自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

首先你要清楚自己(或你老公) 教育既方向同立場, 你究竟係想小朋友開心學習, 定係覺得小朋友唔谷唔得,小時要打好基礎, 要盡量培訓?
如果你自己係想佢開心學習, 而你又知道呢班MAMI 係催谷型, 咁就道不同, 唔好再痴咁埋, 少D接觸較好。
如果唔係你好易受人影響, 又或佢地覺得你係異類。

其實我同你情況有點相似, 我同班幼稚園同學媽媽既教育方針唔多一樣, 當然小朋友性格都好唔同。所以我自己好堅定自己目標, 但間唔中都會有迷失。不過最後還是堅持自己立場, 幫佢揀了HAPPY SCHOOL(primary) 。
有時都怕自己小朋友比別人行得慢,起步老是遲人幾拍。
但是回頭一想,自己小朋友同佢地性格都大不同,我仔仔絕不是乖巧型,夾硬要佢去傳統學校,只會令佢對學習冇佐興趣!

現在你小朋友才剛上K1,睇定點吧~
如果唔想冇了呢班媽媽FD,咪照聽囉,但自己就要調整下心態,唔好比較,唔好覺得自己小朋友學野慢同差。因我覺得小朋友要在鼓勵中成長。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

小小声 發表於 17-9-26 01:56
亞仔9月1翻k1,很榮幸能夠和亞仔的幾個同學媽咪做朋友(仔翻宴晝班,會有三個鐘時間幾個媽咪會坐低食tea傾計 ...
K1識咩字喎....令佢中意返學享受學習好過啦~自己係中意同人比較既, 就疏離呢幾個朋友。
小朋友就係小朋友本身, 無咩唔同到, 有咩理由因為人地叻, 就變左自己差?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我自己既個人意見.....
唔洗同其他家長咁熟, 一來一定有比較 (實有人愛認叻),
二來女人多是非
三來佢地講既有幾多成真都無人知
我女已K2了, 一個家長我都唔識, 見到都係SAY HELLO 就夠

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我好開心可以同一班志同道合家長一齊做到朋友(BTW我揀左活動,我唔係一味要求成績)。有小朋友煩惱可以商量,有時飯聚,有時一齊做義工,有咩好野大家share(岩岩玩緊交換童軍章)。呢種關係我好珍惜的

子爵府

kattsang 發表於 17-9-26 08:32
我自己都係教書既,眼見好多學生比家長谷到同家長關係變差。其實K3前小朋友都唔應該太著重學術,要培養佢 ...

發人心省

男爵府

回覆樓主

其實唔使咁大壓力呀,我小朋友今年都k1,雖然有諗過比佢報英文班,但再諗深一層,佢係咪真係可以吸收得唒,
不如再等多一年,睇佢K1讀成點,再發掘下佢專長先報興趣班都未遲呀

盲目咁報,你肯定自己小朋友鍾意?真係唔會浪費金錢?

珍珠宮

回覆樓主:

搵返d差不多嘅媽媽埋堆會無甘難過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

小小声 發表於 17-9-26 01:56
亞仔9月1翻k1,很榮幸能夠和亞仔的幾個同學媽咪做朋友(仔翻宴晝班,會有三個鐘時間幾個媽咪會坐低食tea傾計 ...

唔好同佢哋tea, 道不同不相為謀,疏遠佢哋。

象牙宮

咁多年都唔喜歡群理同學媽咪團,佢地好煩,
小小事無張放大,衰過佢地加多腳,
好過佢又唔抵得,邊個當日唔係度就講邊個是非,
唔會做到真心朋友的,
心態只係搵早餐腳,聽完就算,
不需上心的。

子爵府

套用之前有個post

媽媽,你回想下,當衫你陀住小朋友去做各樣的測試時,你的心願只係:想他健健康康快樂地成長而已。
https://www.facebook.com/luke54.org/videos/10155523229383432/

珍珠宮

畀面勳章

take it easy, k1

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

happybebebe 發表於 17-9-26 06:41
家長們都喜歡誇大和誇獎自己。大家談天時不要太認真

唔好群C9 啦

子爵府

回覆樓主:

我從來唔會理人點睇,成日咁比較好辛苦架,3歲幾小朋友,比佢地過一個快樂既童年啦。。

水晶宮

身邊都有家長群係好friend,佢地會一齊做gym,一齊食飯,個個星期都聚。功課呀、課外書交換、體藝活動、學嘢邊到好,全部消息互通。如果夾到、啱傾,其實係唔錯。尤其如果你係進取的家長,咁多d資訊亦係好事。

不過,如果你唔係一心行果套,又容易被人影響,會比較的話,無謂行得太埋,搞到自己。

公爵府

anna59 發表於 17-9-26 08:21
做人要有獨立思考能力同主見,每個人嘅家庭環境都吾同,點可以同人地比較 ...

同意,自己分析下,各家庭有不同需要,及不同環境,啱佢又未必啱你,何必咁擔心?聽下又唔會死嘅,反正虎媽,hea媽,靚媽,不打扮媽,乜人都有,真係大壓力的話,咪唔好埋堆囉!
我做了十年媽咪,全職媽,乜類型的也遇過,合則來,不合則去,物以類聚,冇得勉強的!
人家進取地向神校出發,人地的事,又冇影響你,若你喜歡,你也可以實行,不喜歡,也冇人迫嗜。反而可以跟小朋友爸爸有共識,一致以達妥協目標,仲比較實識。
始終十八般武藝,各種見識,各種技能,也是要足夠資原配合,再一定要加上小朋友的天份。
自己想一想一家人想怎樣的生活,及小朋友怎樣的童年

水晶宮

回覆樓主

我仔都係K1,除咗有讀N班外,咩興趣班、學習班都冇上,放假周圍去玩,我知其他家長有俾小朋友學畫畫、跳舞、英文,我又覺得冇嘢喎!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實我自己會就自己小朋友個期有乜興趣咁安排活動、遊戲形式教佢!自己教反而知佢既程度!我囡幼稚園時期都冇話出去學野!只有暑假想佢同人多接觸先報D暑假班玩下!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

所以入同一理念O既學校好緊要, 免得同人比較。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我自己去商务,買中英文对照認字卡,有幾盒唔同主題。phonics都在那兒買,成套有vcd,書及海報,字卡等,都係三四百左右。

你上佢小学入名校定普通官津?如普通官津唔洗太谷,幼園時期俾佢去接觸多d新环境新事物,刺激佢思巧能力,好过識背字或乘数表。

北欧有些国家,六歲才入学,要嬴在终点,不是填鸭就得,有很多原素。

大宅

回覆樓主

唔到你唔信邪
就算唔打算入名校,上到小一想輕鬆的一定要喺幼稚園階段開始比佢學嘢,我已經唔怪獸,上小一全靠食佢自己老本,跟得上小朋友自信啲學習興趣大啲,乜都無學嗰班事實係爭好遠

首頁

尾頁

跳至