自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

tyz1234 發表於 17-10-6 10:51
多謝JM先,由幾歲已經同佢講想要和需要,也同佢講你仲細對腳仲長緊,不用太多對,著得半年到一年又着唔到拉 ...

樓主,介唔介意我問,其實呀女係咪每對鞋都要同你share著?

其實,會唔會因為呀女要同你share一對鞋著,感覺並不是自己真正咁擁有一對鞋,而唔開心呢?企喺呀女嘅角度諗,對鞋根本就唔係買俾自己,俾著係我,我都會唔開心。

伯爵府

回覆樓主:

太縱最終都係自己受番,大咗又咩都以自己為先

男爵府

amywong9 發表於 17-10-6 10:51
我仔9歲都係成日咩都想買,我會比啲錢佢(新年利士分左500比佢),係有需要既,我會買比佢,係佢想要only 同 ...

係囉!錢係父母辛苦賺番黎,買野俾自己居然要看個女面色,個女見到父母買野俾自己居然發脾氣,根本個女係價值上出左問題:覺得人地對自己好係老奉!

要教喇!

大宅

snoopy_bay_bay 發表於 17-10-6 11:03
樓主,介唔介意我問,其實呀女係咪每對鞋都要同你share著?

其實,會唔會因為呀女要同你share一對鞋著, ...
唔係,佢對腳係今年先同我差不多大,才可以一起SHARE,第一對話同佢一起SHARE。

水晶宮

tyz1234 發表於 17-10-6 10:20
每次我和C6去街有買衫褲鞋,佢就會唔開心黑面,但係我地兩三個月先會買一次衫褲鞋,但我地都會經常買佢中意 ...

點解佢會咁多波鞋?
你地見到鐘意就買定係覺得有需要先買?兩者好唔同的,咁會身教比佢地架。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我細仔好似你女甘大都試過話我多佢少鞋。我話因我隻脚唔會再大可以著好耐。但你最多著一年就唔岩著。依家佢隻脚同哥哥爸爸差不多大,佢爸爸依家就成日買,因買左可以比佢地。但唔會一齊著。佢鐘意就比左佢。佢地可以著到好殘。
但你女甘講就唔得。媽媽著多都唔like.買野又黑面。行為好自私又小氣,你地真係要平心靜氣同佢傾下。都係講道理,講到佢冇咀博。

大宅

sunnykiwi 發表於 17-10-6 10:58
建議你自己買少D,真的。佢睇見你們隨時買到自己想要的,佢自己都恨....講咩都冇用,佢睇到就是事實。
估 ...
我地自己好少買野,我一年先會買三四對,我老公先會買二對到,衫我老公一年都唔會買一次,我都係換季先會買,一年2,3次到。你講得對,可能我比太多物資佢了,只是興趣班和補習一個月都6千幾了,都係佢自己要學,得一樣係我要佢學既。

大宅

回覆樓主:

樓主個女已經10歲,開始進入反叛期,若處理得唔好,就好難攪
其實今日佢有咁既行為,都係日積月累既結果。若想現在改變佢,你要好有耐性和堅持。
我大女約10歲時,因為要我地每個月比零用錢佢而攪到有一兩個月關係好差。原因係佢d同學好多都有零用錢。當我堅持唔比時,佢發脾氣發得好勁,我同佢解釋佢無需要帶零用錢,因為我已買定d零食比佢帶返學,佢有需要用既我都會買比佢,我係一直強調需要唔係想要,我唔想養成佢打開手板就有錢既想法。跟住,佢走去嘈佢爸爸,佢爸爸居然贊成比零用錢佢。當我知道後,連我老公都罵。所以,在堅持既事上,兩公婆既做法要一致。
過了一個月,佢無再嘈和發脾氣,我就同佢定立一些目標,就係讀書獎勵計劃。當佢默書測驗考試達到一定既分數,我會比d印章,我平時會比d課外練習佢做,佢做得好,都會比印章。佢儲到一定既印章,可以換零用錢去買佢想買既野,佢需要既野,仍然係我買。
這個計劃,行了4年,現在佢讀中2啦。這段時間,佢用這些獎勵,買了佢鍾意既Lego,又會在學校買零食,佢現在識得計住d錢來用。昨天,同佢和細女去買日用品,佢知道買了$2xxx,佢好擔心我無錢,佢問我係唔係用咗半年人工,我就大笑,話我人工唔只咁少,只係用咗佢半個月學費,因為佢讀私校。
有時同佢出街,佢見到d靚文具,佢要我買,我話若佢想要,佢自己用獎勵錢買,跟住,佢就會計下之後默書測驗要攞到幾多分,之後就會好努力讀書。
有人話我咁做好功利,怕會攪到個女大d會用d錯既方法賺錢,會走火入魔,但我會不斷用日常生活發生既事情,教佢正確既賺錢方法,so far佢知道要讀好d書,將來有多些機會找到高人工既工作

大宅

shannon_fky4186 發表於 17-10-6 10:59
應該係一向物質生活太豐富,覺得父母買中意既野俾佢係理所當然,當父母自己買野而無買俾佢就唔接受。

要 ...

子爵府

回覆樓主

佢發脾氣咪由佢發癲,唔可以乜都就佢讓佢,已經寵壞咗,要堅持自己原則先得

翡翠宮

畀面勳章

我不同意有jm話樓主要以身作則少買野,而家根本唔係小朋友搞唔清「需要」同「想要」既問題,而係樓主呀女唯我獨尊,認為所有家庭資源應該係屬於佢的,父母唔應該買野,佢就可以隨心所欲無限買。

我女大約七、八歲時,我已經好清楚講佢知,父母可以隨意買野,因為我地返工賺錢,將來佢長大賺錢時,都可以隨心所欲控制自己收入。小朋友零付出就可以享用家庭資源,因為父母愛鍚佢,所以佢要學識感恩,呢個世界上唔係所有父母都愛鍚小朋友的。

APIGMA    發表於 17-10-6 16:27
sklui    發表於 17-10-6 15:05
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

snoopy_bay_bay 發表於 17-10-6 11:03

其實,會唔會因為呀女要同你share一對鞋著, ...
我理解對波鞋係樓主買俾自己,呀女試兩試就想據為己有
日日是好日

大宅

mother904 發表於 17-10-6 11:59
我理解對波鞋係樓主買俾自己,呀女試兩試就想據為己有
你既理解冇錯。

別墅

回覆樓主

佢要發脾氣就由佢,講道理佢呢家唔會聽,望佢事後識反省,10歲對屋企人就咁霸道,如果再大D性格定佐只會犯眾憎,我身邊就有個咁既人,所以唔好再寵佢

公爵府

mother904 發表於 17-10-6 11:57
我不同意有jm話樓主要以身作則少買野,而家根本唔係小朋友搞唔清「需要」同「想要」既問題,而係樓主呀女唯 ...

完全同意

重點根本不是樓主洗$態度
係女兒開始有D自我中心

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

再發脾氣就咩都唔買,買野俾佢唔係必然

琥珀宮

畀面勳章

我不同意有jm話樓主要以身作則少買野,而家根本唔係小朋友搞唔清「需要」同「想要」既問題,而係樓主呀女唯 ...

同意,我都係咁教女,同埋有小朋友會唔肯借野俾父母,我會同佢講所有野都係父母俾佢,佢要感恩,亦冇道理拒絕借俾父母,除非有特別原因

公爵府

2018復活節勳章

同意

大宅

littlesister 發表於 17-10-6 12:22
再發脾氣就咩都唔買,買野俾佢唔係必然
已經試過,5月份佢生日,我地買佐一份佢想要佐好久既禮物比佢,結果佢話我地冇買到里面既其它配件發脾氣,結果比我罰佐半年唔可以買玩具。(份禮物已經400蚊拉,其它配件都唔平,而且好幾百款)

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

同佢share冇所謂。但仲要計我著幾日?對鞋係我㗎喎我多鞋買鞋又關佢事?有本事自己賺錢買丫。
如果係我個女死左好耐。

首頁
12345...7

尾頁

跳至