婦女醫護

跳至

首頁
12345...24

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

**更新**
話咁快開呢個帖時52,眨眼間我已57,更年期最辛苦階段過咗了。已經停M約3年了(慳返唔少M巾錢
多謝所有留言的同路人一齊行呢條路,亦鼓勵中途加入的大家,同青春期一樣係人生必需要經過的
有JM開咗個group傾計,但唔係我。大家有興趣可以到414樓,私訊該位JM加入

大宅

我48歲但經期亂咗好幾年,之前醫生話內分泌失調。睇極中、西醫都唔得。這一、二年D經期成幾個月先一次!開始潮熱,心情極down好似周身病,成日都好多嘢諗!老公成日開解我,陪我但我始終都係唔開心居多…………

水晶宮

2024年龍年勳章

honeysara 發表於 17-9-23 19:50
我48歲但經期亂咗好幾年,之前醫生話內分泌失調。睇極中、西醫都唔得。這一、二年D經期成幾個月先一次!開 ...
好多野諗--->係, 我都係. 我覺得男人唔會明白當下我地的境況. 有時我直頭唔想見到佢, 但諗深一層佢地喺我地而家呢口 2階段都好慘. 你有冇返工? 我日頭有兩份part time, 對住小朋友的. 對住佢地時, 會好少少. 我仔又大了, 星期六日去街, 我會好悶 , 連最鐘意做的麵包, 都唔想做.... 都係果句, 知道要走出去, 但動力欠奉.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

我冇出外返工,有一份可work from home。我成日睇有冇part time 在屋企附近,但都冇合適……我鐘意睇書,但近排都冇心機睇,隻眼睇字但個腦飄走咗!成日睇更年期後身體要注意嘅嘢,樣樣都冇好嘢!好擔心要睇醫生左驗右驗!諗到白頭髮狂標但唔想同家人或朋友多講。佢哋覺得年紀漸大係必然喺敢,我明但末接受倒!!我知係我啲問題!!

水晶宮

2024年龍年勳章

honeysara 發表於 17-9-24 08:21
我冇出外返工,有一份可work from home。我成日睇有冇part time 在屋企附近,但都冇合適……我鐘意睇書,但 ...

佢地係冇錯,女人都會經過呢個階段,講緊係一個要過渡幾年的階段。
我會睇更年期要注意的飲食,畢竟係我可以選擇同控制的。而家我會食多D呢類:三文魚,菠菜,南瓜,豆漿,香蕉,牛油果,合桃。
又食下葡萄糖胺。你呢?食療對心情都有一定幫助的。
會唔會去旅行散心?我想不過放唔低阿仔幾日咁耐

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

報到……我!52,基本上一日24小時,無一個鐘頭個身係乾爽無汗,成日成身濕,我已經習慣咗,好彩係日日都訓到,我份工係對客,好慘,成日要笑口,有時我師父到,撞岩對著啲衰客,即時想爆佢,按也按不萶,黑面易瀨野
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

水晶宮

2024年龍年勳章

catfitfit 發表於 17-9-24 10:39
報到……我!52,基本上一日24小時,無一個鐘頭個身係乾爽無汗,成日成身濕,我已經習慣咗,好彩係日日都訓 ...
hihi,

係, 有時情緒到, 仲要笑住對客, 果種折磨唔係人人明白. 背後仲要比人話. 訓得平時假日,點打發時間呀?

公爵府

Rita 發表於 17-9-24 10:52
hihi,

係, 有時情緒到, 仲要笑住對客, 果種折磨唔係人人明白. 背後仲要比人話. 訓得平時假日,點打發 ...

我會迫自已去參加朋友活動,其實唔係好想,不過唔去,自覺好似好有問題,好似好自閉,若果真係無節目,就在家盡情的黑口爛面,感覺好爽,做返自己
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

Hi, 我剛50,不知是否更年期,M 很長和多,睇醫生,吃止血藥也不停,要吃調經薬和打賀爾蒙針,check 賀爾蒙又話未到停經,但已令我很困擾再加白髮及脫髮問題,心情很down.我也常懷疑有其他病,常看醫生,總之,從未試過咁煩

水晶宮

2024年龍年勳章

catfitfit 發表於 17-9-24 11:15
我會迫自已去參加朋友活動,其實唔係好想,不過唔去,自覺好似好有問題,好似好自閉,若果真係無節目,就 ...
哈哈... 盡情黑面, 比個叻叻. 朋友間年紀都係咁上下嗎? 會唔會都有同路人??

水晶宮

2024年龍年勳章

Y2kqk 發表於 17-9-24 11:17
Hi, 我剛50,不知是否更年期,M 很長和多,睇醫生,吃止血藥也不停,要吃調經薬和打賀爾蒙針,check 賀爾蒙又話 ...
hi hi, 你有冇去做過婦科檢查? 其實係應該每年/隔年做一次. 要食藥控制經量真係幾嚴重下, 保重呀~ 我而家M期已經每次比上次隔得耐, 經量時勁時少.

我本身頭髮唔多又幼, 每次洗頭都甩一執. 全身關節位冤冤痛痛, 踎低起身對菠蘿蓋似比石頭扎住, 要用手禁住地下借力先起身.

更年期係一定要經過, 我接受, 但佢引起的不適就好困擾我.

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

屋企冇人得自己一個,我而家迫自己出去行街,行烘焙店

公爵府

Rita 發表於 17-9-24 11:19
哈哈... 盡情黑面, 比個叻叻. 朋友間年紀都係咁上下嗎? 會唔會都有同路人??
...

我都有哩個頭髮問題,近年勁多白頭髮,為份工,一定要染,愈染愈薄,依家好似薄薄一層蓋著頭殼,我唔係怕老,不過好似老得特別麻煩,若果唔洗返工,理鬼得佢……
朋友有幾個仲有尿透問題,成日要搵廁所,但其實尿量係唔多……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

大家加油

大宅

樓上幾位靚太都入伍才開始有煩惱,我末到都有以上種種問題!真係末老先衰……大家要加油,我要更多正能量先得。其實我已經唔使返工,比較輕鬆,可以做自己喜歡的事但係好似樣樣嘢都冇興趣。同朋友出嚟,佢哋仲講工作經我又答唔上。女又上咗中學冇得理……成日坐起屋企諗冇理頭嘅嘢!🤔😥

洋房

回覆樓主:

我都係,呢輪成日突然身體發滚,係咁標汗,血壓升高,情緒低落,成日覺得吾開心,做咩都冇動力。(emoji)(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章

catfitfit 發表於 17-9-24 11:52
我都有哩個頭髮問題,近年勁多白頭髮,為份工,一定要染,愈染愈薄,依家好似薄薄一層蓋著頭殼,我唔係怕 ...
女人就係特別麻煩

水晶宮

2024年龍年勳章

honeysara 發表於 17-9-24 17:23
樓上幾位靚太都入伍才開始有煩惱,我末到都有以上種種問題!真係末老先衰……大家要加油,我要更多正能量先 ...

我有朋都係40幾就更年期。
我地都需要正能量過渡,所以我先至開帖搵同路人

水晶宮

2024年龍年勳章

lulutam 發表於 17-9-24 18:37
我都係,呢輪成日突然身體發滚,係咁標汗,血壓升高,情緒低落,成日覺得吾開心,做咩都冇動力。(emoji)(em ...

係呀,明知唔可以比自己沉落去但硬係冇動力。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主

報到⋯

我下個月五字頭喇。停左經兩年都有。
我自己當初冇乜更年期症狀。如果要認真講 好似有一個月左右覺得有潮熱同埋好攰。漸漸就停經喇。冇乜感覺。

我嗰時已經開始做中度強烈運動 ,一直到宜家。可能因為咁所以比較冇乜不舒服。建議大家都試下去定期運動,心情會好d,精神d,有幫助的。加油!

首頁
12345...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊