少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡10歲,剛證實脊椎側彎,已30度,要轉介去大口環睇,有冇家長可分享經驗,而家好擔心唔知點做

熱帖搜查員  請查收PM,謝謝。  發表於 17-10-10 09:29

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

katychole 發表於 17-9-25 10:32
囡囡10歲,剛證實脊椎側彎,已30度,要轉介去大口環睇,有冇家長可分享經驗,而家好擔心唔知點做 ...

係唔係X ray 照出來的度數?

大宅

回覆 Bb14312 的帖子

係, x ray 照出來的度數。知道度數後,真係勁擔心

子爵府

2024年龍年勳章

katychole 發表於 17-9-25 17:39

係, x ray 照出來的度數。知道度數後,真係勁擔心

未照x光的度數係幾多,即係在學童檢查用尺度係幾多?

大宅

唔知喎

子爵府

2024年龍年勳章

katychole 發表於 17-9-25 17:48

唔知喎

想問問點解你無端端去照X光?

珍珠宮

囡囡10歲,剛證實脊椎側彎,已30度,要轉介去大口環睇,有冇家長可分享經驗,而家好擔心唔知點做 ...

吾洗担心,你search 下D舊post, 我也談論左好多,而家就要提她正確姿勢,書包不可過重,另方面跟E生建議去做

用戶要求終止服務

請問囡囡身上有無咖啡斑?

大宅

回覆 karllambb 的帖子

囡囡身上冇咖啡斑,請問如有,又是咩狀況呢? 由於大口環要到11月中先見醫生,我自己會帶囡囡去睇脊醫,做吓運動同治療,希望唔好惡化落去,唉…不過真係好擔心。

用戶要求終止服務

katychole 發表於 17-9-28 12:34
回覆 karllambb 的帖子

囡囡身上冇咖啡斑,請問如有,又是咩狀況呢? 由於大口環要到11月中先見醫生,我自 ...

冇咖啡斑是好事! 如果有因怕遺傳病
不要擔心, 醫生會睇住!

大宅

2018母親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛太擔心,我自己自細都有脊椎側彎,我懂性我估3,4歲已經覺得奇怪點解我尾龍骨係凸出來的,但以前年代媽媽都唔會理,直到好大個中學有次去照,醫生都有照到係脊椎側彎但建議我唔好理(但我唔記得幾多度啦),因為一整要攪好大壇,類似要裝條鐵入去之類(個個年代係),咁一直冇理‥‥‥
咁呢到而家三十幾歲,係會經常腰痛,唔可坐硬背櫈,但其他冇咩大問題,都陀到生到BB,所以唔識太擔心,問下醫生意見同記得提囡囡坐姿要正確

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我囡也有這問題

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章

要多些留意呀。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都有 ,聽醫生指示去做

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大口環有物理治療幫佢, 唔使擔心

禁止訪問

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

試吓針灸

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

hudsonchui 發表於 17-10-11 17:54
我囡也有這問題

男爵府

GloriaCham 發表於 17-11-9 01:35
回覆 katychole 的帖子

唔使太擔心,30度未屬於嚴重,可以唔使做手術住,不過醫院都要小朋友帶架減慢病情 ...

請問有資料嗎?大約幾錢?謝謝

首頁

尾頁

跳至