破產問題。請幫忙~

Mmckei
|
想申請破產。
因只寄居朋友家,朋友冇收租金。月入萬三未扣MPF。一般計慣常開支係幾多?咁條數計出來係咪有可能要還錢?
大力大力
|
Mmckei 發表於 17-9-24 18:47
想申請破產。
因只寄居朋友家,朋友冇收租金。月入萬三未扣MPF。一般計慣常開支係幾多?咁條數計出來係咪有 ...

我十幾年前有朋友搞破產,他單身有一個女要養,政府比佢薪水15000 以上才要扣起~
Mmckei
|
大力大力 發表於 17-9-24 20:00
我十幾年前有朋友搞破產,他單身有一個女要養,政府比佢薪水15000 以上才要扣起~
...

我單身但冇小朋友
大力大力
|
Mmckei 發表於 17-9-24 23:54
我單身但冇小朋友

有冇父母供養?
大力大力
|
總之,政府會計返妳收入,减去每月開支,唔會比妳餓到~
菇芝bebi
|
有朋友單身,做保安,住劏房,扣租金外每月申請$8500生活費都批
Mmckei
|
大力大力 發表於 17-9-25 11:42
有冇父母供養?

雙親在堂,不同住,都已退休七十幾。如填要供養可填幾多?
見有人話如有兄弟姊妹就唔會俾你填得多,我有一個弟弟,都係不同住。弟弟自己有家庭。
Mmckei
|
菇芝bebi 發表於 17-9-25 15:03
有朋友單身,做保安,住劏房,扣租金外每月申請$8500生活費都批

如我好似你朋友咁,即係每月仍要還三千幾四千左右⋯⋯
菇芝bebi
|
Mmckei 發表於 17-9-26 23:06
如我好似你朋友咁,即係每月仍要還三千幾四千左右⋯⋯

唔係!係交租佔左$4000,生活開支$8500,佢幾乎唔洗還
Mmckei
|
菇芝bebi 發表於 17-9-26 23:35
唔係!係交租佔左$4000,生活開支$8500,佢幾乎唔洗還

咁我冇住屋開支申報⋯⋯即係會有4千左右要還⋯⋯(ーー;)
菇芝bebi
|
Mmckei 發表於 17-9-30 13:12
咁我冇住屋開支申報⋯⋯即係會有4千左右要還⋯⋯(ーー;)

欠債還錢,有何不可?錢的確是借了用了,有壓力就想破產唔還?就算是破產或是債務重,4年後都唔會再是一條好漢,信賃評級去到最底,一世都只是活在基層,將來都未必有運行,如果仲年青,人生漫漫長,建議盡量唔好行呢條路
Mmckei
|
菇芝bebi 發表於 17-9-30 13:36
欠債還錢,有何不可?錢的確是借了用了,有壓力就想破產唔還?就算是破產或是債務重,4年後都唔會再是一條 ...

當然當然,我並不是想唔還錢的⋯
其實本來係想做債務重組或紓緩。只係唔想做唔成後即時俾啲債主迫,而最後都要做破產。
咁樣就要用多一筆律師費。所以先會諗做破產⋯⋯
實情本人已年過四十,因為自知唔會再有能力去買樓之類,所以就決定申請。
菇芝bebi
|
Mmckei 發表於 17-9-30 15:22
當然當然,我並不是想唔還錢的⋯
其實本來係想做債務重組或紓緩。只係唔想做唔成後即時俾啲債主迫,而最後 ...

四十仲好年輕,我有朋友4x做債務,另一60歳做破產,都好慘
Skima
|
想申請破產。
因只寄居朋友家,朋友冇收租金。月入萬三未扣MPF。一般計慣常開支係幾多?咁條數計出來係咪...
可能最終, 借錢比你的 ... 都要破產.
Mmckei
|
菇芝bebi 發表於 17-9-30 23:14
四十仲好年輕,我有朋友4x做債務,另一60歳做破產,都好慘

香港地生活真係好迫不
菇芝bebi
|
Mmckei 發表於 17-10-1 22:30
香港地生活真係好迫不

其實暫時自己cut晒D咭,自己改變自己習慣,唔做破產,債務,同銀行傾個還款plan, 自己慳D慢慢還得唔得,銀行都係想收返D壞賬啫!應該有得傾
ckl38
|
破過產, 今生今世都受影響, 信用卡都申請唔到.
Mmckei
|
菇芝bebi 發表於 17-10-1 22:35
其實暫時自己cut晒D咭,自己改變自己習慣,唔做破產,債務,同銀行傾個還款plan, 自己慳D慢慢還得唔得,銀 ...

我都有想過這方法,但因所有借貸都是財務公司的(所謂一線的大公司),沒有可以申報債務紓緩的服務。
所以才作這最壞解決方法
Mmckei
|
ckl38 發表於 17-10-2 14:05
破過產, 今生今世都受影響, 信用卡都申請唔到.

正確⋯所以不是最後都不想行這步
|
想申請破產。
因只寄居朋友家,朋友冇收租金。月入萬三未扣MPF。一般計慣常開支係幾多?咁條數計出來係咪有 ...

想知如果破左產,仲可以開到銀行戶口嗎?