在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公份工放好夜,星期日或假期冇得放,唔知有冇其他媽媽都係咁呢,
我覺得生左小朋友後D時間冇乜,家庭日都好難就到,你地又會點安排呢? 有時想參加D聚會,親子活動又多數係星期日,都冇乜機會可以參加

大宅

我同我老公都係穩定工來架 , 我返 5.5 days , 佢就 6 days , 晚晚6點幾就會返到屋企陪囝囝 , sunday 就係 family day

大宅

原帖由 bonnie1103c 於 09-2-13 11:17 發表
我同我老公都係穩定工來架 , 我返 5.5 days , 佢就 6 days , 晚晚6點幾就會返到屋企陪囝囝 , sunday 就係 family day

6點幾已經返到屋企,份工都好好喎

大宅

我返 5.5 day, c6 返48 放 48 所以等佢放sunday 先約d 朋友 聚會 (一個有2days 係 sunday)

複式洋房

我老公都係好夜收, 我返工佢仲訓緊, 不過我慣了, 最緊要2公婆爭取時間溝通, 我地較多講電話, or星期六晚我會等佢門陪佢食野傾計. 亞仔學校d活動通常我單拖出席, 除左d大型活動例如學校旅行.....咁老公會特登請假一齊出席, 其實細路d學校event好多淨係媽媽去都ok架.

我老公1年前返大陸做野, 一星期先返一次, 所以而家我已經好滿足, 起碼日日會見到面同傾計.

原帖由 cankenbb 於 09-2-13 11:09 發表
我老公份工放好夜,星期日或假期冇得放,唔知有冇其他媽媽都係咁呢,
我覺得生左小朋友後D時間冇乜,家庭日都好難就到,你地又會點安排呢? 有時想參加D聚會,親子活動又多數係星期日,都冇乜機會可以參加 ...

公爵府

我本身係返shift, 老公掛名返5day, 不過有時星期6同日都可能要返工,family day就... 而家bb先出屯世一個月,等遲d先啦

大宅

原帖由 小寶媽gc 於 09-2-13 13:06 發表
我老公都係好夜收, 我返工佢仲訓緊, 不過我慣了, 最緊要2公婆爭取時間溝通, 我地較多講電話, or星期六晚我會等佢門陪佢食野傾計. 亞仔學校d活動通常我單拖出席, 除左d大型活動例如學校旅行.....咁老公會特登請假一 ...

講電話我都覺反而多野傾D,只係有時佢公司未必可以傾電話,其實等佢返到屋企就好似講唔到野咁,一來佢又攰,二來又掛住食野睇電視,
咁你多數都係自己帶個仔出街,咪好少可以一齊出囉?

大宅

原帖由 幸福黃太太 於 09-2-13 14:30 發表
我本身係返shift, 老公掛名返5day, 不過有時星期6同日都可能要返工,family day就... 而家bb先出屯世一個月,等遲d先啦

BB先岩岩滿月,咁你仲放緊產假喎,BB仔定女呀
你要SHIFT,平時幾時多數幾點放工架

複式洋房

原帖由 cankenbb 於 09-2-13 11:09 發表
我覺得生左小朋友後D時間冇乜,家庭日都好難就到,你地又會點安排呢? 有時想參加D聚會,親子活動又多數係星期日,都冇乜機會可以參加 ...

佢以前份工番放工時間都好固定,大約5年前轉咗新工就要輪班同埋逢假期未必有得放. 果時開始我地好少見面同傾計, 每日大概少過半個鐘, 當時我已經好唔開心同唔慣. 後來公司改番做固定工作時間同埋逢假期都有得放, 當時我以為會有好日子過. 但最近佢公司再改番要輪班同埋逢假期未必有得放, 依家傾計時間又係少咗, 成日都係得番個女陪. 所以一直都好唔適應同唔鐘意佢份工

男爵府

好媽媽勳章

先講我先: 一星期返6日, 輪更, 早更: 6:30am-3:30pm, 最夜果更: 2:00pm-11:00pm, 好d就有時可以下9-6或者11-8... 有時一星期幾日都唔同更..
老公比我好小小: 一星期都係返6日, 但佢就返10:00-8:00或者11:00-9:00..

好既係大家都要求放星期二, 咁星期二就係family day囉..

複式洋房

我老公都係返 shift.
而家個仔出咗世, 好似無乜時間 family day, 都幾唔開心. 有聚會又要單拖或者同我家姐去. 見到人地一 pair pair 咁都幾無癮, 變咗有啲聚會寧願唔去...唉....

男爵府

回覆 # 的文章

我老公係輪班工作, 而我就係5日+星期六長短週, 日日放6點, 但老公就日日番工時間唔同, 有時番好早, 有時番通宵, 星期六日或者假期都有時要番, 我都已經習慣左, 所以佢只負責同阿仔玩, 阿仔同工人同埋屋企既野就全部係我安排, family day就真係要睇下老公個日有冇假放或者番工時間係點, 有時為左揾食都冇計, 所以阿仔好痴我囉!!!

侯爵府

我老公返shift,但我又好慣喎。未有小朋友時,覺得好free,自己幾夜回家都得。有左小朋友,除左小朋友仲係BB未識點行時,我一個帶住BB去街覺得吃力外,而家兩個仔小學了,我都經常自行安排"單親"既活動,都唔會就老公。老公返shift有個好處,係辰時卯時在家,bun bun無咁放肆,小朋友上左小學老公日間在家又可以教功課,遇著小朋友唔舒服,又有老公可以即帶去睇醫生(當然全部都要岩岩老公日間在家啦)。
最近請新bun bun,我講明唔放sunday,總之老公放假個日先放(老公話橫豎D仔返學,大半日不在家,佢應付得來喎),咁我sunday可以有人睇仔,又可以自己去下街輕鬆下。
完整的家庭日係少好多,但大家分別分擔左weekdays 同 weekend的家庭工作,就算兩公婆返工都唔使太倚賴bun bun,可以親力親為,都算perfect。

複式洋房

原帖由 Fion_Chan 於 09-2-18 00:29 發表
我老公返shift,但我又好慣喎。未有小朋友時,覺得好free,自己幾夜回家都得。有左小朋友,除左小朋友仲係BB未識點行時,我一個帶住BB去街覺得吃力外,而家兩個仔小學了,我都經常自行安排"單親"既活動,都唔會就老公。老公返shift有 ...

但係老公有時間都要瞓啦, 都顧唔得咁多.
可能我仲未慣啦, bb 而家五個月大咋...

大宅

原帖由 cherrielovely 於 09-2-16 10:53 發表
先講我先: 一星期返6日, 輪更, 早更: 6:30am-3:30pm, 最夜果更: 2:00pm-11:00pm, 好d就有時可以下9-6或者11-8... 有時一星期幾日都唔同更..
老公比我好小小: 一星期都係返6日, 但佢就返10:00-8:00或者11:00-9:00..

...

咁都好呀,至少有一日係family day
我地就除非我請假放平日囉,或者只可以耐唔耐輪下佢放星期日咁~

大宅

原帖由 onibeee 於 09-2-17 21:29 發表
我老公都係返 shift.
而家個仔出咗世, 好似無乜時間 family day, 都幾唔開心. 有聚會又要單拖或者同我家姐去. 見到人地一 pair pair 咁都幾無癮, 變咗有啲聚會寧願唔去...唉.... ...

hi,
我都係咁呀,我個女而家13個月,成日有既聚會都係星期日,我都好想帶埋個女去參加,有時咪叫屋企人陪我地去囉,
只係我太冇用啦,自己一個實攪唔掂,所以冇人陪就冇去

複式洋房

原帖由 cankenbb 於 09-2-18 09:40 發表

hi,
我都係咁呀,我個女而家13個月,成日有既聚會都係星期日,我都好想帶埋個女去參加,有時咪叫屋企人陪我地去囉,
只係我太冇用啦,自己一個實攪唔掂,所以冇人陪就冇去 ...

自己一個帶個 b 真係幾麻煩. 唔推車仔又一袋二袋. 但係推車仔有啲地鐵又無 lift, 所以就算我自己一個同 bb 出街, 我都係去啲唔駛搭車嘅地方咋

大宅

原帖由 onibeee 於 09-2-18 09:49 發表

自己一個帶個 b 真係幾麻煩. 唔推車仔又一袋二袋. 但係推車仔有啲地鐵又無 lift, 所以就算我自己一個同 bb 出街, 我都係去啲唔駛搭車嘅地方咋

係呀,我屋企果邊個站就係冇LIFT,搭巴士又拎唔到
不過而家我個女都唔肯坐BB車,出去多數要人抱,所以如果要去行街都要搵埋婆婆先得

複式洋房

如果要一家三口一齊出到街, 要我平日放假, 或者等到佢一個月有一個星期放 weekend 囉. 我叫咗佢一定要留番啲 weekend 比屋企架啦.

水晶宮

我老公都係返shift ka...由拍拖,結婚到e家..10幾年...習慣晒ka la...初時都吾多慣ka..但日子耐左反而仲好ar..起碼我同老公都各自多左d私人時間...同亞囡一樣會join d 媽咪&同學仔kei gathering...反而帶埋baba 去..佢仲吾多岩玩tim...我都怕悶親佢ka..至於family day ..一個月都會有一次放到sunday kei..

首頁

尾頁

跳至