自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 的帖子

學習上唔覺得有困難,我聽到野個隻耳由於好集中收音所以比較靈敏,唔講都唔會有人知道我係有一邊耳仔聾左!我考listening, oral 完全無問題,口齒清晰,聽野準確,只係辦別聲音遠既聲音既方向會有困難,但日常生活無咩影響!明白媽媽係會好擔心,我媽個時都帶我睇呢樣睇個樣,但由於我個隻耳係全聾,dd都聽唔到聲,所以個時醫生話擺左助聽器都無用!

複式洋房

Kitcwy 發表於 17-10-30 01:01
回覆 楹 的帖子

學習上唔覺得有困難,我聽到野個隻耳由於好集中收音所以比較靈敏,唔講都唔會有人知道我係 ...

聽完你咁講我都放心小小,希望bb將來都會好似你咁叻叻,完全冇影響啦,tksss

複式洋房

回覆樓主:

我囝三個月ABR fail
right 60db nhl
left 90db nhl

大宅

我女出世時聽力測試2 次都肥佬..四個月我帶她去驗..
結果係弱聽.....
醫生話細過50 分貝佢都聽唔到..
日後可能要帶耳機.
知道後有D 唔開心..

男爵府

楹 發表於 17-9-23 21:50
唔好意思,借位一問
我個女出世後坐聽力普查fail咗2次,轉介左去沙田尤德夫人再check 都係fail,佢哋講始終 ...

我仔一出世已fail,中度弱聽,所以一路有做test,東區醫院d 聽力學家又冇心機,又话我仔唔配合,同時亦有去中九龍中心,大约一歲巳去做test,话可申請教育局耳機,咁就照排,到有機,又再返東區睇,佢地直情话带都冇中。。。。又唔清潔。。。又唔換电。但其實我拎咗機一個月,用咗都冇兩星期。我唔識,但佢即情想叫我唔好用。。。
我再上返耳機公司,佢話咪這班人搞到小朋友遲講野,又赖我地。。。
中九龍中心亦同時幫我排早期訓練,大约一年有位,聾福會,你最好陪上堂,睇下老師上成點,唔係個個好的。
小朋友最好返半日學,因為全日你只會不停請假同佢上堂,我自己覺得好煩,但k轉咗半日,舒服好多。
父母心態亦重要,不要過份憐憫,當正常人,佢自然唔覺自己有問題。
我小朋友五歲啦,都係好開心咁去上堂。

首頁

尾頁

跳至