懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

kakabear 發表於 17-10-7 13:06
我係私家生但無用無痛,其實唔一定,我覺得只係係私家要求無痛就一定有,政府就要求都未必有。
另外,我覺 ...

唔好意思,想問個題外話!我在政府已經驗晒血,各樣正常
但如果想去私家生?私家醫院洗唔洗再抽血驗多次?還是怎樣證明?因為政府咩報告都無提供

洋房

Cathy2046 發表於 17-10-8 00:15
我都好掙扎去廣華定係浸會生,如果冇事冇幹我都想去私家,係驚一有咩事條數好襟計同埋設施冇公立咁好:think ...
x2 我都唸緊廣華好定浸會好
不過唸住浸會都照落訂先

大宅

KRBB119 發表於 17-10-12 22:11
唔好意思,想問個題外話!我在政府已經驗晒血,各樣正常
但如果想去私家生?私家醫院洗唔洗再抽血驗多次? ...

我私家醫生俾封信我去健康院時問姑娘攞返驗血報告啲影印本,返私家覆診時就可以帶返去俾醫生睇。
另外,醫生話入院嗰晚,私家醫院會再抽血,目的係配血,以防萬一手術期間要輸血

大宅

sylbaby 發表於 17-10-13 00:51
我私家醫生俾封信我去健康院時問姑娘攞返驗血報告啲影印本,返私家覆診時就可以帶返去俾醫生睇。
另外,醫 ...

謝謝哦

別墅

carmela_miracle 發表於 17-10-13 00:40
x2 我都唸緊廣華好定浸會好
不過唸住浸會都照落訂先

x2 我都照落左訂先

大宅

我第一胎在政府生(瑪麗), 我出血多,人好虛唔上奶, 但姑娘的過份堅持令我差D有抑鬱. 阿B喪喊, 我已經4日冇訓覺, 求姑娘俾奶水都要彈我幾次至施捨.
你可以話政府好鼓勵人奶, 但如果生完身體狀況唔好, 呢個反而是一種壓力.

今胎我已經book左去私家, 主要是想產後有姑娘takecare阿B, 佢日頭會有幾個時段俾媽媽入房餵奶, 你唔想餵姑娘會幫你. 阿B不會跟身, 保證媽媽有得休息. 呢個是我今胎搵私家的惟一原因.

我都曾經擔心過有咩事額外費用好甘, 但你揀得私家, 有D錢要預左俾, 如果真係大件事, 可以轉番去政府跟進.

我同意有事時,政府的支援會比私家好, 所以決定前先跟醫生評估風險.
我都曾經擔心第二胎會出血過多有危險, 醫生評估後話問題不大, 我至放心轉去私家.

禁止訪問

別墅

ambermatt 發表於 17-10-7 11:16
請問順產既話,政府(廣華)同私家有咩分別?過程會唔會差好多?開刀就多人講,順產少有人做比較。希望知道 ...

私家:私隱度高,自己有權選擇好多野(eg無痛),舒服,醫生你自己揀,貴,唔接complication。

公立:上述好處都冇,但平,接complication.

好睇個人選擇,覺得舊錢值唔值,同買名牌袋一樣,都係一個袋,但價錢爭天共地

大宅

wtlnatalie 發表於 17-10-13 11:50
我第一胎在政府生(瑪麗), 我出血多,人好虛唔上奶, 但姑娘的過份堅持令我差D有抑鬱. 阿B喪喊, 我已經4日冇訓 ...

政府自己帶奶粉去沖得唔得架?(如果唔夠人奶)

大宅

ambermatt 發表於 17-10-13 17:35

未試過,不過要同姑娘講聲,唔可以靜雞雞餵

別墅

ambermatt 發表於 17-10-7 11:32
政府無無痛打?

我琴日生,一入院就要求打唔痛。
東區醫院是有這項服務,但是姑娘都不鼓勵,一味強調副作用是可能導致癱瘓等等⋯同埋不斷提醒話無痛只能減六成痛,尤其是下面的痛是減不到的,還要在你痛到幾盡昏迷的時候給你看副作用的警告⋯最後當然嚇到話忍忍。
等到我覺得完全忍唔住,癱瘓也要打的時候,就已經過了2個鐘,開了十指,直接要生了⋯
過程猶如地獄裏走了一趟⋯
第二胎一定我會去私家生,公立唯一好處就係免費。

大宅

chichic4u 發表於 17-10-13 14:09
私家:私隱度高,自己有權選擇好多野(eg無痛),舒服,醫生你自己揀,貴,唔接complication。

公立:上述 ...

錢唔係問題,保險包(緊急情況唔計啦)。我係睇安全。

大宅

beanbeta 發表於 17-10-13 22:13
我琴日生,一入院就要求打唔痛。
東區醫院是有這項服務,但是姑娘都不鼓勵,一味強調副作用是可能導致癱瘓 ...

可能我老公氣場强,無姑娘嚇我喎!只是打之前麻醉師同我講了一次. 不過即使佢地講, 我都會唔理佢照打.

大宅

wtlnatalie 發表於 17-10-13 11:50
我第一胎在政府生(瑪麗), 我出血多,人好虛唔上奶, 但姑娘的過份堅持令我差D有抑鬱. 阿B喪喊, 我已經4日冇訓 ...

你講得啱. 無事一定私家舒服.

別墅

yubaba 發表於 17-10-13 23:20
可能我老公氣場强,無姑娘嚇我喎!只是打之前麻醉師同我講了一次. 不過即使佢地講, 我都會唔理佢照打.
...

羡慕!係未真的0痛?

大宅

beanbeta 發表於 17-10-14 00:04
羡慕!係未真的0痛?

我第一胎私家無痛,真的到生都唔痛. 第二胎東區,佢地要我開晒之前一小時停藥,停藥後慢慢有感覺,但到生都是可接受的痛.

別墅

yubaba 發表於 17-10-14 00:12
我第一胎私家無痛,真的到生都唔痛. 第二胎東區,佢地要我開晒之前一小時停藥,停藥後慢慢有感覺,但到生都是 ...

第二胎一定要去私家打無痛

別墅

ambermatt 發表於 17-10-13 23:07
錢唔係問題,保險包(緊急情況唔計啦)。我係睇安全。

如果錢唔係問題,不如揀私院。原因係有得選擇。除非你想完全靠自己。

我決定左揀無痛,公立用無痛係要開到二三指先落,中間落藥要等麻醉師得閒先,佢唔得閒就要等。

另外私立食全餐機會細啲,你頂唔順可以快啲落催生/開刀。

對孕婦嚟講成個過程一定係舒服啲。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ambermatt 發表於 17-10-13 17:35

唔得比姑娘鬧架,我生時左邊床b6產婦試過!姑娘會問大家餵人奶定奶粉,得我同右邊床產婦餵奶粉,過左一日有個媽咪頂唔順問可唔可以補奶粉,姑娘話得之後其他媽咪都要,姑娘無阻攔喎,重每次問有無人要補奶!
我全程政私產前檢查無事,到宮口全開嗰刻生唔出兩個醫生推出黎,阿B發燒入左兒科,我就急性妊娠毒血,我重記得個助產係咁叫我快d生,你B好危險吖兒科醫生已經係度等你吖……我都係生唔出,一個醫生推肚生唔出加多個推,推左幾下先出到,好彩死唔去!
當初我都有諗過去私家,最後我媽話有咩事都係送你去政府架啦,點知比佢講中!

複式洋房

yubaba 發表於 17-10-7 18:09
我兩胎,分別私家及政府,都有用無痛.

邊間政府醫院?

首頁

尾頁

跳至