論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

8號係中介度接佢,14號突然同我講呢度痛果度痛,驚自己有病,好擔心會死,喊到咧⋯⋯咁我問,咁你想我點幫你,佢話想返菲律賓檢查,做三個月就走。我話下?你黎左六日咋喎!但人地好擔心自己死係香港見唔到屋企人,堅持要走,仲問我係咪唔要佢。我話唔係啊我好鍾意你架,係你自己話要走。第二日同我講三個月都唔得,要一個月就走,仲問我幾時買機票比佢,我真系嘔血!於是叫佢寫辭職信,但無比夠一個月通知。
同中介講,開頭個中介好好態度,話個姐姐可能思鄉,叫我再同佢傾傾。咁我傾啦,但工人晚晚都出黎同我喊,問我幾時買機票,買幾號幾號嘅機票得唔得,晚晚都比佢煩死!於是我第一時間通知及將辭職信fax比入境處。
跟住再同中介話,你個工人堅持要走,咁我d中介費係咪凍過水,個中介即刻態度180度大轉變,話呢d兩回事嘅,意思係咁你唔好彩咯,我中介費就收左,你死你事啦。
老公同奶奶話,個中介有乜可能唔知自己d工人乜料,可能一早念住sell佢去大陸,借我地屋企過橋。唉,而家我中介費又凍過水,再請又要比一筆中介費,仲要再等多三個幾月先有人用⋯⋯各位姊妹點睇?麻煩比d意見,唔該!

珍珠宮

回覆樓主:

請問係边間agent?
海外菲?
但大陸真係咁易可以申請菲傭嗎?

別墅

安x窩!

別墅

karshing 發表於 17-9-28 13:50
請問係边間agent?
海外菲?
但大陸真係咁易可以申請菲傭嗎?

係,海外非,念住無出過國會乖d⋯⋯點知都係賴野
係啊 佢地通常去左就去幾年唔放假 跟住賺一大筆先走 我身邊都有人係咁請

大宅

回覆 aikozeng 的帖子

今時今日, 都唔好以為海外菲會純呀, 我都一樣請左個幾日鮮

大宅

chaiwanb 發表於 17-9-28 16:18

今時今日, 都唔好以為海外菲會純呀, 我都一樣請左個幾日鮮 ...

唉,我地之前咪又係咁,係門口寫金句果間乜如僱傭,七天走左,我地懷疑工人交足戲後去第度打黑工。同乜如講,點知佢翻臉不認人,仲話問題梗係我度,仲話全世界agent都係咁㗎啦,人都來左我度囉仲關佢乜事啊,叫我去消委會投訴佢啊笨。唉,面對黑店真無奈。

珍珠宮

aikozeng 發表於 17-9-28 15:36
係,海外非,念住無出過國會乖d⋯⋯點知都係賴野
係啊 佢地通常去左就去幾年唔放假 跟住賺一大筆先走 我身 ...

係咪菲唔駛還錢比agent, 大陸又鐘意菲傭又捨得比錢,不如改請印傭?!

禁止訪問

別墅

karshing 發表於 17-9-28 19:22
係咪菲唔駛還錢比agent, 大陸又鐘意菲傭又捨得比錢,不如改請印傭?!

佢地還好少比中介,第一個月糧嘅一成。印就要人工差唔多一半,還足半年!

別墅

JoGoMa 發表於 17-9-28 19:05
唉,我地之前咪又係咁,係門口寫金句果間乜如僱傭,七天走左,我地懷疑工人交足戲後去第度打黑工。同乜如 ...

唉 咁你點做?退錢係咪無可能架啦?我真系日日上去坐

禁止訪問

大宅

OMG!!!!!!我都係呢個agent度請左..下個月姐姐就黎

大宅

aikozeng 發表於 17-9-29 13:47
唉 咁你點做?退錢係咪無可能架啦?我真系日日上去坐

唉,agent 就蝦我地倆公婆要番工鬼有時間心機同佢鬥,所以用話之你的態度激走你算數。真係total loss㗎。果間「乜如」一味sell海外菲而其實佢地連個菲係乜人都唔知,同賣豬仔冇分別。只好改請去間朋友嘅朋友開嘅agency 改請有得face to face interview 嘅印傭,大家講清講楚先開工。

禁止訪問

珊瑚宮

跳工机会高D
玩具萬歲!

大宅

小猴子兒 發表於 17-9-30 11:40
你最好請係新加坡做過d印尼工人,佢地識d英文,來到香港可以用簡單英文溝通,比用廣東話溝通易好多。而且 ...

以前請開印,轉菲諗住逼小朋友講下英文,點知勁中伏。請過幾過印都起碼肯做同底得諗啲。第一公主菲勁hea同寸(都係「乜如」請)幾個月未夠就博炒跳工去搵屋企冇人果種看屋工,以為係呢個公主有問題啫於是俾左replacement fee「乜如」,佢再介紹一個七日仙比我,跟住就同我反面。七日仙第七日坐係屋企地下拒絕工作博炒,咁只好先送佢返左agency先,我叫佢寫明自己辭職唔做欠我一個月代通知金,返左agency 後幾日消失左,「乜如」冇幫我不突止竟然可以話,冇見過佢,唔知佢係邊,冇佢聯絡電話,佢係自由人有手有腳唔關佢事,你自己搵政府部門,咁様推搪。我仲要自己通知入境處及報勞工處以免個工人日後追我欠薪機票。

禁止訪問

大宅

小猴子兒 發表於 17-9-30 13:44
係呀!我之前炒個海外菲,來了三個星期炒著佢,第一日接佢已經知道中伏了,佢穿連身緊身裙,頭髮12年沒有 ...

唉,呢度啲公主正一以為請佢地番嚟睇電視。最正係我朋友最近請工人見到佢門口啲感謝信入去問下,佢地夠膽講從來未試過有工人跳工、走佬同自己跟得點好點足,朋友想起我地幫襯過check 下,險些又多個老襯。

公爵府

aikozeng 發表於 17-9-28 11:27
8號係中介度接佢,14號突然同我講呢度痛果度痛,驚自己有病,好擔心會死,喊到咧⋯⋯咁我問,咁你想我點幫 ...

送佢走la, 小心佢死係香, 有情緒問題吾好留。

複式洋房

回覆 小猴子兒 的帖子

係新加坡做過d印尼工人----> 我都考慮下

首頁

尾頁

跳至