自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

您地有無小朋友做過呢種?

子爵府

Vianness 發表於 17-9-11 18:02
您地有無小朋友做過呢種?
因為牙齒問題而做?

男爵府

回覆樓主

女12歲,本來只打算箍牙,今日見完矯齒科牙醫發現有下顎後縮,已經過咗最理想矯正歲數,應該早一至兩年做矯正。除咗外觀,仲會影響呼吸道,原來一直以來睡覺有鼻寒係同呢樣有關,我實在太大意,一直以來只認為佢鼻敏感引致。

JD930    發表於 18-9-19 09:42

琥珀宮

Vianness 發表於 17-9-11 18:27
女12歲,本來只打算箍牙,今日見完矯齒科牙醫發現有下顎後縮,已經過咗最理想矯正歲數,應該早一至兩年做矯 ...

我一向有同d家長分享,應早d帶小朋友去睇矯齒專科,好多人仍然覺得要等換晒恆齒11.12歲。
我囡七歲就睇

JD930    發表於 18-9-19 09:42
piggi    發表於 18-1-9 09:54

子爵府

木土土 發表於 17-9-11 18:31
我一向有同d家長分享,應早d帶小朋友去睇矯齒專科,好多人仍然覺得要等換晒恆齒11.12歲。
我囡七歲就睇
...

你好叻,七歲係最佳時間

琥珀宮

BBHHO 發表於 17-9-11 19:01
你好叻,七歲係最佳時間

當時為咗個女,我有上網做咗唔少research !

真心覺得做我仔女好幸福,阿媽唔洗叻識好多野,但肯去搵資料去學

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我囡七歲就睇
...

請問7歲時通常只換左上下門牙?咁快知道要睇矯齒科?

珍珠宮

減齡達人勳章

我囡七歲就睇
...

我女去小二見牙科保健,我已經提出佢d上顎好凸,但又不是哨牙,問牙醫有冇問題,佢話只是少少,唔係問題,咁我梗係安心信佢啦!

到中二我見阿女愈來愈凸,帶佢睇矯齒科,已經太遲,原來係下顎縮入去,生長不正常,小時候其實可以戴d嘢矯正,10幾歳係無得搞,只有 做個開刀手術。我真係嬲個牙科保健醫生

琥珀宮

aaaiqc 發表於 17-9-11 19:21
請問7歲時通常只換左上下門牙?咁快知道要睇矯齒科?

當時覺得有少少上顎突出,上網search完知道有d矯正要細個做有好d效果。
去睇矯齒科,照x ray,係想得到專業意見,其實不一定有需要立即進行療程。咁細個做,唔係針對d牙(牙可以大d先cool),主要係在發育期間控制顎骨生長!

我囡case係上顎比下顎大(有度相差幾多),戴咗removable braces 幾年去控制顎骨生長,當然,d牙也同時整到好齊!
如果倒及,更加要早做,我fd個仔中四先去睇,已經話咁大個cool都無用,想矯正要等18歲做手術!

琥珀宮

野原美冴 發表於 17-9-11 19:29
我女去小二見牙科保健,我已經提出佢d上顎好凸,但又不是哨牙,問牙醫有冇問題,佢話只是少少,唔係問題, ...

我覺得普通牙醫,根本無呢個專業知識,好多都叫人11.12歲先去cool牙

琥珀宮

我女去小二見牙科保健,我已經提出佢d上顎好凸,但又不是哨牙,問牙醫有冇問題,佢話只是少少,唔係問題, ...

我囡case都不算嚴重,但女仔,若有得攪,我會想要完美。顎骨生長,其實影響整個面骨,對面型外顴影響大。

我仔也只係好輕微哨牙,d牙好整齊,連矯齒牙醫都話唔洗cool,除非要想完美,我都想慳番四五萬。但我個貪靚仔竟然堅持話要cool,抵佢而家比人讚靚仔做男神

琥珀宮

我朋友個女中學cool咗牙,但仍有輕微倒及, 廿歲做咗手術,嘩,真係靚咗好多

大宅

回覆樓主:

我個女小六牙科保健話好似有少少倒及傾向,話可自決睇矯齒,唔睇亦應該無問題!但因為係女,唔想佢醜樣,又識得矯齒醫生,所以就去,朋友一睇就話一定要攪,如果唔係會嚴重影響儀容(塊面會斜埋一邊),同日常呑嚥朋友唔收我地錢,所以唔會因為想r生意而恐嚇我地去cool!

另外,我仔都有樓主女兒的問題,我地係覚佢樣怪怪的,又説不出怎樣怪,有睇牙科保健,又係無話有問題,但d牙生得好亂,所以等甩埋最後一隻乳齒就搵朋友,照完x光劃埋、度埋就話要拖返個下顎出來先至可cool牙,當時阿仔又係中二,好彩有得撹,中四時已全部攪掂,樓主試下搵另一個醫生問下意見!

不過可能因為男仔遲発育,中二都仲可以攪!

珍珠宮

減齡達人勳章

木土土 發表於 17-9-11 19:38
我覺得普通牙醫,根本無呢個專業知識,好多都叫人11.12歲先去cool牙

其實我呢d普通c9都唔會太暸解牙科有乜科,普通牙醫話轉介先會知。近年網上forum多了,先至容易search到更多資料。

我帶阿女一心去箍牙,都係照完x ray, 矯齒醫生用量角器度比我睇,先了解原來唔係哨牙,係下顎骨短左。

琥珀宮

antman 發表於 17-9-11 20:28

我個女小六牙科保健話好似有少少倒及傾向,話可自決睇矯齒,唔 ...

我覺得係男仔遲發育,中二都仲係發育中可長!
但女仔,中二d骨(包括面骨顎骨)都差不多停止生長!

琥珀宮

野原美冴 發表於 17-9-11 20:34
其實我呢d普通c9都唔會太暸解牙科有乜科,普通牙醫話轉介先會知。近年網上forum多了,先至容易search到更 ...

我囡廿歲了,幫阿囡睇資料已經十多年前。

唔係challenge 醫生,我習慣凡事自己去搵定d料,去到都識得問多d。我自己係成年後cool牙,面相改善咗好多,所以呢方面特別敏感!

除手術外,醫生有無話而家可以做d咩去改善少少?

公爵府

木土土 發表於 17-9-11 19:36
當時覺得有少少上顎突出,上網search完知道有d矯正要細個做有好d效果。
去睇矯齒科,照x ray,係想得到專 ...

請問你去邊個醫生度睇顎骨?我很仔都有啲問題,可以介紹我去問下病嗎?

珍珠宮

減齡達人勳章

antman 發表於 17-9-11 20:28

我個女小六牙科保健話好似有少少倒及傾向,話可自決睇矯齒,唔 ...

應該係仔仔遲發育,所以有得搞。

我女又係中二去睇矯齒,矯齒牙醫有問我女發育情況,已經有月經幾年,高度亦停止長高,所以斷診已經完成發育,無得搞。

公爵府

木土土 發表於 17-9-11 19:47
我朋友個女中學cool咗牙,但仍有輕微倒及, 廿歲做咗手術,嘩,真係靚咗好多
...

請問下顎手術由邊科醫生負責?

珍珠宮

環保接龍勳章

我囡七歲就睇
...

same here.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁
12345...17

尾頁

跳至