論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新印姐姐來左4日,感覺有幾有心做野。
同佢傾day off 問題,
我問佢,你要還agent 錢, 你想放假定為揾ot錢,佢話佢真係無所謂,太太決定。

感覺佢本質應該係好,怕佢放假學壞(我明白要學壞的遲早都壞,但遲d壞好過咁早壞,我抄左個食煙工人2.5月,已經無哂假),但又怕佢唔放假會辛苦。好難決定(emoji)

請給意見,謝謝

大宅

回覆樓主

我個印姐又係剛剛到兩星期,做到第六日我主動問佢放假問題,佢又係答無所謂,咁我就話你自己決定有無需要,要就提早三天通知,唔要就當你OT(不過我限佢唔准放星期日)

翡翠宮

佢無可能永遠唔放假
如果要學壞就點都會學壞
我會比佢放
有私人輕鬆時間; 先可以有生產力.

侯爵府

wwtsuen 發表於 17-9-22 13:57
我問佢,你要還agent 錢, 你想放假定為揾 ot錢 ...
我個菲姐是異類,要錢唔要假.
其實要睇下平時工作是否好忙,好晏至休息. 如果有足夠時間俾佢休息, day唔dayoff都無問題. 不过, 一個月2日dayoff俾佢見下同鄉,吹下水係唔少得.可以減压. 但每次放假都要提佢唔好借錢俾人,唔好做担保人,一味喊穹. 可能未学壞就俾人氹咗D錢.

侯爵府

放假/不放假,每個姐姐取向不同。我姐姐求我,她不想放假(一個月只放一天)。想要錢。總之,她想幾時放便出聲。(我朋友中,很多印姐一個月放2 日的)

我就是不明===》(限佢不准放星期日)。是什麼理論?

除非傭主要on shift 大家夾。

否則,得罪也要講句,我覺得過份。大部分姐姐的朋友/親友也是星期日放假的。離鄉別井,見下朋友,不過份吧?

除非姐姐識的朋友夾埋不放星期日。否則,我在元朗時時見,一兩個姐姐傻下傻下坐球場,南亞佬更易埋身。這樣,不叫壞嗎?

現在,"假"難民四圍也是。每一天四圍行。印菲姐也有。群著她們,不會學壞?

大家也是人。將心比己啦!

放假日,我尊重姐姐的決定。但準時回家,她也要尊重家規。

侯爵府

回覆 hker 的帖子

非常認同.

大宅

回覆樓主:

佢地一開始要還幾錢比agent架?

別墅

fibe0313 發表於 17-9-22 17:38
佢地一開始要還幾錢比agent架?

我嗰個2千4 六個月

別墅

mini1204 發表於 17-9-22 15:46
佢無可能永遠唔放假
如果要學壞就點都會學壞
我會比佢放

其實我都係諗頭半年先。
呢個係第三個姐姐,好姐姐難求,如果佢keep住好,佢意願行先。
我都prefer 佢放假,work life balance, 我自己日日返工都望放假喇。但又擔心佢頭半年還錢唔夠洗。

佢休息足夠,7-9:30,中間有休息

別墅

hker 發表於 17-9-22 16:56
放假/不放假,每個姐姐取向不同。我姐姐求我,她不想放假(一個月只放一天)。想要錢。總之,她想幾時放便 ...

認同。
我同老公on shift. 唔係例日。
之前我收通宵自己頂都俾姐姐放星期日,俾佢同姐妹見下。

大宅

我個姐姐黎左我屋苑三個禮拜, 已經識到好幾個都係呢個屋苑做既菲姐。番工時間叫佢拎大件垃圾去隔離座既垃圾房又識到隔離座既菲姐 ..... 佢地要識朋友好容易, 落街/搭車見到人地同自己膚色差唔多就會相認係同鄉, 就開始有聯絡架喇。

好難阻止佢地識朋友, 佢會唔會變壞都好睇佢自己, 僱主惟有循循善誘多d提醒佢。

子爵府

wwtsuen 發表於 17-9-22 13:57
我問佢,你要還agent 錢, 你想放假定為揾ot錢 ...
全新海外嗎?
開頭冇錢,又未識到人,咪話唔放,佢唔想放,你又用得著佢,咪由佢唔放

我上一個海外印,电腦interview 時話,我要求一個月放两個星期日,两次平日,佢話ok, 仲自己話唔放假都得添!

我話又唔需要唔放喎!

未夠三個月,就黑面唔like 放平日!

wcpcelia    發表於 17-9-24 09:18

子爵府

錢唔係問題既, 咪$照俾但叫工人係屋企放假啦。

我朋友初生B都係咁,但都講明有咩要佢幫下手做(開奶暗呀b訓),有咩唔使做(洗kitchen toilet...)

佢有$收但做少少野, 都夠休息, 好多都肯既, 不過當然不能日日都係咁

男爵府

問佢真係想點

別墅

回覆樓主

我過多2-3日問佢想放1日定2日(頭幾個月要還錢),佢話無所謂,唔放都得。
我感覺佢想唔放。最後俾佢下個出糧日放假,再話如果你中間想休息,早幾日同我講。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jyjy1684825 發表於 17-9-22 16:24
我個菲姐是異類,要錢唔要假.
其實要睇下平時工作是否好忙,好晏至休息. 如果有足夠時間俾佢休息, day唔dayof ...

同意 , 可以隔個星期放 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hker 發表於 17-9-22 16:56
放假/不放假,每個姐姐取向不同。我姐姐求我,她不想放假(一個月只放一天)。想要錢。總之,她想幾時放便 ...

同意呀 , 互相尊重 。

男爵府

其實我覺得樓主應該諗下留姐姐星期日起屋企有無嘢要佢做,如果無嘅咪放佢假,駛乜諗姐姐有無錢還有無錢洗啫,佢自己都話無所謂,咁你就唔駛猜度佢咁多啦

男爵府

現役工人每月兩日假,真是乖D無咁易學壞。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

工人休息日ot,係視乎雇主有冇需要,唔係工人想唔想。
人唔系機器,點都要休息,唔想出街/冇街去/冇朋友,可以喺屋企休息一樣啫,唔等於要畀錢佢ot

首頁

尾頁

跳至