嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

faye_tung 發表於 17-10-10 02:03
一個人湊孖仔,求各位媽媽比正能量我!亦想同相同處境媽媽交流下
由兩個月開始自己湊到現在半歲(其實可以話 ...

明白你嘅辛苦,我之前都係一個人湊兩個到佢哋一歲半,好有叫天不應叫地不聞嘅感覺。
我都冇四大長老幫手,之前請個姐姐第一個星期已經想炒,忍佢一個月結果前後用咗兩萬幾。
頭幾個月真係覺都冇得瞓,好彩係屋企附近搵咗個姨姨幫手每日睇幾粒鐘,先可以輕輕休息一下。每個星期俾錢都覺得肉痛,但係真係冇辦法有啲錢要洗就真係要洗。
依家佢哋已經接近三歲,返緊全日N班,所有野都唔同左,我已經出返嚟做嘢,財政壓力冇咁大,而家諗返之前行過嘅路都覺得自己同老公好犀利。
所以我想話俾你聽,所有嘅困難,沮喪,都會有過去嘅一日。如果諗唔掂,出聲搵人幫手,唔好自己一個收埋收埋。你快啲去排屋企附近嘅育嬰院或者係全日班,比多一個後備選擇自己

大宅

Edelweiss88 發表於 18-7-16 08:52
明白你嘅辛苦,我之前都係一個人湊兩個到佢哋一歲半,好有叫天不應叫地不聞嘅感覺。
我都冇四大長老幫手, ...

請問你沒有4大長老幫手,佢哋反學妳點反工?佢哋一病或打風要接。我昵方面好迷惘。

男爵府

卡路人 發表於 18-7-21 19:38
請問你沒有4大長老幫手,佢哋反學妳點反工?佢哋一病或打風要接。我昵方面好迷惘。

我依家有個新姐姐,托賴各方面都還可以

複式洋房

MVlove0908 發表於 18-6-5 18:55
我都係孖B~
我好彩d,我同我阿爸阿媽住~
開頭我都唔想生住,係奶奶係咁話幫我湊吹我先生,結果有左同埋係 ...

你bb 宜家幾大呀?

複式洋房

kiwikiwibi 發表於 18-8-10 10:34
你bb 宜家幾大呀?

就黎7個月~

別墅

我都有左孖B, 初初99 以為我會唔做野全職湊, 佢就話日日黎幫手 (仲打算係度訓做埋夜更, 不過比我Reject jor)~ 但我一講話之後要返工, 佢就呆左一輪, 到我地話請個姐姐幫手佢仍然都唔出聲無反應~
最後, 我直接佢講, 如果我唔做野, 要供樓、比家用你、我地自己家庭開支全部係曬你個仔,我老公身上~根本就係負擔唔到~佢先答應請姐姐幫手。
希望出年1 月卸貨後一切順利~

複式洋房

本人都係俾99線左一鑊甘﹗生之前我地話請陪月,佢又唔想啲錢俾人賺,所以話唻幫手,幫左陣覺得辛苦就發我同bb脾氣(大聲scold, 當時阿b未足100日),一走了之﹗我又返工又湊b真係好辛苦﹗老公仲要成日發我脾氣~唉!

首頁

尾頁

跳至