自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我係你,既然大家唔係好啱channel, 唔好gather咁多。

珍珠宮

回覆樓主:

唔好同果d阿媽太close, 會比洗腦冇左自己

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

早餐團或食野團媽咪通常都係一般八婆,講是講非,專八人地野來吹,我領教過,所以敬而遠之,同佢地保持距離

翡翠宮

回覆樓主:

我同你一樣,冇迫我仔學d咩,佢今年小一,間學校都係因為係屋企附近又有唔少好評先揀,六歲先開始學一樣嘢。。。我要返工,好處係唔洗同班家長打交道! 我唔係怕大家曬,我只係唔想混入是非堆。至於係咪應該hard push,我唔認同,唔係你迫佢就得,大把失敗例子,將來? 邊個知? 或者佢出路遇貴人,扶佢一把呢,跟自己想法行吧!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

唔啱咀型就離開佢哋啦,再咁落去你會越嚟越難受,跟住又會覺得自己個仔不如人,何必啫?我寧願自己一個人行下hea下好過。
主 賜 平 安

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小小声 發表於 17-9-26 01:56
亞仔9月1翻k1,很榮幸能夠和亞仔的幾個同學媽咪做朋友(仔翻宴晝班,會有三個鐘時間幾個媽咪會坐低食tea傾計 ...

初做人父母會有呢種懷疑,是源於因為對自己的信念冇信心。
冇信心是好正常的,大家都第一次做父母,大家都摸索中。
自己hea,真係啱?人地個個跑,自己真係可以暫時唔起跑?
如果,對自己的方法有信心,就可以無視別人所做的,不再懷疑自己,就不會易於被動搖。

所以,想清楚什麼是自己想要的,目標明確就知要點做。

唔需要批評別人的做法,每對父母都有自己認為最重要的,可以尊重,只是自己不會跟著這樣做吧了。

珍珠宮

回覆樓主

道不同少聯絡為妙

禁止訪問

公爵府

回覆樓主

現在社會的確存在過早催谷小朋友的現象,一句「機會是留給有準備的人」,可以是鼓勵,亦可令父母子女壓力爆煲。樓主不要太在意別人做甚麼,人比人,比死人。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

kattsang 發表於 17-9-26 08:32
我自己都係教書既,眼見好多學生比家長谷到同家長關係變差。其實K3前小朋友都唔應該太著重學術,要培養佢 ...

大宅

回覆樓主:

人比人,比死人
樓主放鬆d
你咁樣會比自己同小朋友都好大壓力

男爵府

回覆樓主

人夾人,我相熟的媽媽都是同一理念

水晶宮

回覆樓主

我會遠離媽媽堆,即使送囡返學我都唔講野,我認我摺,老實說,有3小時hea,我會去行下街,或者去行山,唔駛湊囡簡直係人生一大樂事,無謂浪費時間同一班比到壓力自己嘅媽媽食tea吹水吸收卡路里!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

非常非常認真:樓主,你應該衷心慶幸你遇著班真心嘅家長,會分享。而唔係自己學九千幾樣唔出聲無介紹(驚死你仔學左佢個仔就蝕)嘅家長

APIGMA    發表於 17-9-26 10:24

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

之前小一版打左。冒死貼多次出黎。你可以唔認同,但事實就係咁

經驗所見,往往最失望最覺得唔甘心的家長,係覺得自己仔女都好叻丫、好聰明丫!只係輸在無學野/無讀名幼,覺得學校唔公平只識睇門面野

真心講,今時今日香港地有幾多笨小孩丫,十個有8個都精靈醒目架啦。做父母嘅日日對住就知佢叻(自己覺得)。咁你個小朋友係咪叻到可以極速令老師一見傾心非收不可先?

好多人誤會學野/名幼係為名為cert,自己不屑咁做。有無唸過,學阿媽老土講句:學左嘅野係自己嘅!你唔出去學無所謂架,自己train囉,叻叻tim。但freestyle完又想得到最好,難度分高左d。真係有裝備嘅,根本唔駛拎張cert出黎

難聽說話先講:6月派得差嘅,唔好走去鬧人同你搶學位去叩門
1. 人地play safe乙一入,邊個叫你搏
2. 人地乙一入左,唔等於有義務留間最正嘅俾你去叩,人地都有權利爭取
3. 講真,人地叩到放間乙一出黎,輪到你都笑住要啦!如果輪唔到你....唔好問點解了,將呢個post由頭睇一次吧

男爵府

小小声 發表於 17-9-26 01:56
亞仔9月1翻k1,很榮幸能夠和亞仔的幾個同學媽咪做朋友(仔翻宴晝班,會有三個鐘時間幾個媽咪會坐低食tea傾計 ...

我承認有小朋友真係堅叻,係天生的。但亦有部份媽媽培養岀來。

有小朋友吸收力好快,學乜都上到手,又中意學。有D根本未定性,上乜野堂都吸收唔到。

真係強迫唔到。

珍珠宮

fatchu@home 發表於 17-9-26 08:39
我同你一樣,冇迫我仔學d咩,佢今年小一,間學校都係因為係屋企附近又有唔少好評先揀,六歲先開始學一樣嘢。 ...

絕對認同“唔係逼就得“

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至