興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 10:39
唉,問佢想讀咩,樣樣都話冇興趣
中文科呢個月係天王度補緊第三堂,又話作用不大。吾會再補⋯⋯: ...

完全一樣
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

回覆樓主

其實出年考的是否全部都是千禧B? 我女係千禧B,亦是出年考大學,不過不是DSE,但亦好緊張了,眼見佢d 同學仔全部鎖定目標,我都開始擔心了,怕佢考得唔理想、同時又怕佢壓力太大

水晶宮

dobbybabie 發表於 17-10-9 11:25
又唔好droP,你唔知這科有時都是救命草,放主力在Phy,Phy多一分等於多經濟3至5分
...

No la, Econ 係好難拎高分的。又冇sba, cut off score 比其他科高。亞女話Econ 都係拎3-4,作用不大. 加上冇必要考8科. 同埋大學差不多99.9% 吾要求要有Econ 的. 依家剩返Bafs, phy, m2

水晶宮

活出彩虹 發表於 17-10-9 11:26
Kitty mom, 對你囡有信心,加油!

希望啦,我要求吾高,果7間是旦一間,讀咩我都OK 的。大家子女也加油

水晶宮

vanessamom 發表於 17-10-9 11:29
其實出年考的是否全部都是千禧B? 我女係千禧B,亦是出年考大學,不過不是DSE,但亦好緊張了,眼見佢d 同學 ...

不是。我女同學之中,有30%係99年出世
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 17-10-9 11:28
完全一樣

最後你仔/女仲有冇係天王度補?
亞女上左3堂,話與其聽video, 每月6百幾蚊,不如買多點paper 黎做仲實際喎。佢話點補都係要靠自己做多d.....

帝非天    發表於 18-8-6 14:32

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我仔是2017 DSE生,佢考(中文科全科都係5**),學校叫佢買返份卷,比學校做藍本呀,亞仔無出去補習過,全部都係靠學校上堂教學習回來的.

帝非天    發表於 18-8-6 14:32
Mrsleaf    發表於 17-10-17 23:00

水晶宮

HELRON 發表於 17-10-9 11:40
我仔是2017 DSE生,佢考(中文科全科都係5**),學校叫佢買返份卷,比學校做藍本呀,亞仔無出去補習過,全部都係靠 ...

嘩,好勁哦
除左做exercise, 仲有咩心得?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆 Kittymummy 的帖子

佢話要識選題目作答,唔好下下選最深諗住可以拿高分d題目答,比重就輕喎!不過佢考完當日都話一係就考得好好一係就衰晒,不過最後真係好好彩拿了好成績.以上是亞仔自己的心得不可作準呀!

珍珠宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:15
冇喎,12月1前已經第一round 選科.
我地意向,如果高分28左右就poly 3寶是旦一樣.
分一般般就BBA 果d. 21- ...

28入唔到放射。

水晶宮

bik1229 發表於 17-10-9 11:49
28入唔到放射。

28分係未乘大架啵。
乘完出黎吾只28分的。亞女個師姐前年28分就入到放射。不過我亞女冇份的應該

水晶宮

HELRON 發表於 17-10-9 11:49

佢話要識選題目作答,唔好下下選最深諗住可以拿高分d題目答,比重就輕喎!不過佢考完 ...

收到。吾該晒.
我女學校出名中文好屎,所以有4都已經要還神了

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

KK20010609 發表於 17-10-9 11:53
如果清華大學/ 北京大學 收, 你們會不會給他上去讀 ?

梗係比啦。咁好機會,吾係個個都入到的。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

KK20010609 發表於 17-10-9 11:56

香港學生不是比較容易入嗎?

都未必,還要睇考到幾多分.
吾係係香港學生可以讀到的我估.

伯爵府

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:35
亞女上左3堂,話與其聽video, 每月6百幾蚊,不如買多點paper 黎做仲實際喎 ...

你囡囡好乖,買paper自己做。
她應該自己諗掂揀科,你不用掛心!
預祝好多星星!!

最多是擔心中文
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

水晶宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:35
亞女上左3堂,話與其聽video, 每月6百幾蚊,不如買多點paper 黎做仲實際喎 ...

把口話冇用唔想補,但同學叫佢一齊啦又去囉之前停過一排人哋再叫吓佢又去咁囉。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝福

水晶宮

HELRON 發表於 17-10-9 11:40
我仔是2017 DSE生,佢考(中文科全科都係5**),學校叫佢買返份卷,比學校做藍本呀,亞仔無出去補習過,全部都係靠 ...

本身文字觸覺好已經爭好遠。真係有「天生」㗎你就好啦

首頁

尾頁

跳至