在職全職

跳至
[全職媽媽] delete  

首頁

尾頁

別墅

別墅

回覆樓主:

Del

JD930    發表於 18-3-23 15:59
夏落特    發表於 18-1-6 08:46

別墅

janetnetnet 發表於 17-9-26 15:14
我沒有後悔過。
阿女就來16mths,生完就一直做ftm,初初要揀做ftm都好掙扎,因為一直以來都有做野加上人工 ...

謝謝你的意見呀, 其實我已經對大囡有d愧疚, 佢依家近我呀媽多過近我, 我係婆婆不在場, 先會搵媽媽, 有時候都有d失落!

別墅

Del

別墅

janetnetnet 發表於 17-9-26 15:38
好明白啊,但放心阿女大個一定知道媽媽的辛苦。
但因為我自己湊1個可能簡單d,你現在有2個會有更多嘢需要 ...

嗯, 的確ftm需要好大勇氣!! 好佩服你

男爵府

回覆 June1014 的帖子

有後悔過,因為真係好辛苦,但ftm的確是難忘的經驗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

June1014 發表於 17-9-26 07:06

剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀 ...

恭喜~ 祝好孕!!

湊B 係辛苦架, 仲要係老人家湊. 如果你唔想放棄事業, 或經濟唔許可的話, 試下請工人, 或育嬰園等方法先, 始終大B 要入學, 駛費會增大, 所以一定要計清楚條數先.

我自己就冇後悔.

大宅

回覆樓主:

確實做ftm係好辛苦,好癲。但好多野過左就追唔返,我囝宜家4歲半,唔聽話,好勞氣,不過有時又有啲sweet sweet野,令你咩煩惱無晒。

別墅

一個人湊兩個好辛苦,而且你媽咪晚上也要湊,會不會請個工人幫媽咪手?

子爵府

回覆樓主:

其實你媽咪已經明示哂唔想湊多個,所以你一係自己湊,一係請工人湊。以你同c6嘅收入,比我會請工人。你c6份人工養4個其實都有壓力…

洋房

剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀 ...

人生又幾多個幾年吖,錢咪第時再揾過囉,我,湊咗幾年 ftm ,但女又chi 您,感情好啲,都會易聽話啲。嘅然老公ok 就去碼啦,值得㗎

大宅

回覆樓主

我同你情況都一樣
奶奶湊完我個囡已經叫我呢胎自己湊返
我囡2歲幾 3月就小b 最近煩緊請姐姐定辭職唔做自己湊返
但我諗我都係傾向自己湊 請姐姐我好難放心

琥珀宮

請工人

公爵府

回覆樓主:

無 ,覺得值得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

冇後悔過

男爵府

2018復活節勳章

好少少後悔。 所以都出返來做野了

男爵府

回覆樓主:

我同你情況差唔多, 同呀媽住得遠, 生第一個比佢湊, 生第2個我媽講明話唔湊, 佢話冇晒自由。另外我見到佢湊我大仔果年病多左, 個人殘左, 最後第二胎有左冇耐就冇返工
我做左約一年ftm, 唔後悔, 因為自己湊安心好多。又可以親自教佢行為&紀律, 我仔知道冇人救佢冇得唔乖(emoji)
但會覺得好可惜, 因為我係教琴, 有好多學生有啲都教左好耐好鍾意我, 間中又會收到家長介紹搵我教, 要放棄真係好唔捨得, 初初成日唔捨得而瞓唔著。
冇辦法啦, 要生仔就係呢幾年, 我覺得依加要幫佢地身體, 品格打好個底, 等佢地大啲先請工人

別墅

恭喜你呀~我EDD都係5/2018
我仔5個月果時我先轉做FTM,
一D都冇後悔,仲好開心好滿足
宜家仔仔15個月大佢識行識執玩具,明我地講麥
咁我有左佢都明,我覺得自己湊既小朋友情緒好D
同埋果種親子關係真係無法取提
宜家我日日諗帶佢去咩新地方玩,因為同一個公園佢玩到厭
每樣玩一次就會走,雖然會好攰,但見到佢去多D街會叻D
真係即刻覺得咩都值
加油呀媽媽
為母則強

子爵府

回覆樓主

我做咗ftm一年多啲,我仔五歲時先放棄工作,我之前做政府工,我掙扎咗好耐,因為真係高薪厚職,加上工人本身都湊得好好,所以無乜誘因唔做。不過,我覺得佢出世咁耐,我都全職工作,比佢嘅時間唔夠,加上佢舊年K3,準備升小學,我想自己留係屋企,多啲時間教佢,所以就辭咗職,而家個仔讀咗兩個月小一,我同佢都適應得好好,同佢關係好親密,加上而家自己煮飯,老公係開心過之前,因為我工人煮飯唔掂

由工作轉ftm最大嘅係心理關口,因為無咗收入。消費模式、自我價值都會差咗,伸手問人拎錢嘅感覺唔好(可能我自己問題),但為咗個仔,我覺得值得,亦無後悔,不過個仔再大啲,或者會做返嘢

夏落特    發表於 18-1-6 09:03

別墅

jessiechen 發表於 17-11-3 12:32
我做咗ftm一年多啲,我仔五歲時先放棄工作,我之前做政府工,我掙扎咗好耐,因為真係高薪厚職,加上工人本 ...

我同你背景有dd相似,依家打緊政府工,但只是低薪低職小小小職員,但個位都好忙,常常無償OT. bb依家6個月,我內心都很挣扎,很想辭職睇住小朋友成長,但又好似你咁講,沒有收入,要問老公比,個感覺又好差。。。。其實我自己都偏向會做FTM,但咩時候會較好?開始返學時?想問問你睇返轉頭,有冇後悔遲左做FTM?

首頁

尾頁

跳至