自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

yanyan25h 發表於 17-9-10 00:43
宜家手持長者八達通可以有2蚊乘車優惠,但眼見好多人都濫用,以我所見,放工坐小巴,十六坐位中平均有二個 ...

我姪仔因自閉症 (中度) 都係有$2搭車

但表面睇係睇唔到姪仔有自閉症

亦有一位教會教友自細有小兒麻痺症, 如果唔係著短褲, 真係睇唔出。

所以表面上有啲乘客可以係無嘢,但內裡無人知

正如, 坐關愛座唔係老人家亦唔代表佢地無需要

男爵府

宜家手持長者八達通可以有2蚊乘車優惠,但眼見好多人都濫用,以我所見,放工坐小巴,十六坐位中平均有二個 ...

你有所不知……有d 人好後生……但係好不幸患上重疾..傷殘人士也可用2蚊乘車優惠架……千祈不要咁話人呀

男爵府

yanyan25h 發表於 17-9-10 16:58
如有所冒犯,我先同你講對不起!
但個人覺得,既然用公帑,有需要既人當然要幫助,我相信一定有人濫用,本 ...

司机有權查証……傷殘八達通有相,老人查身份証啦

用戶要求終止服務

回覆樓主

我朋友因腦中風言語不清,都用緊傷殘津貼,睇表面大大隻唔似有事
有事睇野不能睇表面

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

luvkaka 發表於 17-9-10 10:55
我咪又係!乳癌做咗手術左手同陣冇咗力,我都諗緊就黎要攞傷殘津貼呀!大佬我想架!我正常人樣,但我連手 ...

樓主係正常人唔會明白,

拎殘疾估好易喎

你保重身體啊

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

chanseenine 發表於 17-9-10 15:05
你話你女上車冇show俾司機睇系傷殘八達通,咁司機懷疑系兒童八達通都好正常啫。
...

其實呢.... 巴士個司機位果邊個顯示器,係會睇到兒童、成人、學生、長者八達通,係有顯示架!唔係齋聽聲架喎!當然聽到聲唔同再望,如果牛高馬大見到顯示器 show 兒童,就梗係會查啦!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

chanseenine 發表於 17-9-10 15:18
呃綜援查出黎有罰則,但坐車呃政府過左海就神仙。袋個長者八達通系銀包,冇人見到系咩卡,過機嗰陣Do$2蚊 ...

無錯!司機一話查,就會被當事人話歧視!繼而借題大吵....

子爵府

有d未必表面睇得出,吾使太緊張!

水晶宮

lam133 發表於 17-9-10 17:14

樓主係正常人唔會明白,

多謝你呀! 我都想做正常人

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

但個人覺得,既然用公帑,有需要既人當然要幫助,我相信一定有人濫用,本 ...

傷殘8達通嘟聲係有唔同架

水晶宮

我唔知有冇人濫用,但申請得一定係醫生批既,同埋以我個病唔係一生人都有依一個優惠,係要renew 既,樓主某情度上我明白你,但當我變咗當時人其實我都好怕有人咁諗自己,多謝你最體諒同明白我!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

baby_chu 發表於 17-9-10 17:17
其實呢.... 巴士個司機位果邊個顯示器,係會睇到兒童、成人、學生、長者八達通,係有顯示架!唔係齋聽聲架 ...

我估司機位係會睇到係用緊咩卡,我女個次係個司機自己係度講,我女先無理亦無特別show比佢睇,講真有邊個想用傷殘8達通優惠?所以我完全明白女兒點解唔會show比人睇,相信用緊傷殘8達通嘅人士應該心理上都會同我女心態一樣

男爵府

嘟聲有分別咪即係擺明比人知自己有病,係你質疑同時,唔該比D同理心

男爵府

BK Milk勳章

muichiting 發表於 17-9-10 18:08
嘟聲有分別咪即係擺明比人知自己有病,係你質疑同時,唔該比D同理心

其實宜家嘅聲,普通成年人八達通同2蚊八達通已經有所不同,我只是建議長者八達通同傷殘人士八達通既聲音有所不同,減少查飛的尷尬

男爵府

yanyan25h 發表於 17-9-10 18:17
其實宜家嘅聲,普通成年人八達通同2蚊八達通已經有所不同,我只是建議長者八達通同傷殘人士八達通既聲音有 ...

而家係學生、小童、老人、傷殘都一樣聲

珍珠宮

amysnlee 發表於 17-9-10 18:03
我估司機位係會睇到係用緊咩卡,我女個次係個司機自己係度講,我女先無理亦無特別show比佢睇,講真有邊個 ...

司機係睇到,但殘疾就好似唔係 show 殘疾!殘疾人士八達通,係個人八達通唻架嘛,所以應該都只係睇到係「個人」果類,所以通常殘疾人士都唔會俾司機「(emoji)」!司機(emoji)得果D,通常都係兒童咭或長者果D!
我地員工家屬,都有 show 係「乘車証」!我地仲要對埋樣!嘟完咭要睇証!

子爵府

pumpumpurin 發表於 17-9-10 08:46
唔好睇表面
以免顯得無知

係,好多人只看表面就去評論。難道要傷殘人士掛個牌向身寫明「我是傷殘人士」?

子爵府

我親人生cancer, 都係用两蚊八達通,佢表面上睇吾出有病,甘就比人誤會左啦

男爵府

baby_chu 發表於 17-9-10 18:29
司機係睇到,但殘疾就好似唔係 show 殘疾!殘疾人士八達通,係個人八達通唻架嘛,所以應該都只係睇到係「 ...

我朋友用傷津,有check的,對相係咪本人

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想攞傷殘8達通,一定要醫生寫証明,唔係你話乜就乜。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至