自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

係銀湖天峰住左咁多年,屋苑內總係裝修不斷,唔係樓上樓下就係隔離左右,感覺流動性真係好大,隔音又差,d電鑽聲勁刺耳,長期受噪音困擾,真係幾煩下,奈何老公鍾意唔肯搬,真心想問大家是否其他屋苑都係咁?都會有哩d問題???

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆樓主

妳好呀,想問長期都有人裝修?其實附近公屋,新港城都成日裝修架,依家好多人結婚要整,老人家又要整下,所以長期都會有裝修聲,唔介意講下銀湖仲有咩唔好嘛,我就搬入去

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

新樓多人出出入入,加上用料差,自然多裝修,我鍾意住優質舊樓,浮誇表面嘢,會所之類唔啱我

peggypeggy820    發表於 18-9-19 09:46
wcpcelia    發表於 17-9-21 09:21

用戶要求終止服務

回覆樓主:

舊樓都多人裝修,我住果度接近30年樓 。

大宅

NataliePP 發表於 17-9-20 10:29
妳好呀,想問長期都有人裝修?其實附近公屋,新港城都成日裝修架,依家好多人結婚要整,老人家又要整下,所 ...

新港城都多裝修?我有三個朋友住,問過又話唔覺~
除左隔音差,多聲音,返工返學時段等電梯時間長d(電梯空間太細),其他都算ok好住!

ada0707    發表於 17-9-21 21:27

大宅

jollyma 發表於 17-9-20 12:02
新樓多人出出入入,加上用料差,自然多裝修,我鍾意住優質舊樓,浮誇表面嘢,會所之類唔啱我
...

銀湖用料差又係真,有d住入3年唔夠已經要整牆面(潮濕季節時牆面滲水嚴重),我經常去迎海朋友家,隔音真係好好多,仲要係對住幾條車路咯頭

大宅

happybebebe 發表於 17-9-20 12:10

唉~咁就真係唯有忍忍忍!午睡時塞棉花入耳仔

大宅

lilian_2010 發表於 17-9-20 13:38
除左隔音差,多聲音,返工返學時段等電梯時間長d(電梯 ...

銀湖咁高竟然電梯細?

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

lilian_2010 發表於 17-9-20 13:38
除左隔音差,多聲音,返工返學時段等電梯時間長d(電梯 ...

我識幾個朋友話成日裝修,唔知係咪咁啱呢,竟然隔音差

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我諗個個上得15~20年的屋苑都差不多
依家既人物質豐富咗,想裝修一下都唔需要d咩理由
結婚呀,小朋友出世,老人家翻新等等
我這裡也是常常左右隔離周圍都不時有裝修聲的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

銀咁新都咁多人裝修?
放下自在

大宅

happybebebe 發表於 17-9-20 12:10

同意

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多住戶的大型私人屋苑, 買賣都特別多

大宅

oni2 發表於 17-9-20 14:12
我諗個個上得15~20年的屋苑都差不多
依家既人物質豐富咗,想裝修一下都唔需要d咩理由
結婚呀,小朋友出世 ...

小朋友出世同老人家翻新就無乜啦,多ga通常都係新婚年輕人掛!不過我樓上係鍾意就敲敲打打,試過一次仲要11、12點,投訴過多次無用,我都已經無奈,唯有自己習慣!唉!

大宅

cattz288 發表於 17-9-20 15:37
銀咁新都咁多人裝修?

應該係新婚買樓、換樓多掛!唯有自己習慣

大宅

NataliePP 發表於 17-9-20 14:02
我識幾個朋友話成日裝修,唔知係咪咁啱呢,竟然隔音差

確實係隔音差,日日我樓上d咩家務行程次序,我都聽得一清二楚,特別係吸塵時,吸到邊個位我都大概知道

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lilian_2010 發表於 17-11-5 23:28
確實係隔音差,日日我樓上d咩家務行程次序,我都聽得一清二楚,特別係吸塵時,吸到邊個位我都大概知道:joy ...

咁誇張??
放下自在

大宅

phyllislcl 發表於 17-9-20 13:54
銀湖咁高竟然電梯細?

細過迎海好多,係朋友屋企搬個鞋櫃返家,迎海電梯輕鬆出入,但到銀湖電梯時就左度右度,好艱難先終於勉強入到,出梯時更加差點要拆先可以出到

大宅

cattz288 發表於 17-11-5 23:32
咁誇張??

我當佢地係用緊部大型吸塵機不過朋友屋企都成日俾樓下投訴,其實她已經好限制小朋友唔好跑,但樓下話她們快步走都聽到,覺得好吵,她亦被投訴到覺好煩

象牙宮

lilian_2010 發表於 17-11-5 23:33
細過迎海好多,係朋友屋企搬個鞋櫃返家,迎海電梯輕鬆出入,但到銀湖電梯時就左度右度,好艱難先終於勉強 ...

咁搬sofa咪好mum水?
放下自在

首頁

尾頁

跳至