自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

plumtree 發表於 17-9-20 23:19
我都理解呢個道理。旦當事人話唔舒服,又可能受佢嘅九唔搭八同事影響啦,人地又有呢個問題,不過對方醫生 ...

it takes time to get used to the shoe insoles. When i started wearing it, the podiatrist suggest to do it progressively. From 2 hours per day, increase bit by bit, until wearing it full time.
Yes, it is true some people don't like it and put the shoe insoles aside. But, if one has pain and every step is painful... it is a different story. The shoe insoles would really help, at least they helped me.
心盲最可怕。

子爵府

plumtree 發表於 17-9-20 23:29
係呀~我老表就是見佢同事話睇政府專科,比左對軟鞋墊佢,著左好好多,咁佢咪去睇囉。不過,因佢地住唔同區 ...
yes, go to private ones if the public hospitals don't offer the service or materials...when i had mine from the public hospital, actually, the podiatrist was very nice.... once and again, he helped me to trim my shoe insoles because they were so painful for me to wear.... but after many times of adjustment, still i was painful.... i felt 5 好意思 to go back again... and i gave up..... went to the private one.
心盲最可怕。

珍珠宮

畀面勳章

plumtree 發表於 17-9-20 23:20
去邊訂造呀?有介紹嗎?講多小小呀唔該

我兩個仔都做左鞋墊,喺理大賽馬會矯形中心做。初初係因為學校通告話可以報名去檢查(因為理大要统計數據做研究), 檢查後發現係flat feet,最終比錢倒模做鞋墊。

大仔高中生,腳已成形,只能靠鞋墊減輕腳部壓力,所以做軟墊。細仔小學生,仲有得矯正,所以佢做硬鞋墊。

每人$2600,包一年內幾次follow up.

伯爵府

回覆樓主:

我女由細到16歲都係訂造鞋墊, 買鞋條件必須放得入墊, 鞋款係少好多但冇辨法,試過著咗對舊唔啱size去旅行, 行得耐痛到唔肯行,夜晚返酒店要按摩舒緩。
有同事又係成日脚痛, 整咗鞋墊后好咗好多。

伯爵府

畀面勳章

plumtree 發表於 17-9-20 23:13
原來有足步治療師㗎?我真係唔識。可以講我知貴唔貴嗎?去邊搵到呀?訂造鞋墊我諗都唔平,咪要過千一對?
...

學童保健轉介政府兒童骨科檢查,再由足科或矯型治療師配鞋墊。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

polly0503 發表於 17-9-20 23:00
請問去邊到做針灸可否pm我?針灸痛唔痛架?

已pm.
針灸係醫筋膜炎,我仔仔10歲都接受到,大人應該無問題

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

plumtree 發表於 17-9-20 23:20
去邊訂造呀?有介紹嗎?講多小小呀唔該

唔識係PM send 相給你添
晏d俾資料你

侯爵府

2018復活節勳章

Hanayori 發表於 17-9-21 00:48
我女由細到16歲都係訂造鞋墊, 買鞋條件必須放得入墊, 鞋款係少好多但冇辨法,試過著咗對舊唔啱size去旅行, ...

當然啦,腳痛係好辛苦㗎。我後踭著十對有八對都一定刮到起卜。試過連腳板底腳趾尾都同時起,我拐下拐下走到上船,痛到真係舉步維艱,損左都咁咯…你話裡面痛係點呀~好記得果次咁好彩我媽休息响屋企咋,我打電話比佢,叫佢幫我拎對人字拖出來接我囉。呢次真係名符其實,幫我挽鞋囉 。我當時真係諗過,如果冇人救我,我就赤腳行番屋企啦,每行一步幾個傷口就痛一下,真係想死㗎。

侯爵府

2018復活節勳章

fwp 發表於 17-9-21 00:13
yes, go to private ones if the public hospitals don't offer the service or materials...when i had mi ...

多謝你嘅詳細分享。你份人真好,又會怕唔好意思嘅。不過私人嘅價錢咁貴,呢個係售後服務,你其實真係唔怕唔好意思嘅。咁你真係著得唔舒服嘛,理應返去調教嘛。人地理解嘅。

珍珠宮

回覆樓主:

睇醫生轉介足部冶療

水晶宮

plumtree 發表於 17-9-20 23:13
原來有足步治療師㗎?我真係唔識。可以講我知貴唔貴嗎?去邊搵到呀?訂造鞋墊我諗都唔平,咪要過千一對?
...

我仔啱啱做了一對軟一對硬,佢本身唔算好平,治療師話可以做運動改變的,但我怕佢再唔理就真係遲,所以照整比佢著,佢兩對共1650

伯爵府

畀面勳章

love2talk 發表於 17-9-21 13:08
我仔啱啱做了一對軟一對硬,佢本身唔算好平,治療師話可以做運動改變的,但我怕佢再唔理就真係遲,所以照 ...

政府足科做硬鞋墊,返學皮鞋及運動鞋各一對。

水晶宮

gec 發表於 17-9-21 13:12
政府足科做硬鞋墊,返學皮鞋及運動鞋各一對。

政府話佢唔駛用呀,話仲有少少弓位,但我睇唔過眼,都去訂兩對比佢。

公爵府

回覆樓主

我睇政府矯形科,係勁舒服,但對鞋會變細同緊左,配波鞋著一流。
約9個月會換對新的。

伯爵府

畀面勳章

love2talk 發表於 17-9-21 13:15
政府話佢唔駛用呀,話仲有少少弓位,但我睇唔過眼,都去訂兩對比佢。

一樣啦。只是輕微扁平有弓位,不過本身關節骹位太柔軟。

水晶宮

gec 發表於 17-9-21 13:37
一樣啦。只是輕微扁平有弓位,不過本身關節骹位太柔軟。

我捉佢跑步,打籃球,睇佢姐手姐腳咁,所以我覺得佢靠運動去改善應該唔得架喇

伯爵府

畀面勳章

love2talk 發表於 17-9-21 13:46
我捉佢跑步,打籃球,睇佢姐手姐腳咁,所以我覺得佢靠運動去改善應該唔得架喇
...

治療師教 最好嘅運動是跳繩及踢足球 (用弓位傳球)

水晶宮

gec 發表於 17-9-21 13:52
治療師教 最好嘅運動是跳繩及踢足球 (用弓位傳球)

跳繩,我見佢跳,真係冇眼睇

伯爵府

畀面勳章

love2talk 發表於 17-9-21 13:59
跳繩,我見佢跳,真係冇眼睇

點解 跳唔到?

侯爵府

2018復活節勳章

love2talk 發表於 17-9-21 13:08
我仔啱啱做了一對軟一對硬,佢本身唔算好平,治療師話可以做運動改變的,但我怕佢再唔理就真係遲,所以照 ...

首頁

尾頁

跳至