論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

JoGoMa 發表於 17-10-14 11:17
我請番印lu. 初初天真想小朋友講英文所以印轉菲。兩次慘痛經驗之後轉番印。印冇咁醒,或者夾我屋企,純啲 ...

係啦,我都覺菲好似唔多夾,同埋同老人家溝通唔到。
呢幾日我地又懷疑個菲偷錢,而且佢做野真係好一般,我想開始去搵印,搵到後炒左個菲。

大宅

abbc2015 發表於 17-10-14 11:35
係啦,我都覺菲好似唔多夾,同埋同老人家溝通唔到。
呢幾日我地又懷疑個菲偷錢,而且佢做野真係好一般,我 ...

有老人家菲好難夾。煮中國菜你叫佢切肉絲佢嫌煩切肉塊出來,跟著發脾氣仲指責你俾壓力佢。我依家請第一次來港幾個月比人炒出來的印,可以面對面傾了下了解下,甚至上屋企現場睇睇。佢地衰過一次,對香港生活有了解,亦會小心翼翼啲。我之前一個二個月炒出來之後係我度做左四年,依家呢個六個月之後被炒出來,上工一個月,so far 肯做。當然,炒得出來嘅都真係唔太識做嘢,但比海外印已經好好多,如果你只需要佢幫輕下老人家,係可以嘅。

複式洋房

JoGoMa 發表於 17-10-14 08:16
我請過果啲中東菲又係科威特,嚟到態度係以為你請佢番來睇電視咁。起初一個月懶好,第二個月即現形。真係 ...

我剛剛都簽咗個科威特照顧newborn, 十二月先黎,聽你地咁講好擔心

大宅

tinkerlolo 發表於 17-10-14 13:23
我剛剛都簽咗個科威特照顧newborn, 十二月先黎,聽你地咁講好擔心

請左就唔好擔心太多,或者好好呢。呢啲嘢都係睇彩數。

大宅

littlefire 發表於 17-10-9 13:08
回覆 abbc2015 的帖子

睇完你個CASE 我都好驚, 其實我堅持左一個月想請本地12月完約菲, 但AGENT 係零選擇, ...
本地完約唔會so你,佢地會揀工做,聽到你要湊NB一定唔會做啦
所以只有請海外,海外有生過或湊過都冇乜幫助,因為佢地湊b準則同我地好大出入,你預重新教!

民房

例如: Maxxxxxx, Josha Bxxxxx, WX011XXX(0)

成日黑口黑面,搞到我個仔成日喊,完全無愛心。懶,無禮貌,態度差,煮飯又唔得,清潔又做得求其,所以已經唔使佢做咁多嘢只係照顧一個帶返學同放學嘅小朋友。工作量已經唔多但係就係咁投訴話好多嘢做,好忙。我哋喺屋企嗰陣就扮忙,唔喺屋企嗰陣佢就掛著玩電話。但係你打電話俾佢,佢就次次都唔接電話,永遠搵佢唔到!未經僱主同意就亂俾僱主嘅電話號碼俾人。經常推卸責任,如整壞或整爛嘢一定否認。非常斤斤計較,如果你做咗啲嘢無跟足勞工法例,佢就會搵機會告你,要求賠償!絕對唔會放過任何一個可以攞著數嘅機會!

JD930    發表於 18-9-26 16:49

大宅

littlefire 發表於 17-10-6 15:01
第一次請工人, 剛揀左個海外菲等confirm, 佢係中東科威特做過兩年, 獨力湊 twin newborn + age 3 boy, 一家 ...

就算有video 我都一定要求tel interview 咁會安心d

複式洋房

回覆 abbc2015 的帖子

finished contract maid will request own room and they usually will look for new employer few months before they finish contract, so timing is similar to overseas helper, only different is you can interview them in HK

大宅

原來係唔應該比wifi 姐姐既, 一有wifi 佢地可以non stop 玩電話, 仲會開住個video call non stop 玩直播.

JD930    發表於 18-9-26 16:50

大宅

minia 發表於 18-8-18 16:59
原來係唔應該比wifi 姐姐既, 一有wifi 佢地可以non stop 玩電話, 仲會開住個video call non stop 玩直播. ...

我工人就黎左7個月,未唸住比wifi 佢,冇wifi 佢閒時都照video call ,有wifi 唔得掂,其實佢表現算好好,老公都滿意,但我話一有無限上網就會變,到時轉wifi password 佢又hard feeling 搵黎搞

大宅

回覆 littlefire 的帖子

你工人有無主動問要wifi pw? 我工人黎到第一日就問

別墅

ManJacob 發表於 17-10-7 13:16
我果個都係科威特做左12年,負責湊b由6個月湊到大,請佢湊nb,下星期二接佢,超緊張呀我,佢只負責湊b,唔 ...

我個姐姐都係只喺中東做過野,都係請佢湊NB ,依家BB未出世就俾佢做下家務煮下飯 但好似完全唔識煮嘢食咁,only say I dun know

大宅

回覆 gallychu 的帖子

中東d 好垃圾,我家就有一位,而家捱緊等新工人就炒佢,唔識煮飯唔鐘意凑仔,我家巳經5歲,唔使點凑,每天只係做清潔,又難溝通,無禮貌,大家當透明,最慘服從性低叫佢做野選擇性呢個係佢性格,所以中東菲只係一張白紙。

男爵府

回覆樓主:

我講了個海外qartar做過,好彩佢煮野食ok,我地唔太在意要食中菜,佢煮得ok就得,我叫我媽教了2次,我自己教了幾次後就放手比佢煮。

我自己認為小朋友自己湊好d,沖涼,餵奶,自己係家自己做啦,唔好外判,我每日放工都幫我女沖涼,唔會比工人沖。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

科威特國家一間屋幾個工人,佢地其實做其中一part,但CV會寫哂全屋要做既野,我之前姐姐就係做煮野食,所以唔駛教,但湊仔就無方法(都係入左屋先知)所以都要睇佢做一輪先放手比佢跟呀!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

minia 發表於 18-8-18 16:59
原來係唔應該比wifi 姐姐既, 一有wifi 佢地可以non stop 玩電話, 仲會開住個video call non stop 玩直播. ...

玩直播

男爵府

CV信一成好了,我岩岩炒左 個菲,CV講到自己樣樣皆能,黎到連摺被都係睩埋一嚿就算,騎呢行為數之不盡,自爆根本響中東唔洗煮,全部係太太煮,教左一年基本炒菜蒸魚都唔掂,送唔識買,仲要等我煮埋佢食,日日唔係放聲高唱開CONCERT開FB LIVE發姣就大大聲講電話講到半夜..成日唔知醒...俾左N次機會忍左成年真係忍無可忍岩岩炒左,我依家對中東做過既有極大陰影

男爵府

回覆 oken 的帖子

嘩,吾係掛,比一年時間都吾識煮野買菜,你都算好耐性,如果係我3個月已經炒左,甘係咪全新菲好過海外菲啊? 我依家呢個印都想吾要,轉菲

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-6-4 16:03
回覆 oken 的帖子

嘩,吾係掛,比一年時間都吾識煮野買菜,你都算好耐性,如果係我3個月已經炒左,甘係咪全新菲 ...

請姐姐我覺得係睇彩數,但無唸過廢得咁緊要...

我同我先生都返shift我又成日出trip,無長老幫手,好難話炒就炒,我仔自理算ok,只係需要個生物棟響屋企,無人頂焗養個廢人一年...

一炒左但第二日開始前後收到七間財務電話同信,唔俾點解佢借到咁多間

男爵府

回覆 oken 的帖子

你呢個真係算極品喎,遲早都要炒,我寧願早炒算,甘我呢個只係粗心大意無記性同懶,仲要腳頭吾好,佢黎左3個月我屋企發生好多事,吾知關吾關佢拜神事,如果無長老幫手睇實又真係差D,所以都係睇運氣,如果借錢又真係慘! 有手尾跟

首頁

尾頁

跳至