眼見好多人在用,當中有冇人濫用呢?公帑用在適當既 ...

點樣係濫用?
長者$2坐車,明明幾條線嘅車都可以去到佢地嘅目的地,local 線到站先有位都唔坐,而繼續等架過海嘅甚至係E線入大嶼山嘅,坐2、3個站就落車,咁又算唔算濫用?

珍珠宮

秘書妹妹 發表於 17-9-10 01:45
其實我覺得長者要登記先買得八達通
會好d

其實我覺得應該合二為一!長者咭同長者八達通應該係一張咭就搞掂!都唔知點解唔做哩步!
巴士公司D員工証同家屬証,都換晒做個人八達通啦!上車一樣要嘟咭啦!唔明點解社署唔同八達通公司搞搞佢!

侯爵府

回覆樓主

你咁緊張d 人呃$2 搭車,咁呃綜緩果班更加要正視啦。

伯爵府

回覆樓主

我覺得呢D先係最濫用例子:

用$2坐一個站唔係問題,但係架車本身過海,車費原價約$12,咁政府就補貼左$10,其實係仲有條循環線、非過海路線可坐,只係邊架黎先上邊架。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

abinayams 發表於 17-9-10 13:10
2元乘車優惠受惠對象:

65歲或以上長者

其實點申請?我聽人話癌症病人可以申請。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

Giant 發表於 17-9-10 14:42
其實點申請?我聽人話癌症病人可以申請。

要有政府醫院醫生寫既證明,仲要視季你既病況,唔係所有病都申請得。

大宅

amysnlee 發表於 17-9-10 13:43
個司機知唔係兒童8達通,佢張8達講卡係有樣顯示到,但相信好多用緊傷殘8達通嘅人唔會特登去show比人睇,包 ...

你話你女上車冇show俾司機睇系傷殘八達通,咁司機懷疑系兒童八達通都好正常啫。

伯爵府

2018復活節勳章

lulu1234567890 發表於 17-9-10 00:47
係咪傷殘人士

大宅

winner128 發表於 17-9-10 14:37
你咁緊張d 人呃$2 搭車,咁呃綜緩果班更加要正視啦。

呃綜援查出黎有罰則,但坐車呃政府過左海就神仙。袋個長者八達通系銀包,冇人見到系咩卡,過機嗰陣Do$2蚊亦唔會有人懷疑,因為懷疑者會俾人炳到七彩,話佢地歧視⋯⋯估計好多人利用呢個方法呃車資

大宅

回覆樓主:

認同長者要登記,一個長者只可以擁有一張“2蚊優惠”八達通,傷殘人士就當然要有社署或有關機構審批,但都係一人只可以擁有一張,亦都同意政府應該多加抽查使用者身份,以免被濫用

大宅

chanseenine 發表於 17-9-10 15:18
呃綜援查出黎有罰則,但坐車呃政府過左海就神仙。袋個長者八達通系銀包,冇人見到系咩卡,過機嗰陣Do$2蚊 ...

我舊老細就係咁,放工排佢後面上車,見佢用長者八達通$2,但係佢連60都未夠,只係頭髮白晒,仲係身體好健康,佢大把錢,咁都要貪

珍珠宮

回覆樓主:

個個都搭2蚊,唔通個個都想搭2蚊咩~

男爵府

BK Milk勳章

luvkaka 發表於 17-9-10 14:17
係! 最心傷樓主果句心理傷殘香港人,你估有得選擇,我會選擇囉咩? 唔通我打開肚皮比你睇? 希望樓主明白 ...

如有所冒犯,我先同你講對不起!
但個人覺得,既然用公帑,有需要既人當然要幫助,我相信一定有人濫用,本身傷殘既八達通既然要社署批,如果佢地上到車,同長者卡既唧聲有所不同,一來司機可以分辨到而避免查飛既尷尬,2來可以令到有人亂買張長者卡坐車

首頁

尾頁

跳至