興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

今日試咗三星note 8, 第一感覺鏡頭非常之出色, 明顯佢嘅鏡頭質素超越iphone, 是最令我驚喜,就係這部屏幕色準非常之好, 比起之前垃圾級別S8屏幕好很多, 這部機非常明顯是三星省招牌之作, 試驗真正感受到什麼才是旗艦機, 不過非常可惜的是嚴重堅尼地的價錢,卻令購買意欲跌至0, 這部機的售價是五千元或以下,相信必定會極度受歡迎

這就是S8和Note 8的屏幕分別, 重點兩部機嘅屏幕都已經係調教到最白底, 但仍然有明顯的分別, 兩部機拍埋之後高低立見

禁止訪問

子爵府

SsumS 發表於 17-9-16 16:12
NOTE 8真係太貴, 同I風一樣越來越離地...
問題佢個曲邊睇睇下有D 頭暈既感覺...
我等緊另一韓牌V30, 希望唔 ...

LG算吧啦, LG這間廠在2014年製造了一部G Pro2,話俾全世界聽佢有能力做到一部頂級旗艦機,可惜G4,V10 因為解決唔到散熱問題,令大量用家死機, 去到G5,玩組 模,本來是非常有創意,但一到下一代就極速推翻,V10 V20個第二屏幕好有idea ,而且可以插sd可以換電,結果v30全部cut曬 ,只係大mon g6一部,佢連自己有乜嘢優勢,有乜嘢缺點都唔清楚,證明管理層失敗

利申:LG fans,由P500,到P990,再到G Pro2,一直用LG機

大宅

回覆樓主:

我都仲唸緊到低i phone 8好定Note8好,但2部都甘鬼貴。我不嬲用開三叔機,但今次真係太貴

大宅

CRYSTAL53 發表於 17-9-16 23:21
我都仲唸緊到低i phone 8好定Note8好,但2部都甘鬼貴。我不嬲用開三叔機,但今次真係太貴
...

同你一樣,諗緊買那部,而我一向是碌粉,今次考慮iphone 系因為頂唔順三叔機舊電2,3年就死,避迫要換機,聽聞iphone電可以耐用d(但我又唔sure 堅定流), 攪到我都唔知怎樣選擇

大宅

SSKwny 發表於 17-9-17 00:39
同你一樣,諗緊買那部,而我一向是碌粉,今次考慮iphone 系因為頂唔順三叔機舊電2,3年就死,避迫要換機, ...

好多用I phone 既朋友都話I Phone好(come)用,冇咁易壞,同埋值錢啲,放返出去都高啲,但我又用慣三叔機,但又想試I phone,真係頭痕。

所以決定照訂I phone x,訂唔到就用三叔

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

巳訂藍色256gb 期待

子爵府

CRYSTAL53 發表於 17-9-16 23:21
...

三叔機跌價快小小,我唔急換機,等2018年一定跌穿$5000以下,才會考慮

子爵府

SSKwny 發表於 17-9-17 00:39
同你一樣,諗緊買那部,而我一向是碌粉,今次考慮iphone 系因為頂唔順三叔機舊電2,3年就死,避迫要換機, ...

舊電其實一樣,重點系統不同, iphone嘅特性就係當你退出apps,後,唔會有背景運行所以就會慳電, android就算你退出咗程式之後,佢仍然會再背景運行, 所以比較食電, 但iphone電池其實用上兩年,一樣都會好快冇電

子爵府

CRYSTAL53 發表於 17-9-17 00:55

好多用I phone 既朋友都話I Phone好(come)用,冇咁易壞, ...

通常用iphone嘅人唔會用三叔,同樣用三叔嘅人用iphone都會唔習慣, 所以可能換機之後,你需要一段好短嘅時間適應

子爵府

善兒smile 發表於 17-9-17 16:13
見報導話V30 好似將第二屏幕進化左用FLOATING BAR, 唔阻死古古咁阻住個位, 我覺得呢個新IDEA 唔錯LG 真係幾 ...

V30淨係無得換電巳經係死罪,取消副屏幕更加係死罪中的死罪,成部機完全無突破,兼取走最後的優點, 簡單嚟講就係優點取走,缺點仍未見大改善,作爲lg fans真的徹底死心了

大宅

baby668 發表於 17-9-17 22:04
舊電其實一樣,重點系統不同, iphone嘅特性就係當你退出apps,後,唔會有背景運行所以就會慳電, android就 ...

甘iphone 8 / note 8 如兩年後舊電有問題,可否換電?

大宅

baby668 發表於 17-9-17 22:06
通常用iphone嘅人唔會用三叔,同樣用三叔嘅人用iphone都會唔習慣, 所以可能換機之後,你需要一段好短嘅時 ...

係呀,但我由Note1至Note 5全都用過,直至s7,所以用到厭了,想轉I phone

子爵府

shizuka124 發表於 17-9-17 20:00
巳訂藍色256gb 期待

首先恭喜你有新玩具玩,不過小弟是讀電子出身的,雖然現在不是做電子行業, 但對電子材料價格仍然非常熟悉, 可以告訴俾大家知手機內存128G和256G, 來貨成本價只相差50元人民幣, 冇錯雖然Note8無論屏幕同鏡頭,在現時來說也是頂級, 但係價錢真係完全堅尼地。

小弟對小米手機從來都冇好感,到現在小米竟然和google合作, 大家梗係會話這部雙鏡頭怎可以和Note8相比, 一個好簡單嘅道理,大家認為最新出嘅三星note8質素可以比小米這部手機好4倍以上嗎?

我可以好肯定話俾大家知絕對不可能, 但價錢貴四倍以上, 所以只可以說256gb Note8,如果賣五千元可以考慮買入,賣四 千元不用考慮即刻買入 ,$8198基本上我會選擇買四部小米,就算一年一部都可以保證用到四年以上
http://mobile.mi.com/hk/mi-a1/

子爵府

SSKwny 發表於 17-9-17 22:11
甘iphone 8 / note 8 如兩年後舊電有問題,可否換電?

都係嗰句如果返原廠換電價錢嚇到你怕,在街外換電池又驚山寨電爆炸,所以現時的手機內置電,就是迫你兩年換新手機

大宅

baby668 發表於 17-9-18 10:26
都係嗰句如果返原廠換電價錢嚇到你怕,在街外換電池又驚山寨電爆炸,所以現時的手機內置電,就是迫你兩年 ...

部部電話都迫人兩年更換,我真系好怕換手機

男爵府

回覆樓主:

我想等粉紅色出

子爵府

CRYSTAL53 發表於 17-9-17 22:11
係呀,但我由Note1至Note 5全都用過,直至s7,所以用到厭了,想轉I phone

iPhone 6S太舊,7 plus 128G 減價後仍$6688,不建議買入,iphone 8 價錢堅離地可以忽略

如果你使用iphone建議買入SE 128g 做試金石,坊間有些店才買三千多元,就算真係用一段時間發現唔適合都唔會咁傷, 不過大前提你是不是會接受到4吋屏幕, 我自己因為經常用大屏幕機,反而想用一部細屏幕機, 不過唔係人人接受到,所以要自己考慮

子爵府

SSKwny 發表於 17-9-18 10:49
部部電話都迫人兩年更換,我真系好怕換手機

市面上除咗剩番lg v20,, k10可換電之外, 好似所有手機已經唔可以換電

首頁
12345...6

尾頁

跳至