1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

由半歲至1歲3個月,食固都好ok. 餵乜食乜,20分鐘攪掂。自從7月去旅行之後就唔太肯食到現在。
1. 佢唔肯俾人餵
2. 自己用手食菜/肉,一開始好有食慾不停食,但食得少少5分鐘後就要落地。唔會拿飯/麵。
3. 自己用匙/叉,用唔到發脾氣又話要走

情況:
咁唯有俾玩具/書佢,個人仲要企在佢後面趁佢唔覺勁快手咁塞俾佢食。但佢好多時會推開/吐出來。開埋電視,仲要用手餵先餵到多d.

對策:
其實佢係為食,佢可以食好多餅 (我cut晒)。我諗可能佢覺得花款唔夠多,我去學BLW 既菜譜整,但都係食好少。味道方面-我燉豬肉汁湯飯,佢都唔肯。

我每日餵到好累。整乜都唔食。大家可否分享吓?

大宅

補充:我又諗係咪碗/餐盤/匙無新鮮感?今日去買左d新款。又係唔食

今日用大毛巾遮住個電視,食飯前同佢講:食飯唔準睇。佢無再話睇。

前幾日返左健康院,護士話佢生長線有75%,叫我唔駛擔心。

我每日3奶3固有水果,定時食。而家有時會餓多佢半粒鐘先開餐,但佢都係有頭威無尾陣。

大宅

甘大個要自己食架啦 我個女一期期 有時出牙 心情吳好就吳食 我由佢囉 愈逼佢愈反感 肚餓就會食架啦。之後我發現下午茶太飽 就無胃口食晚飯cut左下午茶

大宅

我cut 左下午茶

大宅

kln922 發表於 17-10-7 23:37
甘大個要自己食架啦 我個女一期期 有時出牙 心情吳好就吳食 我由佢囉 愈逼佢愈反感 肚餓就會食架啦。之後我 ...

咁請問你小朋友1.5歲係食乜?

大宅

回覆 tha 的帖子

有時粥有時飯 跟大人食 未落調味料前分比佢 豬雞魚輪住食 我地吳食牛 每日一份菜旦/菇類 ,佢吳肯食菜我剪碎撈入飯就食。有時出街照食大人野, 佢蝦你呀 眾壞左 要哄先肯食 試下食好左一餐先慢慢加多餐 佢吳肯食甘多就煮小d 最多補奶 我當時係甘 培養左自己食既習慣先

大宅

開頭我都以為吳好味 吳靚所以無胃口 但後期發現佢肚餓 白飯都食一碗 所以吳再整色整水

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得可以訓練佢自己食喇,一開始系會用手架

大宅

kln922 發表於 17-10-8 01:58
回覆 tha 的帖子

有時粥有時飯 跟大人食 未落調味料前分比佢 豬雞魚輪住食 我地吳食牛 每日一份菜旦/菇類 ...

請問雞你俾急凍雞扒/冰鮮/鮮雞?
魚我就通常俾大人蒸魚佢食,你會不會俾魚樓?

大宅

kln922 發表於 17-10-8 02:03
開頭我都以為吳好味 吳靚所以無胃口 但後期發現佢肚餓 白飯都食一碗 所以吳再整色整水 ...

你講得岩,整色整水我頭都暈。我見BLW食譜又話懶媽岩用。我覺得仲煩,跟大人食最方便。

大宅

我要做媽媽 發表於 17-10-8 23:03
我覺得可以訓練佢自己食喇,一開始系會用手架

咁飯麵點用手拿?

別墅

tha 發表於 17-10-9 00:02
咁飯麵點用手拿?

可以比spoon 同叉佢試下

大宅

回覆 tha 的帖子

雞買冰凍無激素 豬係超市買現成新鮮 魚大多食黃立倉 桂花 盲曹 有時買魚生三文魚吞拿魚煮熟 冰鮮魚太聲了 記住吳好逼佢食 試得多就會識用餐具 可以煮結身麥皮比佢一日訓練一次 玩到污糟晒都係正常吳好鬧佢 默默清潔就得 食野係本能 不要哄佢 最多補奶 最緊要健康

大宅

蒸水旦又係好好訓練佢用匙 食到一淡都要讚佢 係好好既開始 吳好指意佢一次就食得晒

男爵府

回覆樓主

放手俾佢自己食,捉住佢手教佢用,你試下,我囡差唔多大就唔鐘意俾人餵,開頭用唔到餐具發脾氣,慢慢掌握到就好嫁喇

大宅

香蕉宝宝 發表於 17-10-9 23:39
放手俾佢自己食,捉住佢手教佢用,你試下,我囡差唔多大就唔鐘意俾人餵,開頭用唔到餐具發脾氣,慢慢掌握到 ...

佢唔肯俾我捉住隻手,發脾氣
俾佢自己'不',不唔到又發脾氣要落地
俾佢自己食,成餐都食唔到5啖

男爵府

tha 發表於 17-10-12 10:08
佢唔肯俾我捉住隻手,發脾氣
俾佢自己'不',不唔到又發脾氣要落地
俾佢自己食,成餐都食唔到5啖

落地迷收野,餓佢直到下一餐先再有得食

複式洋房

tha 發表於 17-10-7 23:21
補充:我又諗係咪碗/餐盤/匙無新鮮感?今日去買左d新款。又係唔食

今日用大毛巾遮住個電視,食飯前同佢講 ...

75%生長線好好
三奶三固好似密左d,佢可能未肚餓所以唔食。
不如試隔耐d先食,變成三奶二固/二奶三固,每餐隔三至四個鐘。

男爵府

想生BB熱投

我個b同樓主bb好似呀,唉,我都煮+餵到無晒心機。我覺得有啲bb真係本身係唔太鍾意食嘢(餅仔呢啲咁香口嘢例外 haha), 所以我都決定開始好似其它jm話,等佢自己食,唔食就收起,餓到下餐佢要食自己就會食。。。 希望快啲佢可以自己食飯。。 我好攰呀!一齊加油!!

大宅

Bella1121 發表於 17-10-17 15:52
我個b同樓主bb好似呀,唉,我都煮+餵到無晒心機。我覺得有啲bb真係本身係唔太鍾意食嘢(餅仔呢啲咁香口嘢例 ...

今日佢仲癲,唔肯埋位食,埋到位堆晒所有野,但又唔肯落地。佢想食,但無樣岩心水。最後食左十幾粒肚臍餅,一塊芝士,一隻蛋白,半個yogurt。

首頁

尾頁

跳至