自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

HLDMaMa 發表於 17-10-6 08:56
雞咀耳係包拗頸之相,即係駁咀吾聽話。

我係雞咀耳,會講據理力爭,但唔會駁咀亦無唔聽話

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-10-6 11:11
我係雞咀耳,會講據理力爭,但唔會駁咀亦無唔聽話

其實你自己覺得據理力爭啫,但可能唔啱都拗餐饱,工人姐姐就話駁咀,但佢都可能覺得自己有理架。

大宅

seaheart88 發表於 17-10-5 09:59
我媽媽之前有請過工人。。。佢哋係比較孤寒唔想嘥錢剪頭髮,所以我媽媽同佢長得差唔多就帶佢去小店剪。。 ...

大多數姐姐都不想短頭髮,即使剛剛到時是短的,但長了之後吾想剪。我都不喜歡長髮,但無得迫,只有我自己改變

大宅

KUDOS 發表於 17-10-5 09:54
我以前請工人姐姐時,見工時乜都yes乜都ok!因為照顧BB,要求佢keep短髪,ok;唔搽指甲油噴香水,ok;睡覺 ...

咁姐姐仲有冇做? 我果個又係好長頭髮,叫佢紮起佢,講左好多次都唔聽

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Gvmama 發表於 17-10-6 13:19
咁姐姐仲有冇做? 我果個又係好長頭髮,叫佢紮起佢,講左好多次都唔聽
...

做到完咗合約就bye bye。
其實請工人姐姐真係好講運氣,上咗工如果唔算好但又唔太差我都會捱到完約,因為驚嚟個新嘅仲差過舊!

水晶宮

PCCW2319 發表於 17-10-5 08:38
我打算請外傭照顧爸爸(剛輕微中風, 行動不便。

所以我要求外傭

今日睇番呢個post, 真係好感恩請到個符合1~6條件就工人姐姐照顧爸爸。

工人姐姐已經黎左1個月, 我同父母都好滿意佢工作表現。

工人姐姐係一個有照顧老人家經驗姐姐, 醫療常識(即量血壓, 探熱, 按時比藥我阿食....)都做得好好,對到陪老人家到醫院覆診都好認識(我爸講)。有問題會即時聯絡我。

我爸在康復中, 可以用助行架行。所以盡量自己去廁所大小便。 但沖涼換尿片都係仍然需要工人姐姐做。 工人姐姐係印傭之中算高大(162cm), 所以沖涼換片都唔成問題。 面試時都問過佢夠唔夠力幫男性沖涼換尿片。 佢話係印尼都幫自己年老爸爸沖涼及換尿片, 所以係無問題。

而且, 我面試時講明係會係客廳及阿爸房裝cam, 佢都無問題。

感覺工人姐姐都喜歡係我屋企工作, 因為工作量其實唔太大, 又有獨立房間。今日仲係cam睇到父母同姐姐一齊睇電視(姐姐幫阿爸按摩中)。
天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆樓主:

1) 唔可以留長頭髮
2) 唔可以太醜樣
3) 唔可以有體臭

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

KUDOS 發表於 17-10-5 09:54
我以前請工人姐姐時,見工時乜都yes乜都ok!因為照顧BB,要求佢keep短髪,ok;唔搽指甲油噴香水,ok;睡覺 ...

睇醫生可以claim保險㗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

丫頭 發表於 17-12-19 22:33
1) 唔可以留長頭髮
2) 唔可以太醜樣
3) 唔可以有體臭

伯爵府

elsa0197 發表於 17-10-5 15:22
我會睇佢雙手先,有塗指甲及留長指甲都不會請,因為覺得佢貪靚,做野會馬虎(因為怕弄花弄斷指甲),最緊要 ...

我姐姐對手正正係粗粗地圓圓地,乾淨但唔係貪靚嘅手,我見到好鐘意。cv上佢係短髮,我搵佢fb見佢都短髮咗好多年.......其實我好怕姐姐啲頭髮好長,淨係我已經成地頭髮,加埋個長髮姐姐仲得了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 17-12-19 22:24
今日睇番呢個post, 真係好感恩請到個符合1~6條件就工人姐姐照顧爸爸。

工人姐姐已經黎左1個月, 我同父母 ...

恭喜呀對佢好d,好工人難求,仲好多變態人撬工人架

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-12-19 23:16
恭喜呀對佢好d,好工人難求,仲好多變態人撬工人架

係呀!我會好好對待佢。

買左幾2厚運動服及2件厚外套比佢冬季著。

勞工假唔會扣佢薪金(由上班至農曆新年年初4為止,工人姐姐至夠3個月, 期間應該有5日勞工假)。 如果佢星期日唔想放假, 想賺多d錢, 我都會接受。

天空之城, 快樂之地

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Fishqqma 發表於 17-12-19 22:58
睇醫生可以claim保險㗎

我有幫佢買保險,所以叫佢唔使幫我慳,佢睇個醫生亦係區內收費最貴,諗住d藥都靚d,快d好,點知佢睇完收埋唔食,嘥氣。

首頁

尾頁

跳至