婦女醫護

跳至

首頁
45678...24

尾頁

大宅

回覆樓主

我都四十幾,應該都開始左更年期,M近一年非常不準,請問睇醫生會有咩檢查?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆 LeBlue 的帖子

jm妳好呀……太耐冇上黎所以刀睇唔到你破。
我之前幾年有跑步的,就系刚刚開始更年期不適時開始跑步,主要系有時好攰感觉好虚弱。我唔知虚弱跟更年期有冇關。總之就系想改善自己啦。由起初慢慢行去到跑左幾年渣打十公里。咁大年纪了我自己覺得算對得住自己。

后来去左跳健身舞funkydance。每星期至少跳两次 瘋狂時一星期跳五次(。后來觉得對舞蹈有興趣 加上跟的導師話我有少少潛能 就鼓勵我去找d訓練舞蹈的學下d基礎动作。所以宜家我主力跳funky dance同學jazz.

Hiit我冇做。上jazz堂都有做類似的 主要想操d學员体能 認老了 肌力不夠做起上黎確系有d辛苦.妳有玩Hiit?y

我但系又唔算好熱愛運動的人,游水也會,不懂球類。宜家體格尚好,身材就無謂講喇都幾廿岁了,好過后生時手无楂雞之力,, 以前瘦又有d水腫,宜家就鋼條咁.

男爵府

catfitfit 發表於 17-10-20 20:38
我都有身痕,直頭變咗噚麻疹,用椰子油塗身,我個人就好work

你好請問邊隻椰子油

有冇相呢

感激感激

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Sunday12 發表於 18-3-27 21:39
你好請問邊隻椰子油

有冇相呢

去樓X買,$55/樽

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

我諗都開始啦!一向經期準時,但上年9月無來經,10月之後又凖時返,上個月開始到而家都未黎。這幾天仍覺得肚和胸谷谷地,但又無得出喎!

男爵府

catfitfit 發表於 18-3-28 12:07
去樓X買,$55/樽

樓?

唔好意思我真係唔知

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Sunday12 發表於 18-3-28 22:23
樓?

唔好意思我真係唔知

樓上
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

Rita 發表於 17-9-23 17:21
好想搵同路人互相支持下. 大家可以講下, 現階段生理心理狀況, 如何舒緩不適, 分享食療等等...

我今年52, ...

我又系,晚晚熱醒,又訓吾到,個心成日好慌,最惨日日成身返工都暈下暈下

大宅

wendy614 發表於 18-3-13 12:20
我朋友佢都係4字頭開始出現更年期徵狀,
佢自己買D Supplement食緊覺得幾有效可以舒緩到.
之前食更年輕覺得 ...

我係屈臣氏買左盒更年適比媽咪試緊, 佢食左大半盒約兩星期暫時覺得都OK.我地睇佢個面色都好D精神D, 可能夜晚佢都訓到, 無之前咁成日都失眠扎醒.

我見呢隻話經臨床驗證服用12個星期, 有效改善潮熱 , 多汗, 睡眠欠佳,
易累, 關節&肌肉不適, 私密部位乾燥, 煩躁, 情緒低落等更年期症狀.
可能都要買多幾盒比媽咪Keep住食一排先得.

有興趣既JM都可以試下呢隻, 呢隻更年適唔係藥, 係營養補充劑, 唔會有副作用.

~開開心心過每一天~

大宅

mb_lo 發表於 18-3-1 15:01

大家如有興趣開group,請pm我

Pm. Thx

伯爵府

回覆樓主:

如果每個月嘅月經相距週期嘅日數短咗,即係平時係28日就個嚟m, 但近幾個月變咗每26日就嚟。

呢個又會唔會係更年期前嘅先兆?

翡翠宮

回覆樓主:

有冇血糖升高左?

水晶宮

2024年龍年勳章

Yuk_Lam 發表於 18-3-29 12:27
我係屈臣氏買左盒更年適比媽咪試緊, 佢食左大半盒約兩星期暫時覺得都OK.我地睇佢個面色都好D精神D, 可能夜 ...

謝謝推介,去睇睇先
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

ngwong2 發表於 18-7-4 17:44
有冇血糖升高左?

我估冇。因為年頭做婦檢時冇話血糖高,但反而話我膽固醇bottom line
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

Rita 發表於 18-7-4 18:17
我估冇。因為年頭做婦檢時冇話血糖高,但反而話我膽固醇bottom line

oh

大宅

Yuk_Lam 發表於 18-3-29 12:27
我係屈臣氏買左盒更年適比媽咪試緊, 佢食左大半盒約兩星期暫時覺得都OK.我地睇佢個面色都好D精神D, 可能夜 ...

另外有一隻叫盈綽雅都係更年期女性食,有冇人食過

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

mo.mchen201001 發表於 18-7-9 01:05
另外有一隻叫盈綽雅都係更年期女性食,有冇人食過

有聽過, 但是否醫生處方的?

想知有咩保健品改善失眠呢? 我近一两個月開始m唔準......45天才來, 跟住隔两星期又再來
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

Manwah 發表於 18-7-24 15:19
有聽過, 但是否醫生處方的?

想知有咩保健品改善失眠呢? 我近一两個月開始m唔準......45天才來, 跟住隔两 ...

唔使醫生處買,你去藥房買就得,食佢當保健等如當食中藥調理

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

mo.mchen201001 發表於 18-7-24 20:52
唔使醫生處買,你去藥房買就得,食佢當保健等如當食中藥調理

thanks

你有無食? 有幫助嗎?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

moonlight9198 發表於 17-10-15 19:35
我應該剛剛更完。
因足一年冇再M come 。
更年期既期間。超級辛苦。

請問你更咗幾多年?我剛開始已經覺得好辛苦,仲要45歲就黎

首頁
45678...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊