婦女醫護

跳至

首頁
12345...24

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

pollyw 發表於 17-9-26 00:34
報到⋯

我下個月五字頭喇。停左經兩年都有。
hihi, 你好呀~

我都試過晚晚去公園急步行一個鐘, 可惜後來懶下懶下就冇再去.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

大家有冇開始覺得周身關節酸軟, 同埋肩頭位舉手會痛?? 我懷疑自己開始有50肩...

大宅

Rita 發表於 17-9-26 09:13
大家有冇開始覺得周身關節酸軟, 同埋肩頭位舉手會痛?? 我懷疑自己開始有50肩... ...
每天早上都有做拉筋、跑步、深蹲等等約1小時,跟住食小Nu水果睇陣報紙;之後再嚟早餐。

LeBlue    發表於 18-2-20 19:33

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Rita 發表於 17-9-26 09:12
hihi, 你好呀~

我都試過晚晚去公園急步行一個鐘, 可惜後來懶下懶下就冇再去.

好希望你能再開始去郁下。一定有幫助架!

大宅

Rita 發表於 17-9-26 09:13
大家有冇開始覺得周身關節酸軟, 同埋肩頭位舉手會痛?? 我懷疑自己開始有50肩... ...

我有。隻手拗向後扣胸圍就好痛。周身酸痛。訓覺要伸開晒d手腳先舒服。訓左20幾年嘅床突然覺得好細張。
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

大宅

加我吖!我52了,49開始有潮熱等更年期症狀,50還發現有風濕性關節炎,兩年後今天風濕好一些,但腳一直痛!

水晶宮

2024年龍年勳章

永謙媽咪 發表於 17-9-27 17:39
加我吖!我52了,49開始有潮熱等更年期症狀,50還發現有風濕性關節炎,兩年後今天風濕好一些,但腳一直痛! ...

hihi,風濕性關節炎係某個關節嗎?我覺得自己有五十肩,呢兩日試下針灸

水晶宮

2024年龍年勳章

eeyore0511 發表於 17-9-26 23:42
我有。隻手拗向後扣胸圍就好痛。周身酸痛。訓覺要伸開晒d手腳先舒服。訓左20幾年嘅床突然覺得好細張。:wah ...

我都要灘開手訓,會舒服D。我發現自己除衫時(交叉手向上提起)肩膊伸唔直,『較』位會痛,打算去針灸

水晶宮

2024年龍年勳章

pollyw 發表於 17-9-26 10:55
好希望你能再開始去郁下。一定有幫助架!

謝謝你呀!我會克服心魔的

大宅

回覆 Rita 的帖子

風濕性關節炎主要在右腳踝位置,左邊有輕微。另外,五十肩我都有,唔算嚴重,你可以上YouTube 睇下,有個五十肩毛巾操我覺得有用。潮熱都冇三年前咁厲害。

大宅

Rita 發表於 17-9-27 18:49
我都要灘開手訓,會舒服D。我發現自己除衫時(交叉手向上提起)肩膊伸唔直,『較』位會痛,打算去針灸
...

無錯。就是骹位痛,有時郁下會咯咯聲添。點醫好。
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

水晶宮

2024年龍年勳章

永謙媽咪 發表於 17-9-27 20:00
回覆 Rita 的帖子

風濕性關節炎主要在右腳踝位置,左邊有輕微。另外,五十肩我都有,唔算嚴重,你可以上Yo ...
其實係未因為勞損而引起關節炎?

水晶宮

2024年龍年勳章

eeyore0511 發表於 17-9-27 22:56
無錯。就是骹位痛,有時郁下會咯咯聲添。點醫好。
堅有咯咯聲 我尋晚在骹位貼幾塊鎮痛貼, 今朝好似鬆DD.

大宅

Rita 發表於 17-9-28 10:25
其實係未因為勞損而引起關節炎?

風濕性關節炎係因為自體免疫系統失調所以攻擊自己關節,唔因爲勞損,但我應該唔係單一問題,因為現在風濕指數正常(定期抽血檢驗),但係腳仍然痛,個醫生話而家呢啲痛應該唔關風濕事,可能係筋發炎。

水晶宮

2024年龍年勳章

永謙媽咪 發表於 17-9-28 10:34
風濕性關節炎係因為自體免疫系統失調所以攻擊自己關節,唔因爲勞損,但我應該唔係單一問題,因為現在風濕 ...

係足底筯膜炎嗎?我都有,行路好易攰,同埋痛

大宅

Rita 發表於 17-9-28 22:47
係足底筯膜炎嗎?我都有,行路好易攰,同埋痛
唔係足底呀!不過足底都試過,後尾係做衝擊波治療(政府)及佢教嘅拉筋好返呀!50肩針灸我哥就試過,佢話ok的。

別墅

Y2kqk 發表於 17-9-24 11:17
Hi, 我剛50,不知是否更年期,M 很長和多,睇醫生,吃止血藥也不停,要吃調經薬和打賀爾蒙針,check 賀爾蒙又話 ...

試試去看中醫,我飲了一個月中藥,今次來經好好多

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我想問有無人更年期前會周身痕?皮膚搽咩都乾,超級痕

水晶宮

2024年龍年勳章

ILB 發表於 17-10-8 19:48
我想問有無人更年期前會周身痕?皮膚搽咩都乾,超級痕
我係呀, 尤其個肚, 有時痕到要好大力 R, R到損... 如果果排好痕, 我會搽body oil, 好過搽cream.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Rita 發表於 17-10-8 19:52
我係呀, 尤其個肚, 有時痕到要好大力 R, R到損... 如果果排好痕, 我會搽body oil, 好過搽cream.
...

我試過,body oil, 馬油,椰子油,各式各樣lotion or cream...只有含類固醇既藥膏有效
但成身都痕,搽唔到咁多
都係最痕最頂唔順先搽d
睇中醫睇左好耐,無一個幫到
感覺好無助

首頁
12345...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊