婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

刪除,多謝甘多位意見

子爵府

BK Milk勳章

回覆 Puiyi1215 的帖子

我就唔識相唔相沖呢D野.你其實已經嫁左, 已經係男家既人, 照理就唔關你事, 更加唔關你老公及你小朋友既事啦.
極其量, 你唔去62生日 (同你62交待下), 你C6照去.

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我嬸仔媽媽最近過左身,而我老公個表弟遲少少擺滿月
我奶奶都話我地可能唔去得,驚相沖
但睇主人家意願

公爵府

回覆樓主:

你是屬於男家人呀,就算拜山也是先拜男家祖先呀。

男爵府

Puiyi1215 發表於 17-9-18 15:24
62 1/10 擺大壽,但我嫲前兩日入左e院,昏迷中,e生話隨時會走,有心理準備
我媽說如果嫲走左,一家三口唔 ...

其實都迷信講法,睇你C6信唔信,佢唔信要去都冇辦法,話曬果個係佢爸大壽

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

當年公公走,撞老公阿婆生日。
我係無出席,沖到邊個都唔好,99話我嫁左唔怕,我都係企硬。

大宅

回覆樓主

我覺得你老公可以出席,因為系佢阿爸大壽,而你嫲嫲只系佢老婆既嫲嫲,疏左一皮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ada_fung 發表於 17-9-18 15:50
回覆 Puiyi1215 的帖子

我就唔識相唔相沖呢D野.你其實已經嫁左, 已經係男家既人, 照理就唔關你事, 更加唔 ...

同意

珍珠宮

Puiyi1215 發表於 17-9-18 15:24
62 1/10 擺大壽,但我嫲前兩日入左e院,昏迷中,e生話隨時會走,有心理準備
我媽說如果嫲走左,一家三口唔 ...
應該調返轉係你唔可以去你嫲個邊wor。呢d野講紅白相沖,即係傳統迷信野啦,傳統你嫁左,應該算係你夫家人,跟佢地個邊行。無理由反而係外家有事,你丈夫唔可以去佢爸爸壽宴。

大宅

mrschocolate 發表於 17-9-18 21:05
應該調返轉係你唔可以去你嫲個邊wor。呢d野講紅白相沖,即係傳統迷信野啦,傳統你嫁左,應該算係你夫家人, ...

以傳統嚟計,我認同你講
但人情上,除非同嫲嫲本身唔係好親,無咩感情,如果唔係,叫我因為一個壽宴而缺席親人嘅最後一程,心裡始終有遺憾

侯爵府

你已經係外嫁孫女,你老公係孫女婿,你阿媽憑咩阻止個女婿出席自己老豆壽宴呀親疏有別,點計都係自己老豆親啦!你阿媽自己迷信啫,冇理由要個女婿跟佢迷信呀,根本講唔通

大宅

回覆樓主:

我又唔覺得分外嫁女,呢個問題喎! 如果你嫲嫲未過身,一齊去62壽宴。

如果嫲嫲過左身,我會選擇我自己去醫院送她最後一程,c6就自己去62壽宴囉!c6鍾意去62壽宴咪去囉!我覺得6299應該體諒媳婦有親人離去的心情!加上如攪白事,6299都要出席!禮貌上呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cchwin 發表於 17-9-18 22:05
以傳統嚟計,我認同你講
但人情上,除非同嫲嫲本身唔係好親,無咩感情,如果唔係,叫我因為一個壽宴而缺席 ...

所以...樓主亞媽唔好多事,管自己個女好啦,唔好管埋人地個仔。

各有各去。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kaki0901 發表於 17-9-18 15:55
但睇主人家意願

你嬸仔個亞媽,同你有關係?

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我愛Corina 發表於 17-9-19 08:39
你嬸仔個亞媽,同你有關係?

正常都唔關事,但我奶奶就話最好我地成家唔好去
睇佢地介唔介意

大宅

kaki0901 發表於 17-9-18 15:55
但睇主人家意願

我都諗住如果嫲真係走左,先再同62傾下睇下點

大宅

以傳統嚟計,我認同你講
但人情上,除非同嫲嫲本身唔係好親,無咩感情,如果唔係,叫我因為一個壽宴而缺席 ...

細細個同嫲一齊住,如果真係過左身,我都好想送佢最後一程

珍珠宮

以傳統嚟計,我認同你講

人情上,外母反傳統要求樓主老公唔可以去自己爸爸壽宴,原因係「但老公好想去,如果62果邊唔介意,媽話都唔去得,會相沖到我媽果邊,沖到在生既人,」亦唔合理,同顯得霸道。

所以最好就樓主去嫲嫲個邊,佢老公同個仔唔好出席。而老公同個仔就去壽宴,樓主唔好出席。

珍珠宮

回覆樓主:

相沖其實我唔信,不過有樣野就真嘅,如果你去,萬一試旦一邊有乜意外,到時一定賴落相沖戈度!無分男定女家!

公爵府

chengkayan 發表於 17-9-18 16:50
其實都迷信講法,睇你C6信唔信,佢唔信要去都冇辦法,話曬果個係佢爸大壽
...

係囉,62都唔介意,你可以唔去,你老公佢去就得喇,相信沖都係沖男家啩,因為你地係男家人喇,點會沖到女家,不過信就有,唔信就冇囉

首頁

尾頁

跳至