買樓難題:大廈維修,住得難頂嗎?

ash_yehyeh
|

希望有JM可以share

睇中層樓,但係2018年尾應該會開始大維修,我見佢依家condition都ok,好過其他樓齡比較細嘅屋苑。

維修價錢唔係問題,因為我都覺維修後應該會住得好d,樓價都會再高d(到時可以未必afford到)。

呢個屋苑本身交投量好少,一年可能只有1-2單,如果錯失機會,以後未必有機會有盤㖭。

當然除此之外我都會考慮其他嘢,不過希望JM可以係樓宇維修呢個問題上分享大家嘅意見,thx thx

力神
|
明知要預多舊錢維修,我相信會有更好選擇
starrymama
|
睇價錢, 其實大屋苑做大維修, 唔會好貴.

反而d單幢個d大維修就好難搞.
llmom
|
我之前西半山層樓維修,兩個仔當時一個返K2, 一個未上學,初初維修時還可以,但之後又嘈又冇冷氣又開不到窗,最後頂不住搬去奶奶家住
bmuimami
|
照買,然後租其他地方住,攪掂再搬去,期間做埋室內裝修ok嗎?
Dear-Valerie
|

del.
菇芝bebi
|
租出去2年,收返才搞裝修,到時住得更舒適
Juho    發表於 17-9-25 13:45
hongyun
|
搭左稝 ,住得好煩厭, 分分鐘要有人在家,看住間屋, 就算關好窗.也會比撬開, 蚊蟲多,總之好難涯
TMC3012
|
出年年尾, 咁你而家有地方住? 如果同屋企人住既, 都可以買左先, 慢慢先整, 等佢維修完先入伙, 但你要預佢整返一年半載喎, 即係買左等起碼兩年先入得去住

yanfaifai
|
不通氣,對身體不太好,住緊就冇計,未住就唔好
vivibabyvivi
|
試過,每一日都喺好嘈好焗好大塵同好暗既環境渡過,好痛苦
Lukeung
|
我朋友爸爸屋企住咗好多年,之後大廈維修搞到好多灰塵,可能因為夏天仲搞到有蚤
Charlotte_mom
|
1.我屋企似你case,一年無咩貨,好多豬頭骨,筍盤好難遇岩
2.要先了解清楚大廈本身有無收order(修葺令,包括斜坡、外牆等)
3. 向管理處了解情況,傾好未、夾幾錢、簽晒約未、業主夾錢情況 (順便8下樓上樓下左右隔離咩人)
4. 樓上jm講左,有機會超過一年不見天日,地下日日灰塵,出面棚架日日有人行,又驚治安,晾唔到衫,抹唔到窗抹唔到地,你頂唔頂到先?
|
我仔當年濕疹爆發,同埋氣管敏感! 搞左成年,洗左好多錢睇醫生,食蟲草,而家叫做好左九成! 我有問過醫生關唔關維修事,佢話都幾大機會,因為維修外牆時搭晒棚! 又大塵! 有樓下住戶仲話有老鼠入屋
ash_yehyeh
|
力神 發表於 17-9-25 12:45
明知要預多舊錢維修,我相信會有更好選擇

真係無乜其他鍾意嘅盤,已經搵咗2、3個月
ash_yehyeh
|
starrymama 發表於 17-9-25 12:49
睇價錢, 其實大屋苑做大維修, 唔會好貴.

反而d單幢個d大維修就好難搞.

其實都唔係擔心維修費

係擔心住唔到人
ash_yehyeh
|
llmom 發表於 17-9-25 12:52
我之前西半山層樓維修,兩個仔當時一個返K2, 一個未上學,初初維修時還可以,但之後又嘈又冇冷氣又開不到窗 ...

我都有呢個顧慮

如果係咁即係租出去會比較好
ash_yehyeh
|
bmuimami 發表於 17-9-25 12:54
照買,然後租其他地方住,攪掂再搬去,期間做埋室內裝修ok嗎?

呢d維修起碼1年,搞搞下好似同無買樓一樣,都係無得住
kahleychan
|
當年我屋企大廈維修,撞正我大肚,開頭搭棚都好d, 之後落左網已經頂唔住,d沙塵比d網罩住,飛唔走,我買多2部空氣清新機都頂唔順;再黎成個星期用木板封晒你屋企所有窗(因為要block外牆) 成個星期望唔到街。到有一日,我放工返屋企,發現成屋地下,沙發,枱面全部鋪滿沙塵(好似10年冇人住咁) 地板好清楚見到我2隻狗d脚印個刻我真係癲左 即刻急call我老公返黎,陀住8個月肚同佢一齊封晒成屋所有窗,冷氣,抽氣扇位 再漏夜帶埋2隻狗搬去我老爺度。
chengcheung
|
好難頂㗎!
如果真係好鐘意就照買,另外揾地方住
個單位超低價有機會有人會租