跳至

首頁

尾頁

子爵府

朋友本身是BC,仔女承繼BC,但老公不是。佢想子女去讀中學夠3年,大學就收本地學費,而佢本人唔去英國住。
以我所知父母唔去uk住,子女都不能計。佢於是就話佢係uk報self employed就得,仲話快快攪埋d child benefit,算到盡。請問有無人可以解答以上疑問?謝謝。

大宅

父母唔去,咁子女去,係讀寄宿公立學校?如果已係BC,咁讀寄宿公立都係俾寄宿費,學費好似都免。
不過住寄宿學校,唔係住家地址,好似唔計,入大學照收海外學生價,要查清楚囉。
咁如果子女住親人家,咁又應OK。

但佢唔過去住,用乜來報self employed? 報稅首先都要有個地址,唔在英住都唔係resident, 咁申唔申請到benefit就真係唔知。查咗大人長時間離境係唔可以拿child benefit.
https://www.gov.uk/child-benefit-abroad

同埋係要同住
https://www.gov.uk/child-benefit/eligibility

子爵府

samkee 發表於 17-9-26 10:20
父母唔去,咁子女去,係讀寄宿公立學校?如果已係BC,咁讀寄宿公立都係俾寄宿費,學費好似都免。
不過住寄 ...

多謝你 samkee!
佢計得好盡,打算用自己名買屋,到時有地址證明,跟住叫長老去照顧仔女,自己返香港。
根本就係貪心拎著數

大宅

有錢買樓,仲要貪benefit, 唉
無人在英,只係只老人家過去照顧?老人家係BC?如果唔係只係旅遊免簽咁入,最多6個月,同埋多次入境會被拒的。而且唔係旅遊係短暫居住都可以唔俾入境

在香港有工作有資產吧,英國係全球徵稅,扮resident過到骨攞到benefit,咁要所有收入投資都要報稅.

咁呢D自作自受,要貪俾人捉到罰鑊金囉。唔好話佢知喇,佢以為好醒咪由佢囉,無謂提醒佢。提佢分分鐘話番你唔識野受氣添。

子爵府

samkee 發表於 17-9-26 17:45
有錢買樓,仲要貪benefit, 唉
無人在英,只係只老人家過去照顧?老人家係BC?如果唔係只係旅遊免簽咁入,最 ...

你講得好啱!我最憎呢d人(最慘係有親戚關係,避唔甩呢個人),淨係識拎著數仲以為醒,乞人憎到呢!!

大宅

其實拿child benefit 無問題,按我理解,英國無子女免稅額,有子女係直接俾錢當福利,總之有仔女,唔理入息高低都可申請,係到高收入果批先會扣番少少。

問題係唔合資格都要去諗方法呃,呢個先係問題。

子爵府

samkee 發表於 17-9-27 05:47
其實拿child benefit 無問題,按我理解,英國無子女免稅額,有子女係直接俾錢當福利,總之有仔女,唔理入息 ...

正確! 係香港仲ㄧ臉不屑d新移民,真係不知所謂到呢!呢d case有無得告發佢? 真心希望英國政府做下野,嚴打呢d貪心鬼!

首頁

尾頁

跳至