自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

啱啱睇到有個post關於琴行怪獸家長,我都有感而發。話說尋日喺青衣東北公園,我帶個仔去滑板場玩滑板,個場除咗一個哥哥喺度玩緊之外,有三個家庭嘅小朋友喺度踩緊單車,但場內場外已有清楚告示是不准玩單車的,當我同個仔入到場,已經有個媽媽察覺到嗰度唔踩得單車即刻帶小朋友離開,另外就剩下兩個家庭喺度。過咗一陣陸續都有三兩個小朋友入黎玩scooter, 十分鐘之後,有個管理員就落黎趕人,話呢度只准玩滑板不能玩其他,咁其中一個玩單車嘅走咗,剩低一個玩scooter嘅家庭同一對父子(個小朋友一早已經在場內踩緊單車)。個管理員就淨係行近個scooter家庭度勸佢哋離開,嗰位家長亦都同時指住嗰個單車係咪都唔玩得,佢話當然單車都不能玩啦。之後scooter家庭就無奈地離開,但個管理員竟然亦都跟住佢哋走咗。
好啦,個重點係個管理員係冇行個去或者示意個兩父子離開,而個爸爸就若無其事咁任由個仔繼續喺滑板場踩單車,我好肯定個爸爸係知道發生咩事,加上個場不是很大,他們也在不遠處的。我唔知嗰位打扮斯文的爸爸有什麼特權而管理員不會行近勸佢,依話純粹佢是厚面皮?我哋成日強調身教,其實無影中已經陪育一個唔守規矩嘅霸王仔。

珍珠宮

回覆樓主:

而家有好多家長都係咁,我都費事理佢地,理掂自己小朋友,我都唔會咁8掛理人

wcpcelia    發表於 17-10-9 14:46

珍珠宮

回覆 smellycat 的帖子

有時看更都好難做,同個屋苑日日都係o個 d 看更日日都係o個 d 住客,可能佢俾o個個爸爸勁鬧過。講真,看更無實權,只能 ’勸喻’,個男人唔走佢可以點?
規矩從來都係規範會守規矩o既人。我樓下拎單車,scooter 入商場踩o既都有

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我反而覺得無解現在什麼地方都不可以玩呢樣玩個樣,如果球場無人,有個小朋友幾歲在外圍個邊到學騎單車都話唔得,球場內根本無人,唉,香港地有時找個空地玩都難

公爵府

2024勳章

lymchau 發表於 17-10-9 12:49
我反而覺得無解現在什麼地方都不可以玩呢樣玩個樣,如果球場無人,有個小朋友幾歲在外圍個邊到學騎單車都話 ...

係囉, 呢度唔得, 果邊又唔比

男爵府

回覆樓主

青衣東北公園係有單車徑,我小朋友都係踩完單車先去滑板場玩滑板。香港地方窄人又多,好多嘢有規限無辦法,但滑板場亦都唔係好多地方有。

首頁

尾頁

跳至