嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔全身起d好似蛇皮咁既野,點解咁既?甚麼來的?

肉眼睇唔覺,用手摸就覺一粒粒咁!
剩係個身,手手腳腳冇事!
究竟發生咩事呢?
有冇媽咪有這方面的經驗?
該用戶已被刪除

Re: 我個仔全身起d好似蛇皮咁既野,點解咁既?甚麼來的?

伯爵府

好媽媽勳章

係, 係濕疹, 唔好用梘沖涼, 用oil或者清水, 水溫唔可以太熱, 小心處理, 濕疹可以好長手尾架

別墅

咁請問仲有甚麼方法醫呢?
查藥膏例如QV有冇用呢?
是否用金銀花煲水沖涼有幫助呢?
需不需要看醫生呢?

佢昨日成個人蘿蘿攣咁,
食唔安坐唔落,
這陣子明明一覺到天光的,
點知尋晚就二點幾就喊醒,
天光又喊醒……

知點做的媽咪請教教我,謝謝!

該用戶已被刪除

別墅

我個仔十個月大!
佢早前塊面試過生奶癬(我估係掛),查了個多星期藥膏便好了!
用的是一隻台灣出的polibaby,都係話無類固醇!

但係今次情況和上次有點不同!
今次先係佢塊面「鞋」哂,
我認為係北風起乾燥,所以買了qv同佢查面,
剛剛好轉的同時,
就發現佢個身一粒粒,全身都係,
但係手手腳腳就冇事!

還有,我唔覺佢痕,因為佢都冇R身R世……
但係就成日坐唔落坐唔安咁!

係呢,我見你另文有提及過既skin test,是否要去養和做?幾多錢?

謝謝!
該用戶已被刪除

大宅

我個仔四個月大都係上兩個星期做左skin test (s.p.t), 做法是用一個好特別"針盒"在佢背部刺一下(每個針盒裝有8支小針,希望形容得

洋房

我都想知有關的資料,麻煩也pm給我。
Mui Mui 在9/6/04出世了,重3.21kg :-P 18/6--3.25kg 26/6--3.43kg 5/7--4kg 14/7--4.14kg 5/8--5kg 17/8--5.5kg 22/9--6.12kg 12/10--6.54kg 4/12--8.10kg 16/2--8.67kg welcome to mui mui's little world ;-)

洋房

在雜誌中,見到有一隻叫「ELIDEL膚樂得」的乳霜的廣告,說是唯一獲香港衛生署批核、適用於3個月以上患者的非類固醇外用濕疹藥物。(despcription好長﹗)
有無人試過﹖

Mui Mui 在9/6/04出世了,重3.21kg :-P 18/6--3.25kg 26/6--3.43kg 5/7--4kg 14/7--4.14kg 5/8--5kg 17/8--5.5kg 22/9--6.12kg 12/10--6.54kg 4/12--8.10kg 16/2--8.67kg welcome to mui mui's little world ;-)

大宅

我都略有所聞, 但就未曾用此藥, 不過有bk媽咪就用過, 聽講都ok (好似都有d副作用->皮膚會有灼熱的感覺. 另外, 你可參考另一隻較為貴的藥protopic (亦是醫治濕疹)的網址 www.proticinfo.com

首頁

尾頁

跳至