興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家隻bb狗,3.5個月大,可以開始食心絲蟲藥嗎?還是要等到5個月大、驗了血才吃?
另外,不同牌子的心絲蟲藥都有好大分別,但藥效一樣嗎?
謝各位的回答!

複式洋房

一般都係5個月大先食,因為D蟲6個月大先殺唔到,如果你BB一出世就俾隻有心絲蟲蚊咬左,條蟲到你BB五個月大都唔會過五個月,心絲蟲藥唔係有預防作用,係殺蟲藥黎,牧羊狗有基因問題食左可能會死,所以唔好以為not harmful

多數人買heartgard,多數獸醫會老屈你買revolution因為可能最好賺,

其實當你勤力啲爬多幾篇外國文你就唔敢俾佢食,寧願做多啲防蚊措施。

大宅

Carikw 發表於 17-9-24 21:14
一般都係5個月大先食,因為D蟲6個月大先殺唔到,如果你BB一出世就俾隻有心絲蟲蚊咬左,條蟲到你BB五個月大 ...

revolution有問題嗎?

複式洋房

回覆 B得 的帖子

revolution有冇問題我唔知喎,因為我冇做過試驗,
但我睇啲外國獸醫文佢地話最好唔好用多用途嘅滴頸藥物,即係同一時間又殺蚤又殺心絲蟲,佢地話殺蟲藥需要肝去排毒,肝要同一時間排毒好傷肝,仲話如果揀食心絲蟲藥都唔好同一日滴埋蚤水

仲話如果你真心擔心佢中心絲蟲一定要食藥的話....最好幫佢補補肝,食一D排肝毒嘅野,好似黃薑呀milk thistle之類嘅野

仲話唔好認為呢啲殺蟲藥真係冇害

大宅

Carikw 發表於 17-9-25 19:08
回覆 B得 的帖子

revolution有冇問題我唔知喎,因為我冇做過試驗,

thanks for the elaboration. 其實呢d都聽過,不過一開始我誤會左你意思,以為喺同類藥物之中,特別有問題tim

首頁

尾頁

跳至