興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

如圖 好耐之前買未用1394卡.係咪要買張1394卡插電腦capture video?video不需edit的.
大約30 dv tapes
唔係好識, 請教.

dv機 係Canon HV20

1394卡

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

第一 要睇下部DV 係唔係仲可以play 到帶,
第二 確定有合適既driver software 行到你張咭(如果冇driver CD, 都裝咭開機試下windows 有冇driver).
第三 要有一條1394 4Pin to 6Pin cable
第四 要有個capture software 可以轉DV 去 合適既format(網上應該有可以download) .

我好多年(超過十年)前玩過, 唔多成功, 後來買左部DVD 錄影機可以直接copy DV 帶去DVD, 就冇再試 LU.

男爵府

唔該版主

第一 要睇下部DV 係唔係仲可以play 到帶, (可以)
第二 確定有合適既driver software 行到你張咭(如果冇driver CD, 都裝咭開機試下windows 有冇driver).(都唔sure部腦有冇PCI-e插, 開機殼睇吓先知.冇driver點算? 有冇得download?)
第三 要有一條1394 4Pin to 6Pin cable (有)
第四 要有個capture software 可以轉DV 去 合適既format(網上應該有可以download) . (有會型會声)

另一擔心部電腦唔夠快.

你落dvd, 係咪冇落hard disk 咁好同方便?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bbchai 發表於 17-9-10 20:41
你落dvd, 係咪冇落hard disk 咁好同方便?
>> 確定有合適既driver software 行到你張咭(如果冇driver CD, 都裝咭開機試下windows 有冇driver).(都唔sure部腦有冇PCI-e插, 開機殼睇吓先知.冇driver點算? 有冇得download?)

driver 要睇生產商或者 microsoft 有冇, 我網上見都有D card 已經係plug and play 唔使用driver, 你果張真係唔知.

>> 另一擔心部電腦唔夠快.

以前用windows ME 年代都已經可以做到, 我估問題唔大.

>> 你落dvd, 係咪冇落hard disk 咁好同方便?

係, 我用下面果部, 係DVD 錄影機, 本身係冇HDD, 直接可以將 1394 input 轉去DVD, 插好線按一個掣, 兩部機自動協調做晒, 但咁多年前既機可能已經停產.
http://www.lg.com/hk/blu-ray-dvd-player/lg-RC389H

侯爵府

回覆樓主

樓主你不如考慮買一個 hdmi 錄影盒,直出 mp4 format, 可以插手指或外置硬碟,不經電腦,質素係好過用 ieee1394.

淘寶貨或香港有牌子的都有,不貴,之前我一次過專左 100 盒 dv 帶,好方便。

依家可以用嚟轉blu-ray, 幾好用。

男爵府

crshk 發表於 17-9-11 07:49
樓主你不如考慮買一個 hdmi 錄影盒,直出 mp4 format, 可以插手指或外置硬碟,不經電腦,質素係好過用 ieee ...

唔該晒。但盒子可以連接1394條線?盒子有1394接口?定要買改頭plug 或線?我有部安博盒子,得唔得?可以推介边部嗎?謝謝

男爵府

clpapa 發表於 17-9-10 22:55
>> 確定有合適既driver software 行到你張咭(如果冇driver CD, 都裝咭開機試下windows 有冇driver).(都唔su ...

其實我有部Panasonic錄影机有HDD但有曰着唔到机,放左一面。想去街邊但又唔知整幾錢,於是就咁冇用。你估整整幾錢?值唔值得整?

版主

bbchai 發表於 17-9-11 11:50
其實我有部Panasonic錄影机有HDD但有曰着唔到机,放左一面。想去街邊但又唔知整幾錢,於是就咁冇用。你估 ...
整唔整我就認為要睇部機仲有冇價值.部機如果可以維修好有乜用途?
果部機只可以錄模擬制式電視, 如果只係為DUP 你果幾十餅DV 帶你又覺得值唔值?

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-11 11:45
唔該晒。但盒子可以連接1394條線?盒子有1394接口?定要買改頭plug 或線?我有部安博盒子,得唔得?可以推 ...

根據網上資料, 你部機有 HDMI TERMINAL, 有HDMI OUTPUT, 所以用到 HDMI 錄影盒:

https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support/details/camcorders/support-high-definition-camcorders/vixia-hv20

如果淘寶貨, 平一點, 呢部:

https://world.taobao.com/item/39111025414.htm?fromSite=main&spm=a230r.1.14.1.76bf52371YDD9&ns=1&abbucket=5#detail

後來我想更方便, 升級用左呢部:

http://www.everbesthk.com/products/avermedia-ezrecorder-310-er310/

不過有其他低階一點的型號, 你可以去腦場睇一下.

至於你部 PANASONIC 的錄影機, 之前我都有一部, 你有無CHECK 過插頭的 FUSE 有無燒到? 不過可以肯定係, HDMI 錄影盒製作出黎的質素好過 PANASONIC 好多.

男爵府

crshk 發表於 17-9-11 15:03
根據網上資料, 你部機有 HDMI TERMINAL, 有HDMI OUTPUT, 所以用到 HDMI 錄影盒:

https://www.usa.can ...

謝。但部dv HDMI output for photo only, video 要用1394

版主

bbchai 發表於 17-9-11 16:42
謝。但部dv HDMI output for photo only, video 要用1394
應該係USB for photo only, HDMI 係可以play Video 去TV 或者其他 器材.

侯爵府

說明書第 66 頁.....

侯爵府

平少少, 你可以考慮呢部.
https://www.avermedia.com/tw/gaming/product/game_capture/ezrecorder_130

https://www.price.com.hk/product.php?p=173202

男爵府

多謝兩位, 原來攪錯電腦個頁.

見依部重平d, 得唔得? 自己唔會錄電視, 所以唔想投資太多. But only support 1T HD, and HDMI 1 & 2 only.

http://www.powerchinese.com.hk/detail.php?productID=88
https://www.price.com.hk/product.php?p=258320

王國會長

王國會長

bbchai 發表於 17-9-10 16:39

如圖 好耐之前買未用1394卡.係咪要買張1394卡插電腦capture vid ...

如果唔多出去比人轉.

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-11 22:14
多謝兩位, 原來攪錯電腦個頁.

見依部重平d, 得唔得? 自己唔會錄電視, 所以唔想投資太多. But only suppor ...

你呢部係數碼電視機頂盒,係俾你錄數碼電視廣播訊號,佢嘅 HDMI 同 AV 只係輸出而不可輸入。

如果你想有 HDMI 同AV 輸入,你要買 Magic TV 嘅高階型號先可以做到...價錢貴我上面介紹的幾倍。

http://www.magictv.com/hk/index.html

男爵府

回覆 crshk 的帖子

ER130都好多人用, 我想加多個HDMI splitter 就可以錄吓安博, 都係一個值得嘅投資.

男爵府

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

都有40盒, 都會幾金.

禁止訪問

侯爵府

bbchai 發表於 17-9-12 22:39
回覆 crshk 的帖子

ER130都好多人用, 我想加多個HDMI splitter 就可以錄吓安博, 都係一個值得嘅投資. ...

係,之前搞掂自己一堆後又幫朋友搞,跟住又轉左一堆 blu-ray concert. 依家偶然用嚟錄收費電視。

雖然我有 magictv, 但佢係加左保護,所以 hdmi signal 錄的只可以係 magictv 播番 ,有點不方便,但用普通 av signal 就無問題。

首頁
12345...6

尾頁

跳至