嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友一歲多d,
如果每日都食一隻蛋有無問題?(唔同煮法)

回覆 days.bb 的帖子

Hello days.bb 雞蛋係豐富優質蛋白質嘅來源,而且容易烹調/ 配搭,係唔少媽媽鐘意嘅食材! 小朋友間中食半隻-1 隻蛋都冇問題,不過每日食唔同食物, 例如奶類(包括牛奶、芝士、乳酪)、肉類、魚、海產、家禽及豆類製品會更理想,營養會更全面架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-28 17:46

Hello days.bb 雞蛋係豐富優質蛋白質嘅來源,而且容易烹調/ 配搭,係唔少媽媽鐘意嘅 ...

先開始小量試會不會敏感覺,蛋一定要煑熟。
回覆 CATTYNCAT 的帖子

Hello CATTYNCAT,係呀,雞蛋一定要徹底煮熟,由於雞蛋屬於高蛋白質食物(如豆、肉類、海鮮),係比較常見嘅致敏食物,剛嘗試時先由蛋黃開始,份量好少咁開始連續試3-7日,觀察BB 有冇過敏反應,蛋黃食左一段時間後,就可以嘗試蛋白,您小朋友幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

想問BB 9個月, 食蛋黃係問題, 幾時可以試食蛋白?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

KenKen117 發表於 17-10-6 10:10

近1歲, 打1歲針前要試食蛋白.
KenKen117 發表於 17-10-6 10:10

高蛋白質食物較易引起過敏,蛋白比起蛋黃更易造成敏感,一般等BB食左蛋黃後無出現過敏反應,先會俾BB嘗試食蛋白,正如bosch分享,通常打一歲針時姑娘會問小朋友有無蛋白敏感,所以去打針前可以俾蛋白BB試下,第一次食蛋白記得只係食少量,連續食3日,然後慢慢加份量。

男爵府

2018復活節勳章

Hello days.bb 雞蛋係豐富優質蛋白質嘅來源,而且容易烹調/ 配搭,係唔少媽媽鐘意嘅 ...

Rainchan520 發表於 17-10-29 22:04

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

days.bb 發表於 17-9-28 00:04
小朋友一歲多d,
如果每日都食一隻蛋有無問題?(唔同煮法)

冇問題

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

可以呀 但一定全熟, 又可以加落粥內,再加魚肉,肉碎粒,紅蘿蔔粒,好味道

大宅

請問市面上買邊隻蛋比較天然健康?

回覆 MAMAMEEE 的帖子

本地農場嘅產品會較新鮮,購買時要清楚雞蛋係經香港食物安全中心品質鑑定,媽媽可以到信譽良好嘅店舖購買。另外,雞蛋要徹底煮熟先好進食呀。

大宅

回覆樓主:

蛋黃最有營養

複式洋房

親子王國15週年勳章

小朋友一日一隻蛋

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果無敏感一日一隻好好呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

放下自在

大宅

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇問題

大宅

Poo得好勳章

好好啦.不過蛋王就可以隔日食.

首頁

尾頁

跳至