論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

我打去agent公司問續約收費, 佢話3200蚊, 我覺得好貴,我問佢包唔包機票, 佢話唔包, 佢話凈係份文件同埋同二年僱員保險 , 佢話因為今年7月1號起啲文件費貴咗 , 我想問大家你哋菲傭續約, agent大約收幾錢
平淡是福

水晶宮

夏落特 發表於 17-9-18 12:53
我打去agent公司問續約收費, 佢話3200蚊, 我覺得好貴,我問佢包唔包機票, 佢話唔包, 佢話凈係份文件同埋 ...

菲or 印?

菲傭續約, 菲領事舘費用約$500, 入境處visa fee $190.

豐x 外傭保險, 2年約$1100。

大宅

回覆 夏落特 的帖子

我自己就未夠期續, 但係聽見朋友話自己嚟, 唔洗揾agent, 唔洗比佢賺, 你可以揾下資料

大宅

開心吸收勳章

回覆 birdbird 的帖子

菲傭, 咁自己整你覺得啲文件煩唔煩覆

平淡是福

水晶宮

我前用o左工人好多年, 每次續約都係我自己攪.
我先叫工人自己問問同鄉最近領事館個續約情況,
冇咩特別的話, 我就預備文件比工人去領事館同 immigration.
每次都好順利.

水晶宮

自己同工人攪一次續約,
自然會對工人的 visa label & passport expiry dates 上心 兼有認識.

好多僱主長期倚賴 agent, 連咩叫合約開展日或
visa expiry date 都未攪得清,
簡接影響到自己d planning

wcpcelia    發表於 17-9-21 10:30

大宅

開心吸收勳章

因為我第一次搞唔係好識, 係咪即係我喺入境處拎完文件填好,就交去菲律賓領事館就得
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

我就係你講嗰類僱主
平淡是福

水晶宮

夏落特 發表於 17-9-19 01:30

因為我第一次搞唔係好識, 係咪即係我喺入境處拎完文件填好,就交去菲律賓領事館就 ...

去入境處拎forms, 職员会執齊一份比你。菲領事館就係要填好的一式4份合約同其他文件, 上網找下佢地要咩 (eg. owwa, hkid, etc).
領事館蓋印合約之後 (回番一式3份), 就去immigration 撹visa. 個日期可在上網book, 可去灣仔以外的入境處辦visa renewal.

去菲領事館、入境處, 工人自己去就得

大宅

開心吸收勳章

多謝你嘅回覆好詳細, 我上網睇話要續約需要完約前8星期, 如果唔係菲律賓領事館唔受理, 係咪㗎 , 因為我工人好似唔夠8星期完約
平淡是福

水晶宮

夏落特 發表於 17-9-19 08:21

多謝你嘅回覆好詳細, 我上網睇話要續約需要完約前8星期, 如果唔係菲律賓領事館唔 ...

菲領事館受理續約的 “最早日期” 為完約前8星期。如現距離完約少过8星期, 入新合約去菲領事館 係冇問題

大宅

開心吸收勳章

明白感激
平淡是福

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

birdbird 發表於 17-9-18 20:36
自己同工人攪一次續約,
自然會對工人的 visa label & passport expiry dates 上心 兼有認識.
今年試自己攪,請問份合約既"commencing on"個日子其實應該打邊日?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自己續約好簡單, 工人準備1式4份合約和申請表, 填好所有文件後比我過目, 之後我填僱主部份,影印身份證比佢拎去菲領事館, 知道大約何時能取回後, 我就上網預約整visa, 當日有齊文件及證件去入境處, 大約個半鐘就做好, 即時攞返。今年8月續證, 等左20分鐘就搞掂。

wcpcelia    發表於 17-9-21 10:30

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

1234554321 發表於 17-9-20 13:38
請問續約後的新工資是幾多 ( 2018年3月完 ) 呢?

還是要自己私下傾便可以??? ...

現時$4,310

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

heiheigirl 發表於 17-9-20 14:15
今年試自己攪,請問份合約既"commencing on"個日子其實應該打邊日?

我們照抄上一份約, 最終都係睇visa入境日作準

水晶宮

heiheigirl 發表於 17-9-20 14:15

續約, 舊合約的完成日期是連住新合約的開始日期

第一張約的開始日期就睇番工人個visa label, 佢入境來開第一張約的日期。+2年就係新合約的展始日期。

水晶宮

1234554321 發表於 17-9-20 13:38
請問續約後的新工資是幾多 ( 2018年3月完 ) 呢?

還是要自己私下傾便可以??? ...

下年2018 年3月才續約, 工人唔会而家同你簽新約, 因為最低工資可能会在呢幾個月上調。

大宅

開心吸收勳章

3b 發表於 17-9-20 14:49
自己續約好簡單, 工人準備1式4份合約和申請表, 填好所有文件後比我過目, 之後我填僱主部份,影印身份證 ...

我完全唔知可以上網預約搞visa嗰度, 好彩你提一提我,thanks另外我想問去完菲律賓領事館擺低文件後,D文件係咪可以即時處理好同拎走?
平淡是福

首頁

尾頁

跳至