婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 Yiyayiyao 的帖子

我係牙肉痛+牙痺...成世人都未試過牙痛牙痺, 痛了成個禮拜, 半邊面同淋巴都腫哂, 睇西醫食了抗生素都好唔哂, 睇牙醫話佢見過更年期荷爾蒙都有影响牙痛...痛完一邊又一邊, 睇中醫瞓好左, 牙痺就好了好多!

男爵府

Rita 發表於 17-9-23 17:21
好想搵同路人互相支持下. 大家可以講下, 現階段生理心理狀況, 如何舒緩不適, 分享食療等等...

我今年52, ...

我39歲開始更年期
我現在43歲
最近嘗試余仁生延采白鳳丸
全身出汗潮熱和失眠希望有改善
因為我時常在半夜全身濕曬

男爵府

yuen8806 發表於 18-11-3 00:14
想問吓有無人在更年期,朝早瞓醒,會覺得手指嘅關節賬痛痛 ? ? ? 我唔知點醫
...

有呀
我都係朝頭早啲手指會好像好腫
個陪月 佢嚟探我因為佢同我媽媽係朋友
就話係因為我生完小孩之後冇聽佢講
用水喉水洗手
我是一個西化嘅人
唔通大便後不洗手

男爵府

reis 發表於 18-11-23 17:22
有呀
我都係朝頭早啲手指會好像好腫
個陪月 佢嚟探我因為佢同我媽媽係朋友

是不是抽血可以驗到荷爾蒙證實收經呢

男爵府

reis 發表於 18-11-29 11:14
是不是抽血可以驗到荷爾蒙證實收經呢

我啱啱喺位元堂睇完中醫
我發覺不論中醫以及西醫
都因為我講話有潮熱流汗失眠這一些症狀
佢哋以為我喺度講笑
以為我喺度玩
其實我好辛苦
我只係想吃一啲輔助品令自己舒服啲
點解成日用質疑嘅眼光嚟睇我
我開始覺得唔想同人講我呢一個問題
我覺得有啲抑鬱
冇人明白我

洋房

回覆 reis 的帖子

點解醫生會以為你講笑? 呢D症狀係最普遍架啦...我有瞓得唔好, 牙痛和高血壓呢...我同睇開既中醫講, 佢係主動話我知係更年期症狀...食了葯, 樣樣都好了很多喎...反而同D friend 講, 個個都覺得更年期係咁架啦...佢地都覺得唔駛理會, 因為人人都係咁!

男爵府

其實本身的改變已經好辛苦,再加想身邊的人唔應同和支持,覺得沒有什麼一回事,就令到自己更加無奈。

大宅

回覆樓主:

我今個月M 遲左兩個禮拜都未黎,最近呢個月朝早起身會頭暈暈,又發現血壓高左好多,不過又唔覺得有其他不適,都唔知關唔關更年期事?

男爵府

小Honey 發表於 18-12-2 13:38
其實本身的改變已經好辛苦,再加想身邊的人唔應同和支持,覺得沒有什麼一回事,就令到自己更加無奈。 ...

非常同意

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

好慘呀,已經遲左一星期來M,頭暈暈血壓高左。
可以點做?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

水晶宮

2024年龍年勳章

Manwah 發表於 19-1-16 11:56
好慘呀,已經遲左一星期來M,頭暈暈血壓高左。
可以點做?

頭暈暈是因為血壓高嗎? 首先要放鬆, 你度血壓時緊張都會影響讀數架. 最近天氣好濕, 都會影響心情.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

複式洋房

pollyw 發表於 17-9-26 00:34
報到⋯

我下個月五字頭喇。停左經兩年都有。

你這樣過渡真係羨慕!但仲想問你的經期有沒有變化,因為我覺得最近自己啲經期好怪,同一週期內, 都可以時多,時少, 多起上來很多, 但多完之後幾個鐘頭內,又好似冇一樣!唉, 令我很不安,因為唔知出唔出街好,常提心吊膽

複式洋房

foon 發表於 18-11-12 09:43
我今個月都來左12日了, 流量不是太多, 但好似唔識斷尾咁, 日日少少咁...真是好煩. 想問下大家, 如果咁情況 ...

可以睇下中醫,佢哋有藥令佢收的

大宅

回覆樓主:

我今年四十二歲,前年小產後經期開始唔準,有哂你們講的症狀,好辛苦,我以為自己有抑鬱症,可以怎辦(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章

Iris 發表於 19-1-25 22:53
我今年四十二歲,前年小產後經期開始唔準,有哂你們講的症狀,好辛苦,我以為自己有抑鬱症,可以怎辦(emoji ...

小生命冇咗, 你一定好難過了.... 身子調理好了嗎? 心理上都過渡了嗎?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

reis 發表於 18-12-12 12:01
非常同意

39歲開始收經太早了, 去搵個婦科醫生睇下, 可能要補充荷爾蒙, 否則以後好多病痛。

坐月用自來水洗手好正常, 無咩唔妥。

男爵府

Iris 發表於 19-1-25 22:53
我今年四十二歲,前年小產後經期開始唔準,有哂你們講的症狀,好辛苦,我以為自己有抑鬱症,可以怎辦(emoji ...

’去搵婦科醫生, check荷爾蒙

大宅

Rita 發表於 19-1-26 10:22
小生命冇咗, 你一定好難過了.... 身子調理好了嗎? 心理上都過渡了嗎?
...

謝謝關心!最難過已過了,現在的情況應該是開始更年期,真估不到這麼早開始...

大宅

orangeca 發表於 19-1-26 19:23
’去搵婦科醫生, check荷爾蒙

剛check了,姑娘打來說看指數有這個跡象

大宅

請問如果食荷爾蒙有幫助嗎?但是否有增加患癌的風險?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊