興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

baby668 發表於 17-10-8 18:43
從來三星硬件方面都係用最好嘅貨, 不過Samsung在軟件優化上面佢明顯比LG做得差, 雖然lg係用次一等嘅cmos ...
同意, V30個相機同三星好接近, 我諗LG UI 會做得好D, 三星就用規格反擊LG

子爵府

Mlulukk 發表於 17-10-10 12:45
um…我唔覺得RAM 對LG 黎講有幾大致命傷. iPhone 仲用緊 3GB RAM , 仲少過三星, 但 iPhone 銷售都無咩影響 ...

首先你要清楚知道i o s系統的特性,同android系統嘅特性

ios系統就算好似iphone 6 plus行1G ram都無問題,因為所有apps退出咗之後都不會在背景運行,亦都不會佔用cpu同ram。

而Android機卻啱啱相反,所有apps退出咗之後依然都會在背景運行,亦都會佔用cpu同ram, 基本上所有背景運行嘅apps都會佔用一定程度ram,所以點解現時行4G ram在android來講只係勉強夠用, iphone8仍然只用3G ram,仍然比行4G ram Android機流暢萬倍,這就是因為先天性設計問題

子爵府

Chanloklok 發表於 17-10-10 14:09
同意, V30個相機同三星好接近, 我諗LG UI 會做得好D, 三星就用規格反擊LG

咁又唔係喎,其實好明顯LG係永遠都係用次等貨, 大家睇下v20同埋G6 就知道, 雖然lg無可否認優化得好,但係由於硬件先天性不足,所以兩部機拍賣高低立見, 好簡單你只要大家攞LG G6和三星S8用前鏡頭影一張相,比較下立即高低立見,三星嘅S8前置鏡頭明顯自拍比LG好想萬倍

記住買手機千祈唔好信人哋,一定要自己親自去試,試完之後大家就會認同我所講嘅嘢

子爵府

Chanloklok 發表於 17-10-10 14:09

有圖有真相, 我一直用緊LG手機, 中秋節嗰晚影月亮,第一張係用我部LG影, 可以話俾大家知,最接近真實顏色就係黑蚊蚊呢張,LG手機因為優化得好,所以還原度高, 不過由於硬件嘅不足, 即使優化得幾好,張相雲都模糊,間屋d細節冇曬

第二張相係用我老婆部iphone 7 plus 拍攝, 雖然iphone影個月亮顏色和原來有很大出入 ,不過夜景重點在於辨析度多過還原度,睇唔details有幾還原都冇用

所以點解我會話三星Note8今次相機做得好就係咁解, 因為自己試過,佢係影夜景出嚟嘅效果比7 plus 更加好

子爵府

baby668 發表於 17-10-11 12:16
有圖有真相, 我一直用緊LG手機, 中秋節嗰晚影月亮,第一張係用我部LG影, 可以話俾大家知,最接近真實顏 ...

至於在光線充足下拍攝, 第一張係用我部LG手機影出嚟, 驟眼望落去好似張相偏黃,實際上個燈光就係咁嘅色, 留意下個雞翼影出嚟嘅顏色同原來非常接近

第二張係用我個老婆iphone 7 plus影出嚟, 張相影出黎明顯係偏白,雞翼影出嚟明顯係黑蚊蚊。

相片美觀就iPhone,吸引眼球多小小, 但還原度高,就LG做得出色, 所以冇話對與錯,而係要睇你自己鍾意啲乜嘢,同埋廠家會調教出乜嘢效果出嚟

子爵府

回覆樓主:

玩過人部Note 8,影相比iphone 7 plus 正好多,不過都係果句,呢個價就不用考慮了如果128G版五千蚊以下就不用考慮即買, 但依個價就不用考慮了
https://unwire.hk/2017/10/10/samsung-note-8-detail-review/review-2/

子爵府

回覆樓主:

今日食完飯經過某店見到note 8同help this company放埋一齊,忍唔住玩下影相 ,Note8同help this company兩隻都唔係原來嘅顏色,Note8偏黃, help this company 偏白, 兩部機嘅硬件基本上一樣都係835 cpu 6gb ram 128G rom,但而家大型連鎖店,Note 8 $73xx , help this company$4888, 撇除咗u11壞機,香港維修中心冇零件換這個問題之外, 價錢相差咁遠冇理由唔help this company

子爵府

回覆樓主:

同場加影其他手機測試, 大家睇下邊隻最好

子爵府

回覆樓主:

咁快已經有用家投訴出現問題

http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=26996323&extra=page%3D1

子爵府

baby668 發表於 17-10-24 19:13
咁快已經有用家投訴出現問題

http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=26996323&extra=page% ...
相機係賣點.咁都出現問題

子爵府

kimmy2006 發表於 17-10-25 13:29
相機係賣點.咁都出現問題

通常頭一批機都係白老鼠, 大約三四個月後先至完全反映到同修復到所有問題

子爵府

baby668 發表於 17-10-25 21:09
通常頭一批機都係白老鼠, 大約三四個月後先至完全反映到同修復到所有問題
...

三星啲機好似陸續出現問題

大宅

買左吾夠一個月,已經成日死機,自動無晒畫面,大家有無甘的情況?

已經去左維修中心換底板. 換左之後仲頻密左.

子爵府

MaryB 發表於 17-11-9 15:31
買左吾夠一個月,已經成日死機,自動無晒畫面,大家有無甘的情況?

已經去左維修中心換底板. 換左之後仲頻密左 ...

似乎software問題,好多人投訴,所以一早同大家講(高價勿買)

大宅

baby668 發表於 17-11-10 22:03
似乎software問題,好多人投訴,所以一早同大家講(高價勿買)

有好多人投訴?我仲以為係我唔好彩。

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

baby668 發表於 17-11-7 22:06
三星啲機好似陸續出現問題

唔迷喎我用咗兩個幾星期暫時oK喎!不過我仲揾唔倒佢ge電話錄音

寶石宮

2024年龍年勳章

baby668 發表於 17-9-17 22:06
通常用iphone嘅人唔會用三叔,同樣用三叔嘅人用iphone都會唔習慣, 所以可能換機之後,你需要一段好短嘅時 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實佢同note 5 d function有乜唔同
幸福可以好簡單

子爵府

BBJOJO 發表於 17-11-18 15:47
其實佢同note 5 d function有乜唔同

一個字快

同Note5比較操作體驗快好多, 影相靚好多, 屏幕顏色無咁偏色

都係嗰句,如果手機操作正常,冇迫切性換幾需要,根本唔需要喺高位買入

子爵府

MaryB 發表於 17-11-10 22:14
有好多人投訴?我仲以為係我唔好彩。

其實等更新之後應該可以解決問題

首頁

尾頁

跳至