嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

vincelo29 發表於 17-11-29 21:33
我見你話細孖要見言語治療係什麼事?

因為早產 佢有好多野由細開始都跟唔上,佢 19 個月先識行,17 個月先識自己企。講野係 2 歲多 d 先叫好 d, 所以佢一直好多野 follow.

大宅

skyyuki923 發表於 17-12-1 20:14
因為早產 佢有好多野由細開始都跟唔上,佢 19 個月先識行,17 個月先識自己企。講野係 2 歲多 d 先叫好 d, ...

我兩個小朋友足月出世,37週5出生,但2歲幾都未識講野,15個月才懂行得穩,所以由健康院轉介評估,於2歲半評估為自閉傾向及言語社交緩慢,到現在言語仍未跟到同齡,所以我一湊二都好吃力(emoji)

別墅

vincelo29 發表於 17-12-1 20:48
我兩個小朋友足月出世,37週5出生,但2歲幾都未識講野,15個月才懂行得穩,所以由健康院轉介評估,於2歲半 ...

共勉之
而家細孖已經 k2, 岩岩做左斜視手術。
overall 佢而家都唔錯,keep 住到校服務,講野識駁咀,係做功課唔專心,學野慢 d, 個人冇乜記性

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

想問下一湊孖寶,2個一起喊大家點算?我好煩惱

---生命無價,請支持領養---

大宅

faye_tung 發表於 17-10-10 02:03
一個人湊孖仔,求各位媽媽比正能量我!亦想同相同處境媽媽交流下
由兩個月開始自己湊到現在半歲(其實可以話 ...

有冇考慮過出返黎做野,然後請工人再加埋公公婆婆一齊湊?我都係咁樣捱過六年,孖女而家6歲,我陀緊老三!湊孖開支好大,一個人搵錢真係唔夠

大宅

meko~ 發表於 17-12-9 08:34
想問下一湊孖寶,2個一起喊大家點算?我好煩惱

用奶咀

大宅

回覆 faye_tung 的帖子

我都只有兩夫妻揍孖b,有了bb會看到身邊的人或親人,都是冷冰冰的,所以自己揍翻把啦。點樣苦,時間都會一天一天的過去的。上天賜了一對孖b比你,是一種福份。現在只是先苦後甜吧!加油…明天會更好。

男爵府

faye_tung 發表於 17-10-10 02:03
一個人湊孖仔,求各位媽媽比正能量我!亦想同相同處境媽媽交流下
由兩個月開始自己湊到現在半歲(其實可以話 ...

之前系甘,樣樣都要慳。到小學俾佢地知道爸爸辛苦,成日等減價先買衫和禮物。我既系孖女,到你見到她們親手做小禮物和生日咭時就好窩心。她們長大了,好孝順我,呢D就系我之前辛苦既回報。你都要努力、加油。

洋房

回覆樓主:

多謝大家既留言,原諒我沒有一一回覆,我全部都有睇過了,謝謝大家。由我第一次出post到現在都好耐了,一來由於太忙,想靜下心來慢慢回覆都抽唔到時間,二來情緒一直反反覆覆,甚至有段時間跌至谷底。
近來呢2點都未改善到,不過諗野稍為實際左,會諗一d積極方法,例如打算睇下中醫調理返坐月坐唔好出現既毛病,亦認真打算去健康院幫助我既產後抑鬱。希望自己唔好一拖再拖,的起心肝解決好佢。
以前從冇諗過上網揾人傾計,但係睇左大家既鼓勵同分享,的確有舒服左d。雖然有試過揾身邊姊妹傾訴(有d生過b, 有d未) ,但可能佢地始終未生過孖,未必能設身處地。老公同朋友都好愛護我,偶然亦有同我分擔工作,不過佢地始終會覺得係我唔諗開d, 我唔去控制自己的情緒,覺得我咁燥都冇用。比既建議亦都紙上談兵,例如叫我擺低bb比人湊下輕鬆下,唔好咁懶保養下自己,趁bb訓就多d休息。。之類,唉,又談何容易!我都知道佢地有心,只係苦處大概只有同處境既人先明白呢。所以有時難免會收埋左自己,好怕同人傾訴,就怕佢地會用左湊一個b既角度套落我度,令我更感孤獨。
希望大家將來久唔久再比我呻下啦,好感激雖為陌生人但有種互憐互勉既感覺。就算短短一句留言我都會記係心,繼續加油,努力同抑鬱對抗!

大宅

回覆樓主:

唔係孖b,但一湊三。手就得一對,做唔足不足為奇,唔好自責。有時候屋企亂d,唔夠時間煮飯,細路清潔理唔到,唔係咩大事。又唔會死人,最緊要活得開心,唔洗忍氣吞聲,咁先係對自己同對家人最好。大家一齊加油

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

faye_tung 發表於 18-1-7 03:05
多謝大家既留言,原諒我沒有一一回覆,我全部都有睇過了,謝謝大家。由我第一次出post到現在都好耐了,一來 ...

我好快就一對二5個月孖仔啦都,其中一個仲係喊包添,希望付付碌碌健康長大就得了
現在反而係擔心如果自己一個同2B,自己忽然有咩意外暈左,2B有危險
---生命無價,請支持領養---

別墅

我都就快生.
之後一對三.頭痛
但時間好快.堅持頭5年會好好

大宅

faye_tung 發表於 18-1-7 03:05
多謝大家既留言,原諒我沒有一一回覆,我全部都有睇過了,謝謝大家。由我第一次出post到現在都好耐了,一來 ...
於你對上一次既留言又過左幾個月了, 你最近點呀? 情緒可安定一點? 有咩唔開心, 上返來呻下啦。
我孖寶一歲了。 你孖實應該都大個左好多, 一歲未?

別墅

我都係一對三,有個3歲仔仔同一對剛13個月大的孖女。我是在職媽媽,平時有阿爺睇個仔,工人姐姐睇其中一個大孖,另有一個本地ee睇另外個细孖先叫ok. 但星期六日放假時就我同老公二睇三 ,好辛苦。

大宅

回覆樓主

99肯湊只係少數,從來唔信佢講嘢

複式洋房

樓主加油!! 做媽媽係好辛苦, 更何況打孖上, 你好叻架啦! 好快仔仔就會大個報答你

複式洋房

我而家有兩個仔仔,一個兩歲一個四歲,我同老公都要番工,番左工都係工人姐姐同媽咪睇住,而家陀緊孖女,出左世之後會請多個工人,但係真係好驚湊唔到四個

複式洋房

回覆樓主

我都係孖B~
我好彩d,我同我阿爸阿媽住~
開頭我都唔想生住,係奶奶係咁話幫我湊吹我先生,結果有左同埋係孖即刻收聲~
其實我自己都唔太想佢湊,好彩我可以做全職媽媽但其實邊會唔辛苦,點好湊都好累。又要煲湯煮飯,孖B最煩就係兩個都扭你都唔知處理邊個先,不過都無計,要是但揀個先~
其實本身湊B都辛苦,孖B仲辛苦~

各位媽媽真係要加油!

大宅

加油! 我都係孖B媽
你真係好叻!!! 一打二
好明白你既感受

叫老公放工返嚟盡量幫下你手

洋房

見到樓上很多位媽媽都很偉大!都是帶孖b,比起帶一個,你們的付出都是雙倍的。看到你們的留言我也深深被感動了,因為我是嫁過來香港,婆婆家自然是很不喜歡我,我以為他們只排斥外地的,沒想到你們本地的他們都是那麼不近人情!我現在帶一個,還好仔仔很乖很體貼,剛剛滿8個月,既然我們選擇了做媽媽,那就一起加油做個合格的好媽媽,不開心的不要去想,眼下重要的是把孩子好好帶大,我相信我們將來一定會活的比現在更好。

首頁

尾頁

跳至